StoryEditor

Chceme veriť, že sa Ústavný súd nepostaví do cesty spravodlivosti, tvrdia sulíkovci

30.03.2017, 21:44
Autor:
TASRTASR

Slovensko nikdy nebolo tak blízko k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara, ako je dnes. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová po tom, ako parlament odobril zmenu Ústavy SR, ktorá otvára cestu k zrušeniu Mečiarových amnestií.

"SaS pristupovala k hlasovaniu s maximálnou zodpovednosťou, rozhodnutie každého jedného poslanca odráža jeho svedomie a vedomie," zdôraznila. Šesť poslancov SaS sa pri hlasovaní zdržalo.

​Blahová však tvrdí, že liberáli nepociťujú úľavu ani zadosťučinenie. "Lebo Ústavný súd sa môže spravodlivosti postaviť do cesty. Chceme však veriť, že sa tak nestane," povedala.

Podľa Blahovej sa SaS zmierila s realitou, že koalícia na čisté a jednoznačné riešenie nemá odvahu. "Podporili sme toto riešenie, aby tí, čo sú za zavlečením Michala Kováča ml. a vraždou Róberta Remiáša, nemohli pokojne spávať. Výsledok hlasovania je preto významný historický okamih slovenského parlamentarizmu," dodala.

Plénum dnes rozhodlo, že NR SR získa kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Zmena ústavy zároveň prináša pravidlo, že zrušenie amnestií či milostí musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR. Ten buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v spomínanej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Novelizácia ústavy teraz pôjde na podpis prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý má na vyjadrenie maximálne 15 dní. Po tom, ako bude uverejnená v Zbierke zákonov, musí aspoň 30 poslancov NR SR predložiť do pléna návrh uznesenia na zrušenie Mečiarových amnestií a odobriť ho aspoň 90 hlasmi. A práve toto uznesenie bude následne posudzovať Ústavný súd. Plénum zároveň na návrh opozície rozhodlo, že skutky, na ktoré sa tieto amnestie vzťahovali, nebudú premlčané.

Za novelizáciu ústavy dnes hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽaNO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:06