Igor MatovičTASR
StoryEditor

Koaličníci ušetrili poslanca Smeru stotisícovej pokuty. Za podobný prehrešok chcú Matoviča zbaviť mandátu

04.04.2017, 17:25
Autor:
TASRTASR
Prehrešky poslanca Kubánka trvajú deväť rokov, výbor riešil pôvodne spolu deväť konaní.

"Deväť rokov mal otvorenú živnosť, to je 3825 dní. Hrozila mu pokuta 108-tisíc eur, výsledok hlasovania koaličných poslancov je veľká nula." Poslanci OĽaNO tvrdo skritizovali hlasovanie koaličných poslancov vo výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, keď výbor neudelil pokutu 108-tisíc eur pre poslanca Smeru Stanislava Kubánka.

Jeho prípad je podobný tomu, za ktorý dostal šéf OĽaNO Igor Matovič pokutu 12-tisíc eur a hrozí mu strata mandátu. "Jasne vidieť dvojaký meter, ktorý používa vládna koalícia," vyhlásil poslanec matovičovcov a člen výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Jozef Lukáč.

Ďalej pripomenul, že Matovič dostal finančnú pokutu za to, že nemal niekoľko dní pozastavenú živnosť. Keď sa toho dopustil opäť, výbor mu navrhol odobrať mandát, o čom rozhodne plénum. Lukáč zdôraznil, že na rozdiel od Matoviča Kubánek podnikal roky a pokutu napriek tomu dnes nedostal.

Podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej "sme v situácií, kde naši ľudia môžu všetko a iní ľudia dostávajú pokuty. Ako má občan rešpektovať zákony, keď stačí mať dobré stranícke tričko." "Mám pocit," vyhlásil poslanec OĽaNO Jozef Viskupič, "že vládny poslanci iba hľadajú spôsob, ako mu túto pokutu znížiť alebo odpustiť. Ide o dvojaký kilometer."

Koaliční poslanci sa zdržali

Kubánek nemusí zaplatiť viac ako 100 000 eur za to, že počas výkonu verejnej funkcie niekoľko rokov nemal pozastavenú živnosť a bol konateľom firmy. Podnikanie síce zákon o konflikte záujmov zakazuje, ale koaliční poslanci Kubánka dnes podržali.

Pri hlasovaní o deviatich konaniach, ktoré spolu počítali s pokutou vo výške 108 000 eur, sa zdržali a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií uznesenie neprijal. Koalícia avizuje vlastný návrh, ktorý by mal počítať s dvomi konaniami a pokutou spolu asi 24 000 eur.

Kubánek nemal vo viacerých rokoch pozastavenú živnosť, navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti. Svoj prehrešok zistil sám pri kontrole administratívnych náležitostí spojených s jeho pôsobením v Národnej rade. Sám o tom informoval výbor. Kubánek hovorí, že k pochybeniu u neho došlo nedopatrením. Jeho prehrešky sa ťahajú viaceré roky, výbor riešil pôvodne spolu deväť konaní. To dnes napadli koaliční poslanci a pri hlasovaní o pôvodných návrhoch sa zdržali.

Poliačik nie je spokojný

Jozef Burian zo Smeru-SD vysvetlil, že chcel hlasovať za iný návrh, ktorý mal v pláne predniesť, ale nebolo mu to umožnené. "Chcel som podať návrh, kde uznávam, že pán Kubánek porušil zákon a chcel som navrhnúť za každé porušenie šesťmesačnú pokutu. Čiže za živnosť zvlášť a zvlášť za to, že bol konateľom spoločnosti," opísal Burian. Takto by teda boli dve konania a za každé by padla pokuta vo výške šiestich platov. Potvrdil, že za sankciu vo výške 12 platov zahlasuje.

Takéto riešenie zas nepovažuje za šťastné predseda výboru Martin Poliačik (SaS). "V prípade, že prijmeme úzus, že za jedno dlhodobé porušenie sa bude dávať iba jedna pokuta, potom tu pokojne môžeme mať v budúcnosti verejného funkcionára, ktorý bude šesť či sedem rokov podnikať so ziskom. Bude môcť viesť firmu počas viacerých funkčných období a bude čakať, kedy sa mu na to príde a bude vedieť, že mu za to hrozí iba jedna pokuta vo výške šesťnásobku platu a ešte si povie, že sa mu to oplatí," upozornil Poliačik. Myslí si, že ak príde koalícia s návrhom "len na dve pokuty", nebude to odrážať mieru porušenia ústavného zákona. Naďalej si myslí, že Kubánek mal byť pokutovaný sumou 108 000 eur.

Výbor riešil aj ďalšie konania. Poslanci Peter Šuca (Smer-SD) a Eugen Jurzyca (SaS) dostali za nepozastavenú živnosť pokutu vo výške šiestich platov. Tri platy majú zaplatiť poslanci Andrej Hrnčiar aj Eduard Adamčík (obaja Most-Híd). Výbor ich pokutoval za to, že v majetkovom priznaní neuviedli pôžičku pre stranu Sieť.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 07:23:44 - Feat.: - Title: Top zamestnávateľ na východe čelí veľkej pokute. Štát im chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobili 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:01