Martin PoliačikTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Poliačik: Mečiarove amnestie nezrušíme vďaka Ficovi, ale napriek nemu

05.04.2017, 11:22
Autor:
TASRTASR
Reagoval tak na vyjadrenie poslanca Smeru Erika Tomáša, ktorý ocenil, že sa opozícia pridala ku koaličnému riešeniu.

Mečiarove amnestie nebudú zrušené vďaka premiérovi Robertovi Ficovi, ale napriek nemu. V parlamente to dnes vyhlásil poslanec SaS Martin Poliačik. Zdôraznil, že vládne riešenie rušenia amnestií nepovažuje za jediné ústavné, ale opozícia ho podporila a podporí aj uznesenie, lebo jej ide o záujem spoločnosti.

Reagoval tak na vyjadrenie poslanca Smeru-SD Erika Tomáša, ktorý ocenil, že sa opozícia pridala ku koaličnému riešeniu. Podľa Tomáša má tento návrh šancu obstáť z hľadiska ústavnosti. "Úprimne sa teším, že opozícia prijala podávanú ruku, uprednostnila v tomto prípade záujem krajiny pred politikárčením a pridala sa k návrhu, ktorý môže byť historický," uviedol Tomáš.

Poliačik oponuje. "Neurobili sme to pre Erika Tomáša, pre Smer ani pre túto koalíciu. Ale preto, že sme vedeli, že občania chcú vidieť zrušené Mečiarove amnestie. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nemá zásluhu na tom, že tieto amnestie budú zrušené. Nebudú zrušené vďaka nemu, ale napriek nemu," vyhlásil Poliačik.

Mečiarove amnestie budú podľa jeho slov zrušené vďaka tomu, že "ľudia z opozície, z demokratickej časti politického spektra sa povzniesli nad to, kto prišiel s týmto návrhom a uprednostnili záujem občanov a histórie tohto štátu nad svojimi vlastnými politickými záujmami". Poliačik si nemyslí, že koaličné riešenie je jediné ústavne čisté. Aj zrušenie prijatím ústavného zákona by bolo podľa neho v poriadku, keďže NRSR je najvyšší ústavodarný orgán a mohla by to urobiť.

Nezaradený poslanec Zsolt Simon verí, že Mečiarove amnestie budú zrušené. Obáva sa však, čo urobí Ústavný súd SR. Ak by ten uznesenie zastavil a v skutočnosti by napokon amnestie zrušené neboli, podľa Simona Národná rada občanov sklame. "Dnes je to o tom, či ľuďom dáme nádej, že táto krajina môže byť demokratická," doplnil.

Poslanci Smeru-SD sa ohradili voči Poliačikovým slovám o premiérovi, o ktorom povedal, že je vulgárny. Poliačik vychádzal z vyjadrení predsedu vlády. "Nečakal som, že zneužijete túto situáciu na urážanie premiéra," uviedol Ľubomír Jahnátek, podľa ktorého Poliačik nemá morálne právo urážať šéfa kabinetu. On na rozdiel od Poliačika podľa Jahnátka nenabádal mladých na užívanie drog.

01 - Modified: 2023-10-01 02:21:07 - Feat.: - Title: Je to také déjà vu: progresívci neskrývali sklamanie z výsledku. V hre je spolupráca s Pellegrinim a Matovičom 02 - Modified: 2023-06-28 13:24:14 - Feat.: - Title: Ukrajinci významne zriedili ruskú obranu, hovorí pre HN Poliačik z Globsecu. Ako by sa mohli dostať na Krym? 03 - Modified: 2023-05-12 13:20:15 - Feat.: - Title: Poliačik pracuje v Kyjeve: Sama bude Ukrajina odstraňovať míny 757 rokov. Desí ma, čo nájdeme v Mariupole 04 - Modified: 2022-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Nová Ústava je nereálna. Úroveň politickej diskusie je mizerná, v parlamente chýba odbornosť, tvrdí Kresák 05 - Modified: 2022-09-01 17:30:00 - Feat.: - Title: Známi slovenskí právnici, ktorí sa vysmievali ústave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 05:59