TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Mladí, idealistickí, ale odhodlaní. O križiackej výprave proti korupcii píše aj New York Times

01.05.2017, 08:50
Autor:
TASRTASR

Mladí ľudia na Slovensku sa snažia získať späť svoju krajinu – pre budúce generácie. Ich boj je naplnený zdravou dávkou mladíckeho idealizmu a ich kampaň proti korupcii má úspech. Takto cez víkend opísal zápas mladých Slovákov renomovaný americký denník The New York Times.

"Dvaja kamaráti – bojovníci proti korupcii – sa zastavili pred prezidentským palácom, snažiac sa rozhodnúť, koľko času dajú vláde na splnenie svojich požiadaviek. Chceli rezignáciu ministra vnútra a policajného šéfa, a tiež úplné a transparentné vyšetrenie množstva nedávnych korupčných škandálov," opisuje reportér Rick Lyman 18-ročných Davida a Karolínu počas demonštrácie v Bratislave.

Korupcia je podľa neho vzdorovitý problém v mnohých bývalých komunistických krajinách východnej Európy. Veci sa zhoršili natoľko, že niektorí analytici teraz hovoria, že štát sa už zmocnil všetkého.

"Všetky hlavné štátne inštitúcie sú efektívnym spôsobom v rukách skorumpovaných politikov a nedotknuteľných oligarchov. Problém vstupuje do ešte kritickejšej fázy – autoritársky zmýšľajúci lídri využívajú na skonsolidovanie svojej moci vzostup nacionalizmu a populizmu," napísal Lyman.

Novinár ďalej opisuje spomínaných dvoch mladých ľudí a ich zápas proti korupcii. Pýta sa ich na dôvody a názory a dodáva, že sklamanie pretavili mladí ľudia do cielenej akcie aj v Poľsku, Macedónsku, Srbsku a v ďalších krajinách.

"Súčasná slovenská vláda, vedená premiérom Robertom Ficom, získala moc v roku 2012 krátko po obrovskom vládnom škandále. Tzv. škandál Gorila, nazvaný podľa krycieho mena tajných spisov, zahŕňal vládnych úradníkov, oligarchov a iných, ktorí boli zachytení na nahrávke, ako diskutujú o províziách a iných korupčných aktivitách," opisuje Američanom situáciu na Slovensku novinár a dodáva, že to nie je ešte všetko.

Spomína ďalšie, staršie korupčné škandály, ako napríklad lukratívnu a kontroverznú zákazku na vybudovanie systému diaľničných poplatkov z obdobia prvej Ficovej vlády, ale aj škandál okolo nákupu CT prístroja z roku 2012.

Fico sa podľa Lymana snažil korupčné problémy riešiť po svojom – snažil sa ich využiť vo svoj prospech.

"Premiér sa snažil vykresliť svoju vládu ako šampióna v boji proti úplatkom. Išiel až tak ďaleko, že pozval lídrov protikorupčných organizácií ako Transparency International na vôbec prvé stretnutie," napísal americký novinár a dodal, že mladých ľudí to však nepresvedčilo a vyšli do ulíc.

"Fico a väčšina jeho najvyšších ministrov ocenili demokratického ducha študentov, ale ich požiadavky neadresovali. Protestujúci sa teraz rozhodujú, čo urobia, ak vláda ich požiadavky odmietne," uzatvára Lyman.

01 - Modified: 2023-11-21 17:00:00 - Feat.: - Title: Podpätky sú jej zbraň. Nikki Haleyová v boji o Biely dom naberá paru 02 - Modified: 2022-03-13 13:28:16 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul bývalý reportér amerického denníka The New York Times 03 - Modified: 2022-02-02 18:12:52 - Feat.: - Title: The New York Times má desať miliónov predplatiteľov 04 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ? 05 - Modified: 2022-01-18 13:17:12 - Feat.: - Title: Článok New York Times ako súčasť informačnej vojny USA proti Rusku? Vysvetlení môže byť viacero, myslí si analytik
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:49