Andrej DankoPeter Mayer
StoryEditor

Poslanci budú Danka odvolávať vo štvrtok. Smer návrh nepodporí

02.05.2017, 11:56
Autor:
TASRTASR

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR o návrhu na odvolanie z funkcie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) sa bude konať vo štvrtok 4. mája. Začiatok je plánovaný na 9.00 hod.

Zasadnutie zvolal podpredseda parlamentu Béla Bugár na žiadosť opozície, ktorá ho chce odvolať pre kauzu otvárania listov občanov pre poslancov. Podľa opozície došlo k porušeniu ústavných práv občanov. Rokovanie sa však napokon zrejme nezačne, poslanci by totiž nemali schváliť program.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič v utorok (25. 4.) vyhlásil, že predseda NR SR Andrej Danko (SNS) prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba.

Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie kancelára parlamentu Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.

Guspan v reakcii zdôraznil, že nikto zo zamestnancov Kancelárie NR SR ani predseda parlamentu Danko nečíta korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom. Dôrazne sa ohradil voči Matovičovým obvineniam, ktoré označil za klamstvá.

Podľa jeho slov opatrenia súvisiace s korešpondenciou sú v platnosti už roky a sú štandardným nástrojom na základe odporúčaní ministerstva vnútra. Zopakoval, že nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra.

Sporné body, týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené až do zasadnutia poslaneckého grémia, ktoré má byť vo štvrtok 4. mája.

Rokovanie o odvolaní Danka sa však s najväčšou pravdepodobnosťou konať nebude. Nemal by totiž byť schválený program a tak sa vlastne schôdza skončí skôr, ako sa začne. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa Danka zastal, vyhlásil, že ho podporuje a že Smer-SD nezahlasuje za program mimoriadnej schôdze o odvolaní Danka.

Podľa Fica ak pochybil úradník, ten by mal byť potrestaný, ale "vylievanie špiny" na svojho koaličného partnera Danka premiér odmieta. Za iniciovaním schôdze vidí Fico politiku nenávisti. Okrem tej podľa premiéra opozícia nič iné nemá.

01 - Modified: 2017-04-26 18:26:40 - Feat.: 0 - Title: Matovič zverejnil ďalšie informácie v kauze čítaných listov: Danko zadržiaval naše listy ešte pred príkazom
01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-03-28 11:53:38 - Feat.: - Title: Mimoriadna schôdza k medveďom zatiaľ nebude, tvrdí Pellegrini. Pri zákone budú potrebné aj hlasy opozície 03 - Modified: 2024-02-02 11:34:08 - Feat.: - Title: Danko vyjadril plnú podporu Šimkovičovej. Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, povedal 04 - Modified: 2024-01-17 17:47:53 - Feat.: - Title: Schôdza o odvolávaní Andreja Danka pre okolnosti nehody bude vo štvrtok 05 - Modified: 2024-01-15 16:36:51 - Feat.: - Title: Polícia kryje Danka, každý iný vodič by fúkal hneď po nehode, znie z SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:25