StoryEditor

Sulík: Parlament pod Dankom dosiahol nové dno. Vyzývam ho, aby okamžite odvolal Guspana

10.05.2017, 10:41
Autor:
TASRTASRlmlm
Richard Sulík je z Dankovho výkonu funkcie sklamaný.

Šéf SaS Richard Sulík vyzval šéfa parlamentu Andreja Danka, aby odvolal svojho kancelára Daniela Guspana z funkcie. Dôvodom je kauza okolo čítania listov poslancov.

"Národná rada pod vedením jej predsedu Andreja Danka dosiahla nové dno. Jeho ľudia porušili ústavu a v slušnom svete sa za takéto niečo vyvodzujú dôsledky. Vyzývam vás preto, aby ste usmernili svojho kancelára. Jediným logickým vyústením tejto kauzy je odvolanie kancelára Guspana z funkcie. Zároveň vám odporúčam sa zamyslieť, či ste dorástli na funkciu predsedu Národnej rady," vyhlásil Sulík na brífingu.

Myslel si, že po Paškovi to už nemôže byť horšie

"Po Pavlovi Paškovi (Smer-SD) sa mohlo zdať, že horšie to už byť nemôže. Po zvolení Andreja Danka do funkcie som mal mierny optimizmus, myslel som si, že to bude lepšie ako za Pašku. Bohužiaľ, je to citeľne horšie," povedal Sulík na dnešnej tlačovej konferencii s dôvetkom, že nikdy predtým si predseda NR SR nedovolil v priamom rozpore s ústavou vydať pokyn zamestnancom, aby otvárali a posudzovali vhodnosť pošty pre poslancov.

"Andrejovi Dankovi neustále niečo prekáža na druhých ľuďoch, stále by chcel niekoho vychovávať. Ale mal by začať u seba, lebo takto nemôže fungovať parlamentná demokracia," odporučil.

Šéfovi parlamentu Sulík oznámil, že pravidlá existujú a platia aj pre neho. "Ale Dankovi ľudia porušili ústavu a v slušnom svete sa za takéto niečo vyvodzujú dôsledky. Vyzývam vás preto, aby ste usmernili kancelára Daniela Guspana a zachovali úctu, akú si poslanec zvolený občanmi zaslúži," apeloval.

Nové usmernenie Guspana k listom nazval Sulík výsmechom. "Zriaďovať akési bezpečnostné schránky z peňazí občanov je výsmech. Ako predseda SaS si vyprosujem, aby sa váš zamestnanec takto dehonestujúco správal k poslancom," vyhlásil šéf liberálov.

Žiadne listy som nečítal, reagoval Danko

Danko minulý týždeň verejne prehlásil, že nikdy nekázal pracovníkom parlamentu čítať listy adresované poslancom a ani on sám žiadne z nich nečítal. Ak by mu boli obvinenia opozície dokázané, z funkcie odíde sám. "Bol som kriminalizovaný, pošpiňovaný a obviňovaný spôsobom, ktorý nepatrí do tejto spoločnosti. Ďakujem poslancom, ktorí uznali, že návrh na moje odvolanie je v celom rozsahu klamstvom. Obsahuje toľko lživých vecí, že neviem pochopiť, ako si dovolili také nehanebné klamstvá uvádzať," odkázal a odmietol, že by nariadil a vedel o opatreniach a postupoch pri narábaní s listovými zásielkami. "Znova som veľa vecí za tento týždeň v politike pochopil," vyhlásil Danko s tým, že porozumel aj hlavnej postave románu Franza Kafku Proces.

"Verejne vyhlasujem, že som žiadne listy nekázal otvárať a nečítal. Nikdy som nenahrával kolegov a neprikázal nikoho odpočúvať. Sú procesy v NR SR, o ktorých predseda nevie a nemusí vedieť. Ja som si neprisvojil parlament. Pracuje tu 380 ľudí a okrem riaditeľky tlačového odboru som neurobil žiadnu zmenu," zdôraznil.

Danko uistil, že hneď ako sa dozvedel o výhradách časti opozície k spôsobu narábania so zásielkami, okamžite sa s problematikou začal oboznamovať. "Možno si neuvedomujete, ale tých pár žien spracováva 32-tisíc zásielok ročne. Nikdy sa nebudem zbavovať politickej zodpovednosti, ale budem sa ohradzovať voči klamstvám v médiách a útokom voči mojej osobe. Nikto v NR SR neotváral účelovo listy s cieľom poškodiť opozíciu. Ak niekto písal alebo šíril informáciu, že v NR SR sa účelovo otvárali listy, klamal. Vidím v tom politický útok a odklonenie pozornosti od vecí, ktoré trápia opozíciu," podčiarkol.

01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 04 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 05 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:19