StoryEditor

Kaliňák pri Klientskom centre porušil zákon, tvrdí Beblavý. Ministerstvu hrozí štvrťmiliónová pokuta

12.05.2017, 10:25
Miroslav Beblavý tvrdí, že je právoplatne rozhodnuté, že minister vnútra porušil zákon.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) konštatoval, že ministerstvo vnútra (MV) na čele s Robertom Kaliňákom (Smer-SD) porušilo pri budovaní klientskeho centra v Bratislave zákon o verejnom obstarávaní a rezort musí zaplatiť pokutu 260.000 eur. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). ÚVO poslanca o záveroch informoval, pretože bol autorom podnetu.

"Robert Kaliňák obabrával nás všetkých, klamal a vážne porušil zákon. Nádejou je, že na papieri potvrdené previnenie by ho mohlo donútiť odstúpiť," myslí si Beblavý, ktorý Kaliňáka vyzval na odstúpenie. Schôdzu na jeho odvolanie zatiaľ iniciovať neplánuje, ak sa tak však rozhodne zvyšok opozície, brániť jej nebude.

Poslanec konštatoval, že ešte v roku 2012 vyhlásil Kaliňák reformu ESO, ktorej výkladnou skriňou mala byť výstavba klientskeho centra v Bratislave. "Aj na tejto výkladnej investícii nás však obral o peniaze a brutálne porušil zákon," podotkol.

Beblavý pripomenul, že 11. februára 2015 MV uzavrelo bez súťaže so spoločnosťou Vienna Invest zmluvu na prenájom budovy tzv. starej Ikey, a to za 73.086 eur mesačne. Krátko na to, 9. apríla 2015, uzavrelo MV s tou istou spoločnosťou zákazku na rekonštrukciu budovy za 5,2 milióna eur. Následne 25. júna 2015 sa dodatkom nájom zvýšil na 110.855 eur mesačne. A 21. decembra 2015 uzavrelo MV opäť bez súťaže s rovnakou firmou zmluvu, ktorou získalo do vlastníctva budovu starej Ikey výmenou za doteraz zaplatené milióny, doplatok 2,3 milióna eur, ako aj za budovu Okresného úradu v centre Bratislavy znalcom ocenenú na 4,84 milióna eur.

"Túto operáciu osobne riadil a vystupoval v nej minister. A od začiatku vedel, že jediná šanca je protizákonné šafárenie so štátnym majetkom utajiť," povedal Beblavý s tým, že cez infozákon žiadal od rezortu trikrát informácie, ani raz však nedostal odpoveď.

Opozičný poslanec tiež pripomenul Kaliňákovo vyjadrenie pre týždenník Trend z októbra 2015 o tom, že klientske centrum bude stáť 12,75 milióna eur a že keď uzavrie finálnu zmluvu o prevode nehnuteľnosti a finančnom dorovnaní, dokáže, že to nebude viac. "Vtedy budete vedieť, či som klamal, mýlil sa, zavádzal a keby som to urobil inak, ako som to povedal pred rokom, tak môžete žiadať moju hlavu," povedal Kaliňák pre Trend.

Beblavý tvrdí, že keď ministerstvo uzavrelo celú operáciu, výsledná suma bola naozaj 12,75 milióna eur. "Avšak 10. decembra 2015 uzavrelo MV dodatok k zmluve o rekonštrukcii a prihralo Vienna Invest ďalších 514.000 eur. Dodatok ministerstvo tri mesiace utajovalo a zverejnilo ho až prvý pracovný deň po parlamentných voľbách 7. marca 2016. "Už len na základe tohto a ministrových vlastných slov môžeme žiadať jeho hlavu," odkázal Beblavý.

Za najhoršie však poslanec považuje, že ministrom propagovaná suma 12,75 milióna eur je vycucnutá z prsta a nepochádza zo žiadnej súťaže. "Napriek neuveriteľne špekulantskému postupu zákon nielen obchádzal, ale aj natvrdo porušil. A to zákon o verejnom obstarávaní. Nie je jednoducho možné obísť súťaž tým, že najprv si niečo prenajme, čo podľa zákona bez súťaže môže, a následne sa bez súťaže zadajú mnohomiliónové stavebné práce majiteľovi s odôvodnením, že je to u neho na pozemku. Keby to bolo prijateľné, ani NDS by nemusela robiť tendre na diaľnice a stačilo by, keby si Váhostav prenajal pozemky a potom už len dostal priame zadanie," myslí si Beblavý.

Dnes je tak podľa jeho slov zrejmé, že v tejto kauze, ktorú Kaliňák osobne riadil, uzavrel tajný dodatok a prešvihol sľúbenú sumu o minimálne pol milióna. "Zároveň táto suma bola vycucaná z prsta, pričom bol preukázateľne porušený zákon a MV bude musieť zaplatiť pokutu. Preto ho ešte raz vyzývam, aby odstúpil," dodal.

Minister vnútra sa voči obvineniam ohradil a ohlásil brífing. Na ňom sa chce vyjadriť k " zavádzajúcim informáciám poslanca Miroslava Beblavého, ktoré sa týkajú investícií pri výstavbe Klientskeho centra v Bratislave." Priamy prenos prinesieme o 14. hodine.

Pozrite si tlačovú konferenciu Miroslava Beblavého

01 - Modified: 2022-04-23 15:08:29 - Feat.: - Title: Exminister Kaliňák ide do väzby 02 - Modified: 2020-05-24 15:58:30 - Feat.: - Title: Prišli, videli a prehrali. Teraz bývalých politických lídrov teší biznis aj nádej na návrat 03 - Modified: 2020-03-10 13:23:39 - Feat.: - Title: Kandidátom Smeru na podpredsedu parlamentu je Pellegrini, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2020-03-02 10:25:49 - Feat.: - Title: Truban skončí ako líder PS, Beblavý definitívne odchádza z politiky 05 - Modified: 2020-02-25 16:33:42 - Feat.: - Title: Beblavý: Hlasovanie o Istanbulskom dohovore nič neprinieslo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:36