Minister školstva Peter PlavčanTASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Branná výchova ako samostatný predmet. Vláda ňou chce bojovať proti extrémizmu

15.05.2017, 13:08
Autor:
TASRTASR
Na školách by mohol vzniknúť samostatný vyučovací predmet branná výchova.

Minister školstva Peter Plavčan a minister obrany Peter Gajdoš rokujú o posilňovaní brannej výchovy na školách najmä kvôli prevencii extrémizmu a v snahe upevniť zdravé posilňovanie vlastenectva.

„Hľadáme možnosti, ako znovu zaviesť samostatný vyučovací predmet branná výchova. Považujeme to za veľmi dôležité najmä v oblasti prevencie extrémizmu. V tomto smere spolupracujeme aj s ministerstvom obrany tak, aby sme našli najlepší model riešenia,“ uviedol Plavčan.

Rezort školstva má záujem o podporu vzdelávania obyvateľstva v oblasti bezpečnosti a v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v školách, na posilňovaní vlastenectva, rozvíjaní a skvalitňovaní brannej výchovy aj v rámci už dnes nastaveného systému.

V súčasnosti je uvedená tematika totiž povinnou súčasťou vzdelávania, ale nie ako samostatný predmet. Branná výchova sa vyučuje ako prierezová téma Ochrana života a zdravia, ktorá sa realizuje prostredníctvom predmetov štátneho vzdelávacieho programu a samostatných organizačných foriem vyučovania.

Táto téma sa zameriava na vytváranie správnych postojov žiakov, na získanie vedomostí a zručností na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách. Podobne pri pobyte a pohybe v prírode, kde môžu vzniknúť nepredvídané skutočnosti ohrozujúce človeka a jeho okolie. Snahou cvičení je pripraviť žiakov na život v prostredí, v ktorom sa nachádzajú.

Prierezová téma sa zameriava aj na zvládnutie situácií vzniknutých vplyvom priemyselných a ekologických havárií, dopravných nehôd, živelných pohrôm a prírodných katastrof. Zároveň napomáha zvládnuť nevhodné podmienky v situáciách vzniknutých pôsobením cudzej moci či terorizmom.

Na prvom stupni základných škôl sú v rámci vyučovania brannej výchovy organizované didaktické hry. Na druhom stupni základných škôl sú to účelové cvičenia (v minulosti známe ako „branné cvičenia“). Konajú sa spravidla na jeseň a na jar. V stredných školách sa žiaci zúčastňujú na účelových cvičeniach a Kurze na ochranu života a zdravia.

01 - Modified: 2019-02-05 08:13:30 - Feat.: - Title: V čom sa Lubyovej škandál podobá na ten Plavčanov? 02 - Modified: 2018-12-12 12:14:55 - Feat.: - Title: Lubyová by sa mala prestať detinsky vyhovárať a mala by začať robiť, tvrdí Remišová 03 - Modified: 2018-04-12 20:20:57 - Feat.: - Title: Pre Plavčanov prešľap príde štát o 27 miliónov 04 - Modified: 2018-04-12 20:53:37 - Feat.: - Title: Nové výzvy pre univerzity vypíše ministerstvo až v máji 05 - Modified: 2017-11-21 14:29:24 - Feat.: - Title: Je to prehnitý systém. Nové zistenia v kauze okolo eurofondov sú toho dôkazom, tvrdia matovičovci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:21