TASR/Martin Palkovič
StoryEditor

Slovenská armáda chystá dve misie. Vojakov pošleme do Iraku a Pobaltia

17.05.2017, 12:43
Autor:
ČTKČTK

Slovensko plánuje vyslať do Iraku armádny výcvikový tím, ktorý by mal poskytnúť školenie irackých bezpečnostných zložiek v odmínovaní či opravách vojenskej techniky a tiež školenie irackých ozbrojených síl. Príslušný návrh dnes schválila vláda premiéra Roberta Fica. Bratislava tiež počíta s misiou slovenských vojakov v Pobaltí.

Vyslanie skupiny zhruba piatich desiatok príslušníkov slovenskej armády do Iraku bude príspevkom Bratislavy k budovaniu obranných a bezpečnostných kapacít v Iraku a k stabilizácii štátu po potlačení jednotiek Islamského štátu. O pomoci Iraku by sa malo hovoriť aj na nadchádzajúcom summite NATO.

"Budeme súčasťou globálnej koalície proti Islamskému štátu. Bude to výcviková misia, žiadna bojová jednotka," povedal novinárom slovenský minister obrany Peter Gajdoš.

Slovensko sa v súčasnosti v Iraku priamo neangažuje. Prvá Ficova vláda v roku 2006 rozhodla, že krajina stiahne svoju ženijné jednotku z tejto krajiny.

Do Iraku teraz plánuje Bratislava vyslať výcvikový tým na školenie irackých síl v oblasti odmínovania; Iračanom plánuje umožniť používať slovenský odmínovací systém Božena. Slováci by počas misie tiež mali zabezpečiť výcvik zameraný na opravu a údržbu tankov a bojových vozidiel pechoty sovietskej výroby, ktoré iracká armáda vlastní.

Okrem toho budú slovenskí vojenskí policajti školiť príslušníkov irackej polície a výcvik budú v Iraku vykonávať aj členovia elitnej slovenskej vojenskej jednotky. Slovensko predpokladá nasadenie svojich výcvikových jednotiek v Iraku v závere roka.

Tiež Česká republika sa v Iraku vojensky angažuje. Podľa skorších informácií sa v júni do Česka vráti poľní chirurgický tím, ktorý pomáha irackým vojakom, policajtom či milicionárom zapojeným do operácie na oslobodenie Mósulu z rúk islamských radikálov. Naďalej v krajine zostane letecký poradný tím. Koncom roka by do Iraku mohlo prísť päť až desať inštruktorov českej vojenskej polície, ktorí by školili irackých policajtov. Spolupracovať by pri tom mali s policajtmi, ktorých už do Iraku poslala Polícia ČR.

Slovensko tiež počíta s ročnou misiou 152 slovenských vojakov v Lotyšsku v rámci posilnenia východného krídla NATO; Bratislava do tejto oblasti skôr v tomto roku vyslala zhruba rovnaký počet vojakov na cvičenie.

01 - Modified: 2024-03-24 18:05:15 - Feat.: - Title: Islamský štát je v Iraku stále hrozbou, uviedla americká veľvyslankyňa v Bagdade 02 - Modified: 2024-03-10 17:57:31 - Feat.: - Title: Irak repatrioval 625 osôb zo sýrskeho tábora Haul, kde žijú aj rodiny džihádistov 03 - Modified: 2024-02-18 20:07:06 - Feat.: - Title: Teherán po útokoch na Američanov vyzval spriaznené milície k zdržanlivosti, píšu médíá 04 - Modified: 2024-02-15 20:58:51 - Feat.: - Title: Rodinu vodcu Islamského štátu Bagdádího repatriovali do Iraku, budú ju vypočúvať 05 - Modified: 2024-02-08 20:37:25 - Feat.: - Title: Irak a USA obnovia rozhovory o prítomnosti koaličných vojakov. Bagdad očakáva koniec misie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. apríl 2024 11:06