Ľubomír GalkoTASR/Oliver Ondráš
StoryEditor

Vlastenectvo sa nedá vynútiť, hovoria sulíkovci. Nepáči sa im povinná branná výchova

17.05.2017, 14:03
Autor:
TASRTASR

Strana SaS nesúhlasí so zavedením povinnej brannej výchovy do škôl. "Láska k vlasti sa nedá mladým ľuďom vnucovať na branných cvičeniach, kde sa hádžu do diaľky gumové granáty. Vlastenectvo sa nedá vynútiť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

Mladých podľa neho možno viesť k vlastenectvu vtedy, keď vybudujeme slušnú spoločnosť. Galko si tiež myslí, že povinná branná výchova nezabráni tomu, aby organizácie ako Slovenskí branci chodili do škôl a "vymývali mozgy" deťom. Dá sa tomu podľa Galka predísť tak, že školy nebudú s takýmito organizáciami spolupracovať.

Poukázal aj na to, že extrémizmus sa dnes objavuje na rôznych miestach vrátane futbalových zápasov. Ani tomu podľa Galka branná výchova nezabráni. Poslanec sa nazdáva, že povinná branná výchova v školách nemá význam. Cestu vidí skôr v rôznych cvičeniach a nenásilných formách.

Branislav Gröhling považuje zámer zaviesť povinnú brannú výchovu za nekoncepčný a nesystémový krok. Podľa neho nebude mať tento predmet ani kto učiť. Pýta sa, čo sa na tejto výchove bude učiť a aké sú vzdelávacie ciele. "Budú deti v škole dlhšie, alebo prídu o nejaký predmet a o aký?" chce vedieť Gröhling. Dodáva, že v školách by sa mali skôr venovať mediálnej a finančnej gramotnosti.

Povinnú brannú výchovu chce zaviesť SNS. Podporu by mohla nájsť aj u koaličných partnerov. Podľa ministra obrany Petra Gajdoša (nom. SNS) treba mladých viesť k vlastenectvu. "Čiže k príprave na obranu vlasti. Ak to neurobíme my, budeme čeliť problémom, že sa ich budú snažiť ovplyvniť rôzne nelegálne skupiny," povedal v súvislosti s témou boja proti extrémizmu na Slovensku.

Návrat brannej výchovy do škôl schvaľuje aj poslanec NR SR z Mosta-Híd a exminister obrany Martin Fedor. Študenti by sa podľa neho mali učiť základy prvej pomoci, ako reagovať v krízových situáciách, a tiež o právomociach štátnych orgánov. Za brannú výchovu by bol aj podpredseda NR SR a exminister obrany Martin Glváč zo Smeru-SD. "Tento predmet by okrem vlastenectva a pripomínania si našej histórie mal učiť deti zdravovede, prvej pomoci a brannej zručnosti," uviedol na sociálnej sieti Facebook.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:04