TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Lajčák nemá právo podporovať vstup Turecka do EÚ, kritizuje Štefanec

27.05.2017, 08:40
Autor:
TASRTASR

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (KDH, EĽS) protestuje proti piatkovému (26.5.) vyhláseniu ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka (Smer-SD), že Slovensko podporuje ambície Turecka stať sa členom EÚ. Podľa Štefanca na to nemal právo.

"Turecký politický systém začal po neúspešnom pokuse o puč a ústavnom referende vykazovať všetky znaky autoritatívneho režimu a taký do Európskej únie nepatrí. Minulý rok v novembri sme v Európskom parlamente prijali uznesenie, že ak Ankara neprestane s represáliami, tak žiadame zastavenie prístupových rokovaní," povedal Štefanec.

Ako podotkol, odvtedy sa útoky na novinárov, sudcov, učiteľov a demokraciu ako takú len zhoršili. Minister Lajčák sa mal podľa Štefanca pred týmto vyjadrením poradiť s Národnou radou SR alebo aspoň s parlamentným výborom pre európske záležitosti. "Vzťahy medzi Európou a Tureckom treba budovať. Ale na celkom inom základe, mimo plného členstva," skonštatoval europoslanec.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák označil v piatok po rokovaní s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom vzájomné vzťahy Slovenska a Turecka za výborné a krajiny za priateľské. "Nemáme žiadne otvorené otázky, nemáme žiadne problémy, takže sme mohli hovoriť o tom, ako ďalej intenzifikovať našu spoluprácu v obchodnej, kultúrnej oblasti i oblasti vedy a inovácií," vyhlásil.

Slovensko podľa ministra podporuje ambície Turecka stať sa členom EÚ. "Pamätáme si veľmi dobre, ako Turecko bolo nápomocné v čase našej integrácie do Severoatlantickej aliancie a dnes sme zase pripravení pomôcť našimi skúsenosťami, naším vplyvom, aby Turecko dosiahlo svoj deklarovaný cieľ stať sa členom EÚ," konštatoval Lajčák.

Zároveň však zdôraznil, že členstvo v EÚ nie je zásluhové, je založené na splnení veľmi prísnych a náročných kritérií. Avšak krajina, ktorá deklaruje svoj záujem a ktorá ich splní, by mala mať možnosť vstúpiť do EÚ. Slovensko je podľa ministra otvorené, podporuje proces rozširovania EÚ.

"Sme za to, aby vzťahy medzi EÚ a Tureckom boli založené na konkrétnom plnení kritérií, viac než na reakciách na mediálne a iné vyjadrenia z oboch strán," poznamenal Lajčák.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:10