TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Česi riešia aféru, Zeman mal odmietnuť návrh Kisku. Je to brutálna lož, znie z Prahy

05.06.2017, 14:27
Autor:
chochoTASRTASR
Úrad slovenskej hlavy štátu mal ešte pred niekoľkými mesiacmi osloviť Pražský hrad s nápadom spoločne vyznamenať výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša.

Slovenský prezident Andrej Kiska chcel spoločne s českou hlavou štátu Milošom Zemanom vyznamenať československých výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša. Informoval o tom český týždenník Respekt.

Úrad slovenskej hlavy štátu mal ešte pred niekoľkými mesiacmi prvýkrát osloviť Pražský hrad s nápadom spoločne vyznamenať výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, teda Slováka a Čecha, ktorí v Prahe v roku 1942 spáchali (s pomocou ďalších členov odboja) atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Podľa zistení týždenníka Respekt spolu obe strany rokovali hneď dvakrát, nakoniec to ale Pražský hrad odmietol.

​Kiskov tím navrhol tomu Zemanovmu, aby každý prezident vyznamenal jedného výsadkára - Kiska Gabčíka a Zeman Kubiša. Malo k tomu dôjsť na spoločnom stretnutí pri tejto príležitosti. Jedným zo zvažovaných miest bol pražský kostol sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici, kde sa oni a ďalší bojovníci po atentáte ukrývali a nakoniec tam po prestrelke zomreli.

Týždenník Respekt s odvolaním sa na zistenie z diplomatických zdrojov napísal, že zástupcovia úradov oboch hláv štátov rokovali dvakrát, pričom spoločná akcia sa napokon neuskutočnila, a to pre nezáujem z českej strany. "Nikdy k tomu z Prahy neprišla pozitívna odpoveď," povedal Respektu dobre informovaný diplomatický zdroj.

Kiska v reakcii na české odmietnutie pristúpil k úspornejšiemu formátu celej ceremónie a sám 26. mája povýšil Jozefa Gabčíka do vojenskej hodnosti generálmajora im memoriam.

"Žiadnu takú informáciu nemám. Zrejme došlo k nedorozumeniu," povedal Respektu Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. Po vydaní článku potom dodal: "Ide o brutálny lož šírenú Bakalovým rešpektom. A. Kiska takýto návrh nepredložil!"

Gabčík s Kubišom dostali v roku 1968 Řád Bílého lva za vítězství, ktorý je v súčasnosti pod názvom Řád bílého lva najvyšším štátnym vyznamenaním Českej republiky.

Kiskov hovorca Roman Krpelan rokovania o spoločnom ocenení Gabčíka a Kubiša nevyvrátil, ale ani nepotvrdil: "K celej záležitosti vám povie iba toto: No comment," uviedol pre HNonline Krpelan.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 04 - Modified: 2024-04-03 13:13:49 - Feat.: - Title: Neúspešný kandidát Kubiš bude v druhom kole voliť Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:57