TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Žitňanská hrozí pre nomináciu Smeru demisiou. Je to otázka udržania koalície, vyhlásil Bugár

14.06.2017, 14:43
Autor:
TASRTASRchocho
To všetko v súvislosti s nomináciou Moniky Jankovskej zo Smeru do Súdnej rady.

Ministerka spravodlivosti zo strany Most-Híd Lucia Žitňanská hrozí demisiou, šéf tejto vládnej strany Béla Bugár dokonca hovorí o udržaní koalície.

To všetko v súvislosti s nomináciou štátnej tajomníčky Žitňanskej rezortu Moniky Jankovskej zo Smeru do Súdnej rady.

Žitňanská sa stretne s Ficom

Informuje o tom Denník N, ktorému viacerí poslanci Most-Híd potvrdili, že Žitňanská o tom hovorila na poslaneckom klube strany.

Ministerka mala vysvetliť, prečo považuje túto otázku za dôležitú a mala povedať aj to, že ak v tajnej voľbe poslancov Jankovská prejde, zváži zotrvanie vo funkcii.

Hlasovať sa bude budúcu stredu 21. júna.

„Pre mňa je to otázka udržania koalície,“ vyhlásil Bugár s tým, že rokovania v koalícii o nominácii Jankovskej ešte stále prebiehajú. Žitňanská má o tom vo štvrtok hovoriť aj s premiérom Robertom Ficom.

Žitňanská dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.

"Táto nominácia je problém," povedal novinárom poslanec strany Most-Híd Gábor Gál, ktorý by prijal, keby v prípade nominácie do Súdnej rady bola v koalícii dohoda. Potvrdil, že nominácia je zásadný problém najmä pre ministerku Žitňanskú.

"Ministerka vyslovila, že je to pre ňu vážny problém, je to určitý akt nedôvery voči jej osobe," povedal Gál. Rozhodnutie zvažovať demisiu označil za Žitňanskej osobné.

"Musíme zvážiť, čo všetko je pre nás únosné"

Nepovedal, či Most-Híd opustí vládnu koalíciu, ak Žitňanská podá demisiu v prípade zvolenia Jankovskej do Súdnej rady. "Je to predčasná otázka," povedal. Tvrdí, že strany budú ešte rokovať. "Musíme zvážiť, čo všetko je pre nás únosné," doplnil s tým, že koaličné vládnutie nie je ľahké.

Jankovskú navrhol poslanec Smeru a predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. Ani v súčasnosti v jej nominácii problém nevidí.

"Za svojou nomináciou si stojím. Vážim si pani Jankovskú a rovnako si vážim aj ministerku Luciu Žitňanskú. Nebudem reagovať na informácie z médií," povedal pre HNonline.sk Madej.

Vy chcete, aby som odstúpila? Pozrite si reakciu ministerky Lucie Žitňanskej na otázku o Robertovi Kaliňákovi zo zasadnutia vlády v apríli tohto roka. 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:10