StoryEditor

VIDEO: Bývalý redaktor JOJ-ky sa rozkričal v parlamente na Tomanovú, vyviedla ho ochranka

19.06.2017, 15:14
Autor:
chochoTASRTASR
"Tomanová je Bašternák v sociálno-právnej ochrane detí," tvrdí Ladislav Ďurkovič.

V parlamente bol dnes rozruch. Postaral sa oň bývalý redaktor TV JOJ Ladislav Ďurkovič, ktorý slovne napadol komisárku pre deti Vieru Tomanovú počas jej prejavu pred zákonodarcami. Tá musela svoju reč prerušiť.

Ďurkovič stojaci na balkóne v rokovacej sále začal kričať na komisárku počas jej prejavu, v rukách pritom držal transparent s nápisom: "Tomanová klame!". "Klamárka jedna, pripravila si ma o syna" spustil Ďurkovič. "Včera bol deň otcov a ja som rok svojho syna nevidel a ešte klameš, že to dieťa bolo týrané. Ty si ho týrala, toto je tyranka detí," pokračoval.

Následne sa ho ujala ochranka a snažila sa ho vyviesť zo sály. Bývalý redaktor TV JOJ však aj počas toho ďalej kričal: "Smerácka mafia, ktorá nielen kradne peniaze, ale už aj deti. Zastavte ju prosím, poslanci."

"Tomanová je Bašternák v sociálno-právnej ochrane detí," povedal pre HNonline Ďurkovič. Vysvetlil, čo ho viedlo k takémuto správaniu. "Mám 11-ročného syna, ktorý bol týraný matkou. Tomanová napomohla agresorke, falošnými správami dosiahla, že mi súd po vyše pol roku marenia styku zakázal stretávať sa so synom."

Ďurkovič už podal na Tomanovú žalobu a odvolal sa proti rozsudku. Taktiež má v pláne podať sťažnosť na výbor OSN. Tomanová podľa neho v správe, ktorú v parlamente prezentovala, hovorila o jeho synovi ako o dieťati, ktorému pomohla, ale opak je pravdou. "Nevzdám sa, je to môj syn, ktorého milujem," tvrdíObetoval tomu aj svoju kariéru v TV JOJ, pretože sa rozhodol, že uprednostní boj o svojho syna.

"Ich hlas nemal pre vás žiadnu cenu"

Podľa Tomanovej osobná neznalosť, klebety či výmysly nemôžu byť nadradené právnym predpisom a medzinárodným dohovorom. Reagovala tak na kritiku jej ročného pôsobenia v tomto úrade zo strany opozičných poslankýň.

"Akékoľvek vyjadrovanie sa alebo babské táraniny, vaše osobné fabulácie, prikrášľovanie príbehov tam, kde sa vám to hodí, by nemali byť v právnom štáte riešením problému," zdôraznila Tomanová na záver rozpravy k správe o činnosti komisárky.

Kritizujúca poslankyňa za SaS Natália Blahová sa podľa Tomanovej uchádzala o post komisára pre deti, ale deti jej boli dobré len na to, aby zneužila ich príbeh na publicitu. "Ich hlas nemal pre vás žiadnu cenu," adresovala komisárka Blahovej. Poslankyňa totiž Tomanovú v rámci svojho vystúpenia kritizovala okrem iného aj za to, že nepochopila princíp úradu, ktorý zastáva a že nestojí na strane detí, ale háji inštitúcie na úkor najlepšieho záujmu detí.

Podľa Tomanovej však niektoré poslankyne, ktoré v pléne vystúpili, ako Blahová, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Anna Verešová alebo Erika Jurinová (obe OĽaNO-NOVA) nepatria do tohto parlamentu, pokiaľ sa nenaučia dodržiavať platný právny stav.

Požiadali o kontrolu

Čo sa týka detského domova jej dcéry, Tomanová zdôraznila, že žiaden podnet na tento domov nebol jej úradu doručený. "Napriek tomu sme sa obrátili na ústredie práce a požiadali sme ho, aby vykonal kontrolu," priblížila Tomanová.

V správe o činnosti komisára pre deti za rok 2016 Tomanová okrem iného konštatovala, že súd nevypočúval deti pred umiestnením do resocializačného zariadenia, trestanie za porušovanie pravidiel bolo nejasné, nerešpektoval sa názor, boli porušované práva detí.

Komisárka sa v správe zameriava na viaceré oblasti. Počas ročného pôsobenia úradu sa vyskytli problémy v oblasti náhradnej starostlivosti, násilia páchaného na deťoch či v oblasti poskytovania sociálnych dávok. Komisárka v správe vymenováva niekoľko prípadov, ktoré úrad prešetroval.

"Deti sú najzraniteľnejšou časťou obyvateľstva a veľmi ťažko sa dovolávajú svojich práv. Je zarážajúce, že najčastejšie ide o porušovanie práv detí zo strany dospelej osoby a ešte horšia je skutočnosť, že sú to najmä rodičia, ktorí by mali svoje deti chrániť a práve ich používajú ako zbraň v ich nenávistnom vzájomnom spore, či už v manželskom alebo partnerskom," konštatuje komisárka.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:47