Ministerka spravodlivosti Lucia ŽitňanskáTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Dostali sme sa do stavu, že nám to tu padá na hlavu. Žitňanská hľadá budovu pre ministerstvo

14.07.2017, 14:26
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo spravodlivosti postúpilo v riešení priestorovej otázky. V dnešnom vydaní denníkov zverejnilo platený inzerát na výber svojej novej administratívnej budovy. Ponuky záujemcov očakáva do konca júla.

Podmienky výberového konania rezort zverejnil na webe. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vysvetlila, že do budovy na Župnom námestí sa v súčasnosti nezmestí v plnom zložení ani ministerstvo, ani Najvyšší súd, pre ktorý bola v minulom tisícročí postavená. Rezort dnes budovu spravuje, Najvyšší súd je tu v prenájme.

„Druhým dôvod je principiálny, o ktorom sa hovorilo dlho, že nie je optimálne, keď najvyššia súdna inštitúcia sedí v jednej budove spolu s výkonnou mocou,“ uviedla Žitňanská na dnešnej tlačovej konferencii. Budova na Župnom námestí si navyše vyžaduje rekonštrukciu.

K vyhláseniu výberového konania ministerstvo pristúpilo potom, ako oslovilo vlani a začiatkom tohto roka štátne inštitúcie. Podľa ministerky dnes verejnoprávny priestor, ktorý by im mohol vyhovovať, v Bratislave neexistuje. Rezort si dopredu spravil i neverejný prieskum realitného trhu v hlavnom meste.

„Očakávam, že ponúk bude viac, ale vôbec neočakávam, že to bude jednoduchá situácia,“ uviedla na základe výsledkov prieskumu Žitňanská. „Momentálne sa veľa stavia, to je evidentné, ale veľká časť tých objektov sú omnoho väčšie priestorové objekty, ktoré sú šité na mieru skôr súkromnému sektoru,“ ozrejmila.

Ministerka tiež uviedla, že riešiť obstaranie budovy pre ministerstvo je „politicky strašne nevďačná vec“. „V každom prípade je to vec, o ktorej sa rozpráva zhruba 15 rokov, a v tomto období sme sa dostali do stavu, že nám to tu 'padá na hlavu',“ charakterizovala technicky nevyhovujúci stav budovy, ktorá od 80. rokov minulého storočia neprešla rekonštrukciou.

„Z hľadiska štátneho rozpočtu je najefektívnejším riešením, aby Najvyšší súd ostal v týchto priestoroch na Župnom námestí v Bratislave,“ povedal dnes v reakcii na krok ministerstva hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík. „Táto budova bola postavená pre potreby súdu. Sú tu pojednávacie miestnosti, eskortné miestnosti,“ ozrejmil.

Urbančík poukázal na havarijný stav viacerých častí budovy, napríklad na zatekanie do pojednávacích miestností. To súd dnes podľa neho nemôže riešiť, lebo je v budove len v prenájme.

Ministerstvo súťaž vyhlásilo ako dvojkolovú s tým, že v prvom kole mieni vytriediť ponuky, ktoré neprichádzajú do úvahy z technického hľadiska. Až v druhom kole sa budú otvárať obálky s cenovými ponukami. Žitňanská tiež informovala, že súťaž je otvorená a môžu aj nevybrať žiadnu ponuku.

„Našim cieľom je mať v septembri, keď sa budú finalizovať rokovania o štátnom rozpočte jasnú predstavu, či sa vieme zmysluplne umiestniť ako ministerstvo do nových priestorov a za akých podmienok, aby sme o tom mohli rokovať s ministerstvom financií v rámci rokovaní o štátnom rozpočte,“ doplnila ministerka.

Predstava Žitňanskej je, že by sa do nových priestorov presťahovalo aj Centrum právnej pomoci, ktoré je dnes v nevyhovujúcich podmienkach na Námestí slobody. K 380 plánovaným úradníkom ministerstva, tak treba pripočítať 40 zamestnancov centra, pre ktorých rezort potrebuje celkom 9000 štvorcových metrov kancelárskych priestorov.

Ministerka by chcela sťahovanie podľa podmienok súťaže zrealizovať najneskôr do konca marca 2019. Súťaž je vyhlásená alternatívne na prenájom s možnosťou odkúpenia aj na kúpu priestorov. „Sme pripravení aj na jeden, aj na druhý variant,“ deklarovala.

01 - Modified: 2022-03-23 15:42:02 - Feat.: - Title: Dostál ide robiť tajomníka ku Kolíkovej. V parlamente ho nahradí šéf hmotných rezerv Rudolf 02 - Modified: 2022-02-21 07:00:16 - Feat.: - Title: Kolíková v parlamente prepadla. Partneri ju posielajú preč aj z ministerstva, ona hovorí, že je to veselé 03 - Modified: 2021-09-10 16:06:26 - Feat.: - Title: Kolíková: Moje zotrvanie vo funkcii závisí v prvom rade od premiéra 04 - Modified: 2021-08-05 20:09:35 - Feat.: - Title: Roztrhlo sa vrece s konkurzmi: už ich máme toľko, koľko vlani. Na vine je jedno koronaopatrenie 05 - Modified: 2021-07-23 15:53:21 - Feat.: - Title: Podmienky kolúznej väzby sa zmenia. Poslanci odklepli Kolíkovej návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:00