StoryEditor

Tvrdá rana pre americký futbal: 99 percent profesionálov má poškodený mozog

26.07.2017, 13:52
Autor:
ČTKČTKhejhej

Americký futbal spôsobuje u drvivejj väčšiny hráčov poškodenie mozgu. Tieto príznaky malo 99 percent bývalých hráčov profesionálnej zámorskej ligy NFL. Zo 111 testovaných zosnulých profesionálov len jediný nepreukázal chronickú poruchu CTE. Prišla s tým štúdia vedcov z Bostonskej univerzity.

"Niet pochýb o tom, že ľudia, ktorí hrajú americký futbal, sú ohrození týmto ochorením," uviedla neurologička Ann McKeeová v štúdii, ktorú v utorok publikoval Journal of the American Medical Association.

Vedci skúmali mozog 202 zomrelých hráčov, z toho väčšia polovica pôsobila v NFL. Ostatní boli hráči amerického futbalu v nižších súťažiach, na vysokých či stredných školách. Boli vo veku 23 až 89 rokov.

McKeeová však pripustila, že vedci mali k dispozícii len vzorky darované rodinami hráčov, ktoré sa zrejme rozhodli do štúdie zapojiť preto, že u futbalistov sa práve príznaky CTE prejavili. Táto porucha vedie k zániku mozgových buniek, depresii, agresii a demencii.

V minulých rokoch už americkí vedci upozorňovali na iné prípady hrozby poškodenia mozgu pri športe. Ako nebezpečné zmieňovali najmä box a hlavičkovanie vo futbale.

Boston University

Porovnanie pitevných nálezov zdravého mozgu (hore) a mozgu univerzitného hráča amerického futbalu Grega Ploetza.

​Samotná liga NFL po veľkom tlaku verejnosti a samotných hráčov v posledných rokoch pripúšťa spojenie medzi opakovanými zásahmi do hlavy a poruchami mozgu. Vedenie najsledovanejšej profesionálnej súťaže v Severnej Amerike od roku 2010 zavádza pravidlá, ktoré by mali obmedziť počet zranení hlavy.

Zrážky helmy na helmu boli skôr v hre úplne bežné a netrestané. V posledných sezónach sú ale rozhodcami tvrdo trestané. Navyše hráč, ktorý trafí súpera helmou priamo do hlavy dostane okamžite finančnú pokutu.

Súťaž pred dvoma rokmi tiež zaviedla pri zápasoch tzv. pozíciu "špeciálnych komisárov", ktorí dbajú na zdravie hráčov. Títo jedinci stoja pri postrannej čiare a môžu kedykoľvek okamžite stiahnuť z hry akéhokoľvek hráča v prípade podozrenia, že v stretnutí utrpel zranenie hlavy.

Bývalí hráči v rámci hráčskej asociácie sa napriek tomu s NFL súdia o milióny dolárov.

Aj preto liga v minulom roku prisľúbila 100 miliónov dolárov na patričný výskum. "Aby liga i hráči lepšie porozumeli problému. NFL je odhodlaná vedecký výskum CTE podporiť a venovať sa oblasti prevencie a liečby poranení hlavy," uviedol hovorca súťaže Brian McCarthy.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:51