marian hossaReuters
StoryEditor

Mohol byť ako Jágr. Hokejové Chicago oplakáva osud slovenskej legendy

26.07.2017, 18:30
Máte 38 rokov, napriek tomu dokážete byť stále platným hráčom v NHL. Lenže vás zastaví špecifická choroba - alergia na vlastný pot.

Uplynul mesiac od chvíle, keď jeden z najlepších slovenských hokejistov Marián Hossa oznámil, že minimálne na jeden rok prerušuje kariéru. Je však pravdepodobné, že ide o koniec definitívny.

"Čo je srdcervúce, pretože uňho je na koniec skoro," hovorí Jonathan Toews, kapitán Chicaga a jedna z najväčších kanadských hviezd. "Verte tomu, alebo nie, ale Marián toho mal napriek svojmu veku ešte veľa pred sebou. Verím tomu, že sa z neho mohol stať druhý Jaromír Jágr - teda že by hral ďalších šesť alebo sedem rokov."

Veterán medzi najlepšími

Je to možno odvážne a čiastočne aj zdvorilostné tvrdenie, avšak Hossa aj v pokročilom hokejovom veku dokázal skutočne udržiavať kvalitu. Medzi všetkými argumentmi, ktoré by to potvrdzovali, čnie hlavne ten, že v uplynulej sezóne (svojej devätnástej v NHL) nastrieľal 26 gólov.

"Podľa mňa to bol náš najlepší hráč v play-off série proti Nashvillu. Ešte toho mohol veľa dokázať," vyhlásil dokonca Toews.

Nie je jediným hokejistom, ktorý má o Hossovi vysokú mienku. Slovenský útočník si vybudoval rešpekt aj u najlepšieho amerického útočníka súčasnosti Patricka Kanea, ktorý povedal: "Je to smutná správa, ktorá zasiahla každého z nás. Nikto si neuvedomoval, ako zlé to s ním bolo."

Hossa mal problémy s kožnou reakciou na pot už niekoľko rokov a nie je jediným hokejistom, ktorý kvôli tomu ukončil kariéru. Rovnako dopadol v roku 2000 napríklad český obranca Jan Vopat, ktorému nepomohol ani špeciálny výstroj.

Ani pod ním nedokázala koža dostatočne dýchať a zaparovala sa. Výsledkom bol svrbivý a bolestivý ekzém, ktorý sa každým ďalším spotením zhoršoval.

Lieky nepomohli

Marián Hossa skúšal brať na alergiu lieky, kvôli ktorým sa musel pravidelne po niekoľkých týždňoch podrobovať krvným testom - hrozili totiž nepríjemné vedľajšie účinky. Hlavne preto si povedal, že už nemá potrebu ďalej hazardovať so svojím zdravím.

"Cítime s ním, pretože vieme, že hokej miluje a že by chcel byť stále s nami tu v Chicagu. Ale snáď sa to ešte podarí," dúfa Kane.

Taký variant skutočne existuje, je však málo pravdepodobný, pretože sa nedá predpokladať, že by sa reakcia Hossovho tela zmenila. O možnosti návratu napokon nechce špekulovať ani generálny manažér Chicaga Stan Bowman. "Nemôžete takto dopredu odhadovať, je to predčasné," reaguje.

Platový problém

Hossov koniec narobil Chicagu pred novou sezónou solídne problémy, klub sa totiž pohybuje nad hranou platového stropu. V prípade hráčovho predčasného konca kariéry by doň musel započítavať 3,5 milióna dolárov, teda pomernú časť z celkovej zazmluvnenej mzdy, ktorá predstavovala 5,275 milióna.

To bol zrejme hlavný dôvod, prečo Hossa kariéru zatiaľ iba prerušil - klub ho tak umiestnil na listinu dlhodobo zranených hráčov, vďaka čomu sa do platového stropu nezapočítava ani dolár. Aj to je indícia, že Hossa sa už na ľade neobjaví.

Ale kto vie, stať sa môže čokoľvek. "Mal som možnosť si s ním zahrať a je to naozajstný profesionál," hovorí Hossovi, ktorý v NHL odohral celkom 1309 zápasov, v ktorých nazbieral 525 gólov a 609 asistencií, ďalší známy útočník Patrick Sharp.

"Na ľade nám bude určite chýbať, ale čo je dôležitejšie - ľuďom, ako som ja, bude chýbať ešte viac v kabíne."

01 - Modified: 2024-04-24 07:44:16 - Feat.: - Title: Fehérváry unikol obrancovi, v kľúčovom momente však neuspel. Washington je v NHL bližšie k vyradeniu 02 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 04 - Modified: 2024-04-22 05:27:52 - Feat.: - Title: Martin ​Fehérváry strelil prvý gól v play off, Washington prehral na ľade Rangers 05 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 10:28