StoryEditor

Volka čakajú životné preteky. Na šampionáte chce prekonať vlastný rekord

01.08.2017, 13:09
Autor:
TASRTASR

Pre slovenského šprintérskeho rekordéra Jána Volka sú nadchádzajúce MS v Londýne splneným snom. V britskej metropole by chcel postúpiť z rozbehov na 100 i 200 m a priblížiť sa k osobným maximám.

Volko zabehol limit na svetový šampionát na nedávnych ME do 23 rokov v poľskej Bydgošti, kde senzačne získal zlato na dvestovke a striebro na stovke.

"To, že som sa kvalifikoval do Londýna, je pre mňa veľká odmena za prácu a splnený sen. Na šampionát odchádzam s pokojnou hlavou," povedal na utorkovom stretnutí s novinármi v Bratislave.

Viac si verí na trati 200 metrov

Volky priznal, že si viac verí na 200 metrov. "Čo sa týka posledných časov, tak áno. Všetko bude závisieť aj od toho, či vydrží forma a ako sa budem cítiť."

V júni na Zlatej tretre v Ostrave bežal vo finále vedľa hviezdneho Jamajčana Usaina Bolta. Volko by neprotestoval, ak by si to zopakoval na MS:

"Ak by sa to podarilo, budem sa tešiť, a bolo by to výborné."

Slovenská výprava odchádza na svetový šampionát v malej zostave len s piatimi atlétmi. "Po OH v Riu došlo ku generačnej výmene, k tomu sa pritvrdili limity na MS. Preto sa to dá pochopiť, avšak bolo by oveľa lepšie, ak by nás bolo viac," pokračovala slovenská šprintérska jednotka.

Cieľom Volka je postup z rozbehov na oboch najkratších tratiach medzi najlepšiu 24-ku.

"Rád by som bežal viac ako dva behy, plus chcel by som sa priblížiť osobným rekordom. Sám som zvedavý, či mi zostali ešte nejaké sily."

Chce prekonať rekord

Po ME do 23 rokov cíti skôr psychickú ako fyzickú únavu, ktorá vyplýva z veľkého záujmu o jeho osobu.

"Po európskom šampionáte v Bydgošti som si chvíľu odpočinul. Pred vrcholom roka som uvoľnený, bez zbytočného stresu. Cítim sa ok."

Oproti predošlým podujatiam, na ktorých Volko štartoval, bude na MS oveľa vyššia konkurencia. Na preteky ide bez veľkých očakávaní, čo by mu mohlo pomôcť.

"Je to vždy jednoduchšie, hoci stres niekedy dokáže vnútorne nabudiť. Bude dosť impulzov, ktoré ma vyburcujú a taktiež dostatočne silná pretekárska konkurencia, ktorá vyhecuje."

V súvislosti so zlepšením osobného maxima sa vyjadruje opatrne. "To nikdy nevravím dopredu. Bol by som rád, ak by sa mi ho podarilo prekonať, avšak vyladiť formu na viac ako jeden vrchol sezóny je veľmi náročné," poznamenal.

Je pozoruhodné, že Volko si udržuje športovú formu už dlhšie obdobie.

"Neprekvapuje ma to. Všetko smerovalo k pretekom v Poľsku, tam som sa cítil dobre. Svedčí to o tom, že tréningový proces sme dobre nastavili," dodal halový vicemajster Európy v behu na 60 m z Belehradu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 05:08