StoryEditor

Schumachera odpisujú z boja o majstrovský titul

20.05.2005, 00:00
"Viem, že v prípade výpadku v Monaku sa už iba ťažko dostanem na vrchol. Musím sa s týmto tlakom vyrovnať. Napriek nepriaznivej situácii sa nevzdávame, kto nás už odpísal, tak sa veľmi mýli," uviedol na oficiálnej stránke Ferrari Schumacher.

Najprestížnejšou Veľkou cena Monaka pokračuje cez víkend seriál MS F1. Najväčšia pozornosť sa opäť bude upierať na sedemnásobného majstra sveta Michaela Schumachera, ktorý má jednu z posledných príležitostí vrátiť sa do boja o titul. Kráľ posledných rokov získal v piatich pretekoch iba desať bodov a z priebežného siedmeho miesta stráca na lídra Španiela Fernanda Alonsa priepastných 34 bodov. "Viem, že v prípade výpadku v Monaku sa už iba ťažko dostanem na vrchol. Musím sa s týmto tlakom vyrovnať. Napriek nepriaznivej situácii sa nevzdávame, kto nás už odpísal, tak sa veľmi mýli," uviedol na oficiálnej stránke Ferrari Schumacher.
Odborníci však úradujúcemu šampiónovi príliš neveria, medzi skeptikov sa radí aj jeho brat Ralf. "Ferrari môže na tohtoročný titul zabudnúť. Je nereálne dostihnúť takú veľkú stratu pri momentálnej skvelej forme Alonsa," konštatoval pre nemecký denník Bild mladší zo Schumacherovcov. Šéf konkurenčnej stajne Renault Flavio Briatore pridáva názor, že 36-ročný šampión je za svojím výkonnostným zenitom. "Michael je už na úspechy príliš starý. Prvý titul získal pred 11 rokmi a jeho motivácia výrazne klesá. Aj v minulom roku, keď ešte víťazil, som mal dojem, že ho pretekanie už veľmi nebaví," konštatoval Briatore. Jeho jazdec Alonso, naopak, cíti historickú príležitosť. "Chcem stáť opäť na stupňoch víťazov. Schumacher určite nepovedal posledné slovo, a preto je veľmi dôležité, aby som dostatočne bodoval," povedal súčasný líder, ktorý bol medzi najlepšou trojkou vo všetkých piatich tohtoročných pretekoch. V Malajzii, Bahrajne a San Marine zvíťazil, v Austrálii skončil druhý a na poslednom podujatí v Španielsku obsadil tretiu priečku. Favoritom na prvenstvo bude aj Fín Kimi Räikkönen (McLaren), ktorý suverénnym víťazstvom v Barcelone oprášil bývalú slávu strieborných šípov. Pre dištanc sa na štartovom rošte neobjavia druhýkrát za sebou jazdci tímu BAR Jenson Button a Takuma Sato.
FORMULA 1
Priebežné poradie MS: 1. Alonso (Šp./Renault) 44, 2. Trulli (Tal./Toyota) 26, 3. Räikkönen (Fín./McLaren) 17, 4. Fisichella (Tal./Renault) 14, 5. R. Schumacher (Nem./Toyota) 14, 6. Webber (Aust./BMW) 12
Pohár konštruktérov: 1. Renault 58, 2. Toyota 40, 3. McLaren-Mercedes 37, 4. BMW-Williams 21, 5. Ferrari 18

Z HISTÓRIE
u
Premiérová Veľká cena Monaka sa uskutočnila v roku 1929. Tradičnou súčasťou seriálu F1 sa stala až v roku 1955.
u Najúspešnejším jazdcom v Monte Carle je Brazílčan Ayrton Senna so šiestimi triumfmi. Tesne za ním je s piatimi prvenstvami Nemec Michael Schumacher.
u Mestský okruh je najužším a najpomalším spomedzi všetkých tratí v F1. Piloti v najpomalšej zákrute Loews idú rýchlosťou iba 40 km/h, v najrýchlejšom mieste - výjazde z tunela - dosahujú 280 km/h. Na okruhu je iba veľmi málo miest na predbiehanie, preto sa o výsledkoch rozhoduje zväčša už v kvalifikácii.
u Zaujímavosťou je, že trať vedie aj pozdĺž mora. Pre prípad havárie sú pripravené potápačské jednotky.
u Počas rokov sa preteky v meste kasín stali najprestížnejšími zo všetkých podujatí. Ročne ich sledujú milióny divákov pri televízoroch, priamo v Monte Carle sa na nich zúčastňujú celebrity z celého sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 09:38