Reuters
StoryEditor

Prepáčte, že som nepovedal ahoj. Ako pre Bolta poslali invalidný vozík

13.08.2017, 13:19

Užíval si svoj posledný deň. Laškoval na rozcvičovacom štadióne, objímal sa s takisto odchádzajúcim Mo Farahom, hrdo ukazoval na nápis Jamaica na svojom drese. A potom Usain Bolt naposledy vybehol. Lenže nedobehol.

Kariéru, ktorá ho toľkokrát priviedla do stavu úplnej eufórie, zakončil na zemi v stave zničujúcej bolesti.

Usain Bolt ležal na bežeckej dráhe londýnskeho Olympijského štadióna, v polovici cieľovej rovinky, zvíjal sa tu v kŕčoch.

Bláznivý pohľad.

Takto si svoj posledný beh ani nedokázal predstaviť.

Prvýkrát (a naposledy) počas svojej exkluzívne kariéry sa zranil v priebehu vrcholnej akcie, pri akcii, na dráhe.

Preberal jamajskú štafetu so stratou za vedúcimi tímami USA a Británie, pokúsil sa vyvinúť enormné úsilie, aby manko zmazal, ale už po 30 metroch kŕče spôsobili, že namiesto finiša predviedol kotrmelec, padol sa na chrbát a zostal ležať na dráhe.

 "Nie, toto nie je spôsob, ako by ste chceli skončiť šampionát," napísal oveľa neskôr na aplikáciu Snapchat. "Nechal som na dráhe všetko, tak ako vždy. Prepáčte mi, že som nemohol povedať Ahoj všetkým alebo niečo také. Ale budem v nedeľu na štadióne a prídem vám povedať goodbye."

Na Olympijskom štadióne sme v sobotu prežili večer, kedy všetko bolo inak. Diváci prišli, aby videli ešte raz Boltove gesto blesku, po akejkoľvek jamajskej medailu. Americký tím vedený Justinom Gatlinom a Christianom Colemanom prišiel, aby ukončil jamajskú štafetovú dominanciu.

Ale bola to britská štafeta, ktorá pred 60 tisíckami ohromenými divákov senzačne dosiahla v čase 37,47 na zlato, o päť stotín sekundy.

"My sme majstri sveta, majstri sveta, chápete to?" prednášal v slzách britský finišman Nathaneel Mitchell-Blake.

Keď ich triumf v tesnom dobehu s Američanmi svetelná tabuľa potvrdila a tribúny vybuchli do zlatej extázy, Bolt stále ležal na dráhe. Ponáhľali k nemu zdravotníci s nosidlami a neskôr aj s invalidným vozíkom, zbehli sa rýchlo aj tímoví kolegovia.

Jeho osud dojímal aj členov ostatných štafiet, ktoré cieľom prebehli.

"Stále je Usain tým najväčším atlétom sveta," uistil Justin Gatlin.

Jamajčania vymenili pre finále polovicu zostavy z rozbehu, nasadili aj exmajstra sveta Yohana Blaka, bojujúceho so zranením, a svetového šampióna nad krátkymi prekážkami Omara McLeoda. Spoločne s Julianom Fortom odovzdali Boltovi kolík na hrane medailové pozície - a dúfali.

Ani ich by však v najhoršom sne nenapadlo, ako táto show skončí. Pomohli zranenému Boltovi postaviť sa na nohy, s ich prispením prešiel cieľovú čiaru, zatlieskal divákom a zase sa schúlil na zem.

Zatiaľ čo jeho traja kolegovia sa potom vydali v ústrety reportérom, on sám sa uchýlil do útrob štadióna.

"Išlo o kŕče v Usainovom ľavom stehennom svale. Posledné tri týždne boli pre neho veľmi tvrdé. Dnes sa to odrazilo," informoval Kevin Jones, lekár jamajskej reprezentácie.

"Proste sa to stalo. No meno Usaina Bolta bude žiť navždy, nech sa dnes na štadióne prihodilo čokoľvek," vyhlásil Omar McLeod, víťaz na trati 110 metrov prekážok a zároveň jediný zlatý Jamajčan v Londýne.

Londýn prežil večer, ktorý bude spomínaný ako večer, kedy sa Bolt pri svojej rozlúčke zrútil na dráhu.

"Britský tím však dnes predviedol mimoriadne a strhujúce predstavenie. Vyhrali štafetu úplne právom," pripomínal Michael Johnson pre BBC. "Porazili tu všetkých absolútne férovo, i Jamajku. A na to by sme rozhodne nemali zabúdať."

01 - Modified: 2021-09-17 08:29:53 - Feat.: - Title: Bolt začína vykupovať staré autá Slovákov 02 - Modified: 2021-09-06 21:16:45 - Feat.: - Title: Veľký prehľad aplikácií na zdieľanie dopravy. Pozrite, aké sú možnosti vo vašom meste 03 - Modified: 2021-09-06 15:26:47 - Feat.: - Title: Veľký prehľad aplikácií na zdieľanie dopravy. Pozrite, aké sú možnosti vo vašom meste 04 - Modified: 2021-02-28 20:55:02 - Feat.: - Title: Donáškový kartel? Chcú 25 percent za to, že kuriér dovezie menu o dve ulice ďalej, tvrdí podnikateľ 05 - Modified: 2020-08-07 11:05:48 - Feat.: - Title: Šéf Boltu: Ľudia sa kolobežky len učia používať a niekedy sa správajú ako malé deti
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 16:17