StoryEditor

Kozák si po vynikajúcom výkone Lobotku priznal chybu: Už to nikdy v živote neurobím

02.09.2017, 11:03
Autor:
chochoTASRTASR
"Prvý polčas bol naozaj fantastický, jediná škoda, že sme v ňom nedali gól," zhodnotil reprezentačný tréner.

Tréner Ján Kozák nadovšetko vyzdvihol kolektívny výkon, po ktorom slovenská futbalová reprezentácia zdolala v piatkovom meraní síl Slovinsko 1:0 a v tabuľke F-skupiny kvalifikácie MS 2018 si upevnila druhú pozíciu. Na slovenské pomery unikátny piaty nepretržitý kvalifikačný triumf znamená, že jeho zverenci si posilnili postupové, resp. barážové vyhliadky.

"Každý kvalifikačný zápas je veľmi náročný. Vyhrávať tieto stretnutia, a to nad akýmkoľvek súperom, je vždy veľmi ťažké. Aby sme vôbec mohli odohrať tento dôležitý duel so Slovinskom, museli sme predtým štyrikrát po sebe vyhrať. S odstupom času tvrdím, že je škoda zbabraného začiatku kvalifikácie a vecí, ktoré sa udiali po vlaňajších majstrovstvách Európy vo Francúzsku a pred zápasmi s Anglickom a v Slovinsku, pretože pri plnej koncentrácii hráčov sme mohli mať na konte viac bodov a mohli sme byť veselší. V každom prípade to však máme teraz dobre rozohrané, ale zároveň vieme, že nás ešte čakajú ťažké kroky, aby sme sa aspoň cez baráž pokúsili dostať na šampionát," uviedol Kozák po piatkovom triumfe nad Slovinskom, ktorému Slováci oplatili vlaňajšiu októbrovú prehru 0:1 z Ľubľany i dva neúspechy z kvalifikácie MS 2010.

​Mužstvo napriek absenciám troch kľúčových opôr zadných radov (Matúš Kozáčik, Martin Škrtel, Ján Ďurica) pripravil 63-ročný kouč perfektne. Vyšlo zaradenie úplne novej stopérskej dvojice Norbert Gyömbér - Milan Škriniar, ktorej súhra fungovala na jednotku. Súpera nepustila slovenská defenzíva do žiadnej vyloženej šance.

"Nerád rozprávam o jednotlivcov, pretože dnes to bol opäť jeden výborný kolektívny výkon. Zišla sa tu partia 24 hráčov, ktorí majú veľkú futbalovú kvalitu. Mám z toho dobrý pocit a otvorene poviem, že sa o budúcnosť slovenského futbalu nebojím. Máme šikovných mladých hráčov, ale aj takých, ktorí dokážu zaskočiť za skúsenejších. Čo sa týka zloženia stopérskej dvojice, poviem pravdu, dlho som nebol rozhodnutý. Rozmýšľal som nad zaradením Mazáňa, ale už na zraz prišiel s problémom s priťahovačom svalu, v stredu trénoval len individuálne a deň pred zápasom bol v opatere lekárov. Nechcel som riskovať, že by v 10. minúte musel ísť dole. Napokon som sa rozhodol správne pre Gyömbéra so Škriniarom. Obaja hrali veľmi dobre, u Milana som to čakal, ale Noro ma milo prekvapil," vyhlásil Kozák.

V stredovej formácii podal brilantný výkon Stanislav Lobotka. Bývalý špílmacher reprezentačnej 21-ky rozdeľoval lopty, ponúkal sa do kombinácie, jeho pasy za obranu súpera "mali oči", bol dominantný na lopte, vedel vymanévrovať aj z nepríjemnej situácie napádaný viacerými súperovými hráčmi. "Lobotka je hráč, ktorý si zaslúžil byť v A-tíme už skôr. Hodil som ho do vody a on sa neutopil. Je to dobrý futbalista, v budúcnosti sa o neho môžeme oprieť," vyhlásil Kozák.

V súvislosti s Lobotkom si reprezentačný tréner priznal aj svoje pochybenie. "Stano Lobotka, to je hráč, ktorý si zaslúžil byť skôr v reprezentácii. Ale už nikdy v živote neurobím takú chybu, že som sľúbil pred začiatkom kvalifikácie 21., že okrem Dudu, ktorého som stiahol, nebudem zasahovať do kádra 21."

​Slováci od prvej minúty vyrukovali na súpera aktívnou hrou. Hostí držali nad vodou brilantné zákroky Jana Oblaka, na ktorom si vylámali zuby viacerí slovenskí futbalisti. Prekonal ho až Adam Nemec v 81. minúte, keď na dvakrát doklepol do siete loptu po predchádzajúcom brvne Mareka Hamšíka. Trpezlivá hra domáceho tímu slávila úspech a Kozák musel byť maximálne spokojný, rovnako ako aj takmer 17-tisícová návšteva na trnavskom štadióne, ktorá bola svedkom dominantného výkonu svojich miláčikov.

"Chlapci presne vedeli, čo chcú a majú hrať. Od prvej minúty ma milo prekvapili, s akou ľahkosťou a uvoľnenosťou k takému psychicky náročnému zápasu pristúpili. Prvý polčas bol naozaj fantastický, jediná škoda, že sme v ňom nedali gól. Mal som potom obavy, že príde brejk alebo štandardka súpera a inkasujeme. Som rád, že tento scenár sa nenaplnil a boli sme to my, kto strelil gól. Chlapci ukázali výborný prístup počas celých 90 minút. Vďaka fantastickej atmosfére, ktorá vládla na štadióne, sa oplatí robiť futbal. Každý, kto videl tento zápas, si prišiel na svoje," dodal Kozák.

Teraz reprezentačného trénera čaká náročná úloha pripraviť mužstvo na pondelňajší zápas vo Wembley proti domácemu favoritovi a lídrovi skupiny Anglicku: "S Anglickom sa rátajú body rovnako ako s Maltou, nepôjdeme si ani do Wembley niečo zľahčiť. Keď mužstvo vyhrá, ľahšie sa regeneruje. Verím, že trafíme zostavu aj v pondelok."

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 07:24