TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slováci v Davisovom pohári vedú nad Poľskom, zvládli oba úvodné zápasy

15.09.2017, 17:21
Autor:
TASRTASR
Slováci musia bojovať o záchranu v druhej lige, keďže vo februári v NTC nečakane prehrali s Maďarskom 1:3.

Slovenskí tenisti vedú po úvodnom dni stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Poľskom 2:0. O dôležitý druhý bod sa zaslúžil Andrej Martin, ktorý na antuke pod otvorenou strechou bratislavského NTC zdolal poľskú jednotku Kamila Majchrzaka 7:5, 4:6, 6:3, 6:3.

V prvom singli zvíťazil líder slovenského tímu Norbert Gombos nad Hubertom Hurkaczom 6:2, 6:2, 3:6, 6:4. Triumf slovenských farieb môžu v sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 15.00 h spečatiť Martin s Igorom Zelenayom, ktorí však budú čeliť deblovým špecialistom Lukaszovi Kubotovi a Mateuzzovi Kowalczykovi.

V zápase medzi Martinom a Majchrzakom boli diváci od začiatku svedkami dlhých výmen od základnej čiary. Poľský hráč sa po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0, Martin však bleskovo vyrovnal na 2:2 a v koncovke setu slávil úspech. V druhom dejstve mal navrch Majchrzak, ktorý potvrdzoval, že má šikovnú ruku a predviedol viacero ukážkových stopbalov.

Za stavu 3:4 síce Martin aj vďaka efektnému úderu pomedzi nohy odvrátil dva brejkbaly, v desiatom geme však prišiel o servis. Slovenský tenista sa rýchlo otriasol a v treťom sete na dvorci dominoval, keď dvakrát zobral Majchrzakovi podanie. Vo štvrtom dejstve aj vďaka viacerým skvelým zásahom na sieti rýchlo odskočil súperovi na 3:0 a šancu na víťazstvo už z rúk nepustil.

"V prvých dvoch setoch som nehral príliš dobre, robil som dosť chýb. V treťom sete som ho brejkol na 3:2 a potom som chytil rytmus na returne. Bol to fyzicky veľmi ťažký zápas. Som rád, že po zdravotných problémoch, ktoré som mal v Južnej Amerike, som to zvládol. Majchrzak bol húževnatý, každú loptičku som si musel vybojovať. Vo štvorhre sme outsidermi, aj keď nám pomohlo, že sa Poliakom zranil Marcin Matkowski. Môžeme iba prekvapiť," uviedol Martin v prvej reakcii pre RTVS.

Slovenský kapitán bol po prvom dni spokojný. "Chcem pogratulovať chalanom k perfektným výkonom. Boli to náročné zápasy. Takto nejako som si to želal pred začiatkom. aby sme viedli 2:0. Noro odštartoval výborne, potom prišla na neho kríza a Hurkaczovi sa začalo enormne dariť… Noro však ukázal, že je lepší hráč,  v koncovke si veril a dorazil súpera. V zápase medzi Martinom a Majchrzakom bolo veľa behania. Nie je sranda lietať tri hodiny po kurte. Mal som obavy, no Andrej to našťastie zvládol," povedal Mečíř.

Majchrzak po prehre s Martinom netajil sklamanie. "Myslím, že som mohol vyhrať, všetky sety boli veľmi tesné. Nepodarilo sa mi však uhrať dôležité body." Poľský kapitán Radoslaw Szymanik dúfal, že po prvom dni bude stav 1:1. "Je to pre nás smutný deň. Vstupovali sme do úvodných dvojhier s cieľom získať minimálne jeden bod, realita je iná. Musíme teraz dobre zrelaxovať a sústrediť sa na sobotňajšiu štvorhru."        

Slováci musia bojovať o záchranu v druhej lige, keďže vo februári v NTC nečakane prehrali s Maďarskom 1:3. Poľskému tímu majú čo odplácať. V septembri 2015 s ním prehrali v baráži o účasť vo svetovej skupine v Gdyni 2:3. O oba body Slovákov sa zaslúžil Martin Kližan, ktorý v uplynulých týždňoch absentoval v turnajovom kolotoči pre zranenie lýtkového svalu a v Bratislave chýba.
        
2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:
SLOVENSKO - Poľsko 2:0 po úvodnom dni
Norbert Gombos - Hubert Hurkacz 6:2, 6:2, 3:6, 6:4
Andrej Martin - Kamil Majchrzak 7:5, 4:6, 6:3, 6:3
sobota: 15.00 Martin, Igor Zelenay - Lukasz Kubot, Mateusz Kowalczyk
nedeľa: 15.00 Gombos - Majchrzak, Martin - Hurkacz

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:27