StoryEditor

Fasel: Budú na MS profesionálni rozhodcovia?

13.05.2003, 00:00
Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel vyslovil po skončení hokejových majstrovstiev sveta vo Fínsku veľkú spokojnosť s ich priebehom. V súčasnosti už šéf svetového hokeja myslí na ďalšie akcie.
Jedným z najväčších pozitív šampionátu bola vysoká strelecká produktivita jednotlivých hráčov. V 56 stretnutiach padlo až 349 gólov, čo je priemerne 6,2 gólu na stretnutie. Je to najvyšší priemer od roku 1997, keď na šampionáte rovnako vo Fínsku padlo priemerne až 7 gólov na zápas...
-- Je to naozaj pozitívny fakt. Priznám sa, že si nespomínam, kedy Česi dostali v jednom zápase osem gólov, alebo kedy padlo v severskom derby Švédsko -- Fínsko až jedenásť gólov. Myslím si, že fanúšikovia museli byť na MS spokojní. Prekvapili ma časté zmeny na brankárskych postoch v jednotlivých tímoch. Hokej sa za posledné obdobie zrýchlil a vyzerá to tak, že v tomto trende sa bude pokračovať.
Naopak, nespokojnosť možno vyjadriť s výkonmi niektorých rozhodcov, ktorí často vedú zápasy bez citu pre hru...
-- Arbitri môžu chybiť, ale zápasy neovplyvňujú. Budeme však musieť uvažovať o profesionálnych rozhodcoch, ktorých by platila IIHF. Verím, že k podobnému kroku prispejú aj národné federácie. Potom budeme môcť vyberať rozhodcov pre jednotlivé šampionáty iba spomedzi profesionálov.
Základné skupiny pre prvú fázu MS doteraz vznikali na základe výsledkov jednotlivých mužstiev. V Helsinkách sa po prvý raz v histórii o zložení skupín žrebovalo. Už krátko po žrebe sa však ozvalo viacero kritických hlasov, že niektoré skupiny sú ľahké, ďalšie ťažké. Najmä C-skupina v Ostrave v zložení Slovensko, USA, Fínsko a Ukrajina je považovaná za skupinu smrti...
-- Čo sa vyžrebovalo, to sa vyžrebovalo. My nemôžeme ovplyvňovať žreb. Treba sa pozerať nielen na športovú úroveň, ale aj finančnú. Je pravdou, že jedna skupina je skupinou smrti. Mužstvá sa však aspoň budú musieť lepšie pripraviť, ak budú chcieť postúpiť.
V Helsinkách sa už neoficiálne hovorilo aj o nasledujúcich zimných olympijských hrách 2006 v Turíne, zatiaľ sa však o systéme hokejového turnaja nerozhodlo. Budú môcť na tomto športovom sviatku štartovať aj profesionáli z NHL?
-- O kvalifikácii a systéme olympijského turnaja sa budeme rozprávať až na júnovom kongrese a tam prijmeme aj riešenie. Čo sa týka účasti hráčov z NHL, nie je to iba záležitosť vedení IIHF a NHL, ale aj hráčskej asociácie NHLPA. Vyzerá to tak, že sa o tom rozhodne až po skončení budúcoročného Svetového pohára.
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 21:37