StoryEditor

Na Škrtelovom prestupe zarobí aj Trenčín

08.01.2008, 23:00
Slovenský obranca presvedčil trénera najslávnejšieho anglického klubu FC Liverpool, Rafaela Beniteza o svojich kvalitách. Martin Škrteľ úspešne zvládol zdravotnú prehliadku aj fyzické previerky. Rekordnému prestupu v histórii slovenského futbalu už nič nebráni, jedine podpis zmluvy. Na ten bol podľa britských médii nutný súhlas amerických majiteľov klubu, Georga Gilletta a Toma Hicksa.

Slovenský obranca presvedčil trénera najslávnejšieho anglického klubu FC Liverpool Rafaela Beniteza. Martin Škrtel úspešne zvládol zdravotnú prehliadku, fyzické previerky a súhlasil aj s podmienkami pripravenej zmluvy. Rekordnému prestupu v histórii slovenského futbalu -- 6,5 milióna dolárov (takmer 300 miliónov korún) už bráni jedine podpis zmluvy. Na ten bol podľa britských médií nutný súhlas amerických majiteľov klubu Georgea Gilletta a Toma Hicksa. Tí ho však do uzávierky nášho vydania zatiaľ nedali. "Spoločne s manažérom Karolom Csontom čakali na telefonát od vedenia Liverpoolu, aby prestup konečne spečatili. Z tej neistoty bol veľmi nervózny a sám nevedel, kedy sa stane hráčom Liverpoolu," povedal pre HN otec reprezentačného obrancu Dušan Škrtel.

Biznis pre Trenčín
Najväčšiu časť z prestupovej sumy, ktorú anglické médiá stanovili na 300 miliónov korún, by pochopiteľne dostal posledný Škrtelov klub, Zenit Petrohrad. Niekoľko miliónov korún sa však ujde aj aktuálne poslednému mužstvu našej najvyššej súťaže Trenčínu. "Máme nárok na určitú sumu z tohto prestupu. Záleží na tom, koľko u nás pôsobil -- maximálne to však môže byť päť percent z výšky odstupného," povedal pre HN generálny manažér Trenčína Róbert Rybníček. V tom prípade by klub spod hradu Matúša Čáka získal od Liverpoolu 15 miliónov korún. Donedávna patrilo niekoľko percent zo sumy aj hráčskym manažérom zastupujúcim záujmy futbalistov. Dnes už to tak nie je. "Z prestupovej čiastky nemá agent žiadne peniaze. Tie dostáva od hráčov iba z mesačného príjmu," hovorí pre HN manažér Milan Lednický. Nášmu denníku však nechcel prezradiť, koľko percent odvádzajú zo svojho platu futbalisti svojim manažérom.

Predali hráča, majú na Škrtela
Zenit Petrohrad sa s Liverpoolom dohodol na výške odstupného už cez víkend, včera prešiel Škrtel úspešne aj zdravotnou prehliadkou a fyzickými testmi. Čo teda bráni podpisu zmluvy z najslávnejším anglickým klubom? Jednou z hlavných príčin je podľa médií na Ostrovoch neochota amerických majiteľov klubu Georgea Gilletta a Toma Hicksa poskytnúť na nákup zimných posíl čo len libru. Zdá sa, že tento problém vyriešil tréner Rafael Benitez predajom stredopoliara Mohameda Sissoka. Ten včera prestúpil to Juventusu Turín za 11 miliónov libier. "Určite to jeho prestup len urýchli, ale myslím si, že kouč Benitez by nákup Škrtela presadil aj bez toho," uviedol pre HN športový redaktor Liverpool Daily Post Ian Doyle. Práve podľa tohto denníka by Škrtel svoju premiéru v anglickej Premier league mohol zažiť už túto sobotu na ihrisku FC Middlesbrough. Španielsky tréner Benitez nemá totiž koho postaviť do stredu obrany. Zranenia trápia Fína Samiho Hyypiäho aj ďalšieho stopéra Daniela Aggera. Škrtelov otec si však nemyslí, že by mohol jeho syn ihneď zasiahnuť do zápasového diania. "Určite by som počkal. Martin totiž po Vianociach poriadne netrénoval a anglická liga je tvrdá súťaž. To však musí vedie tréner, či s ním môže rátať, alebo nie," skonštatoval Dušan Škrtel.

Dve tváre fanúšikov
Budúce pôsobisko nášho reprezentačného obrancu, FC Liverpool, je známe najmä fanúšikmi. Tí sú už dlhodobo považovaní za najvernejších a najhlučnejších na svete. Bohužiaľ, aj najbrutálnejších. Tento prívlastok ich sprevádza najmä kvôli tragédii vo finále Európskeho pohára majstrov v roku 1985 medzi Juventusom Turín a Liverpoolom. Na bruselskom štadióne Heysel vtedy doplatilo na vyčíňanie liverpoolskych "hooligans" 39 priaznivcov, zväčša talianskych. Priaznivci "The Reds" sa postarali aj o doteraz najväčšiu tragédiu v histórii anglického futbalu. Bolo to v roku 1989 v semifinále anglického pohára. Polícia vtedy nezvládla dav rozvášnených fanúšikov FC Liverpool. Na štadión sa ich dostalo oveľa viac, ako bola jeho kapacita. Na následky ušliapania a udusenia zomrelo 96 ľudí. Odvtedy boli na Britských ostrovoch prijaté prísne bezpečnostné opatrenia a štadióny musia mať všetky miesta iba na sedenie a z tribún sa vytratili ochranné bariéry.

Priebeh superprestupu
5. januára -- Martin Škrtel sa doma v Ráztočne dozvedel od manažéra, že Zenit Petrohrad sa s Liverpoolom dohodol na prestupovej cene a bolo mu povedané, že má pricestovať do Liverpoolu.
6. januára -- Najbližším možným letom sa na druhý deň dopravil do mesta slávnej skupiny The Beatles.
7. januára -- V spoločnosti hlavného kouča FC Liverpool Rafaela Beniteza prešiel úspešne lekárskymi a fyzickými testmi v tréningovom komplexe anglického giganta.
8. januára -- výkonný riaditeľ klubu Rick Perry odletel do USA za americkými majiteľmi klubu, aby odsúhlasili Škrtelov príchod do FC Liverpool

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 19:31