StoryEditor

Musíme sa naučiť ako vyhrávať zápasy

05.02.2008, 23:00

Marek Mintál je najskúsenejším hráčom futbalovej reprezentácie, ktorá dnes nastúpi v priateľskom súboji proti nášmu južnému susedovi, Maďarsku (18.00 hod.). "Ja len dúfam, že tento prestížny súboj dohráme v zdraví," hovorí pre HN Mintál.

Dnešným stretnutím sa pre našu futbalovú reprezentáciu začína nový futbalový rok. Bude úspešnejší ako tie posledné?
Nielen športovec, ale každý človek si dáva predsavzatia, aby bol ten ďalší rok lepší. To isté, samozrejme, platí aj pre náš národný tím. Odohráme niekoľko prípravných stretnutí, ktoré by mali trénerovi Jánovi Kocianovi definitívne pomôcť nájsť ideálnu základnú zostavu.

Hráme proti Maďarsku, ktoré je vo svetovom rebríčku o štyri miesta nad nami. Prikladáte dôležitosť aj stretnutiam, v ktorých nejde o body?
Pre fanúšikov a našu krajinu je dôležité každé stretnutie, či už kvalifikačné alebo prípravné. Musíme byť sebavedomejší na trávniku aj mimo neho a naučiť sa vyhrávať aj prípravné duely. Jedine víťazstvá nám pomôžu dostať sa v hodnotení krajín na vyššie priečky.

Takže do dnešného priateľského stretnutia proti našim južným susedom idete s jednoznačným cieľom, vyhrať.
Ale veď to je predsa cieľom každého športovca a určite aj každého hráča slovenskej futbalovej reprezentácie. Ideme do každého duelu s tým, aby sme v ňom uspeli. Inak to nebude ani proti Maďarsku -- ja len dúfam, že tento duel dohráme v zdraví.

V septembri sa začína kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta 2010. Dočká sa Slovensko už konečne postupu?
Z najsilnejších krajín nastúpime proti Česku a Poľsku. To podľa mňa nie sú tie najlepšie tímy v Európe, takže žreb nám prial. Výhodou je, že za nimi nebudeme musieť ani cestovať. Teším sa súboje o šampionát a verím, že budeme úspešní.

Čo hovoríte na prestup spoluhráča Martina Škrtela do FC Liverpool či Filipa Hološka do Besiktasu? Pozdvihne ich pôsobenie vo veľkokluboch aj ostatných reprezentantov?
Je pochopiteľné, že keď prestúpite do lepšieho mužstva či kvalitnejšej súťaže v Európe, pomôže to aj národnému tímu. Získajú tam množstvo skúseností, ktoré sú v medzištátnych stretnutiach rozhodujúce. Pre Martina Škrtela aj Slovensko je fantastické pôsobiť vo veľkoklube, akým je FC Liverpool.

V posledných rokoch ste mali dlhotrvajúce zdravotné problémy s členkom. Už ste stopercentne v poriadku?
Po naozaj dlhom čase som absolvoval celú zimnú prípravu bez najmenšieho zdravotného problému, povedal by som, že som si ju užíval. Musím zaklopať na drevo, že som už konečne v poriadku a že ma na tréningoch ani v zápasoch nič nelimituje.

Prečo ste teda boli v prvom jarnom kole nemeckej bundeligy vystriedaný už v 61. minúte?
Proti Karlsruhe nám totiž rozhodca vylúčil obrancu Wolfa. Tréner sa rozhodol, že posilní obranu a vystriedal ma -- čakal som to. Odišiel som za bezgólového stavu, napokon sme prehrali 0:2. Som rád, že som nastúpil v základnej zostave.

Hovorilo sa o tom, že prestúpite do Salzburgu, naposledy vás chcel anglický Southampton. Je teraz otázka vášho odchodu z Norimbergu aktuálna?
Budúcnosť je otvorená, vo vyspelých futbalových krajinách sa už prestupové obdobie skončilo. Ale vo futbale sa môže stať čokoľvek. Jediným zaujímavým prestupom tak v mojom prípade zostáva iba odchod do Ruska.

Neváhali by ste odísť z jednej z najkvalitnejších súťaží sveta do Ruska?
Určite by som váhal. Odišiel by som jedine v tom prípade, ak by prišla naozaj lukratívna ponuka. Ale ak mám povedať pravdu, radšej by som ostal v Norimbergu, respektíve v západnej Európe.

Môže vás vedenie Norimbergu predať aj bez vášho súhlasu?
Samozrejme, je to možné. Mám však s manažmentom vybudovaný taký vzťah, že by to podľa môjho názoru neurobili a neposlali ma niekam, kde by som ísť nechcel. Zatiaľ ma pred takúto vec nepostavili a nepredpokladám, že sa tak niekedy stane.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:06