StoryEditor

Na mostíku sú najlepší Rakúšania

01.01.2008, 23:00

Doterajšiemu priebehu v najprestížnejšej sérii pretekov v skokoch na lyžiach, Turné štyroch mostíkov, dominujú Rakúšania. Po triumfe Thomasa Morgensterna v úvodnom závode v Oberstdorfe zvíťazil včera Gregor Schlierenzauer.

Vyhral "skokan z inej planéty"
Po prvom kole bol však "skokan z inej planéty", ako prezývajú mladého Rakúšana, až piaty. Pre 17-ročného rodáka z Rumu to bol na mostíku v Garmisch-Partenkirchene už šiesty individuálny primát v pretekoch Svetového pohára. Celkovo sa postavil v súťažiach o krištáľový glóbus na medailové pozície po trinásty raz. "Som nesmierne šťastný a teším sa už domov do Innsbrucku na ďalšie preteky Turné," povedal po triumfe Schlierenzauer. Člen zlatého rakúskeho družstva z minuloročných februárových majstrovstiev sveta v japonskom Sappore sa po dvoch podujatiach Turné (v nedeľu v Oberstdorfe skončil druhý) posunul na vedúcu priečku. Odsunul tak doterajšieho lídra, zázračné dieťa skokov na lyžiach, svojho krajana, Thomasa Morgensterna.

Hannawald zostáva jediným
Suverén tejto zimy a víťaz úvodného podujatia v Oberstdorfe Morgenstern skončil v "novoročných" pretekoch až šiesty a stratil tak šancu stať sa po Nemcovi Svenovi Hannawaldovi druhým skokanom histórie, ktorý by vyhral v rámci jedného Turné štyroch mostíkov všetky štyri súťaže a získal skokanský "Grand Slam". 21-ročný Rakúšan si však udržal pozíciu lídra v aktuálnom hodnotení Svetového pohára s veľkým náskokom práve pred Schlierenzauerom.
Na najprestížnejších pretekoch v skokoch na lyžiach štartuje aj jediný slovenský skokan Martin Mesík. Ten však opäť nepostúpil do hlavnej súťaže, keď v kvalifikácii obsadil až 63. miesto.
Tretie preteky Turné štyroch mostíkov sa uskutočnia v piatok v rakúskom Innsbrucku.

Poradie v Turné
(po dvoch pretekoch)
1. Gregor Schlierenzauer (Rak.) 555,1 bodu
2. Thomas Morgenstern (Rak.) 551,9,
3. Janne Ahonen (Fín.) 551,7
4. Tom Hilde (Nór.) 529,6
5. Michael Neumayer (Nem.) 518,1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 21:02