StoryEditor

Hantuchová v Austrálii skončila. V semifinále

24.01.2008, 23:00
Jedenásť dní na Australian Open. Päť víťazstiev vo dvojhre. Prehrala až v šiestom zápase. Daniela Hantuchová sa dostala na prvom grandslamovom turnaji roka v Melbourne (celková dotácia 20,6 milióna austrálskych dolárov) až do semifinále.

Tam však vypadla so svetovou trojkou, Srbkou Anou Ivanovičovou 1:2 na sety 6:0, 3:6, 4:6. "Celkovo bolo tohtoročné Melbourne pre mňa krásnou skúsenosťou a poznaním, že keď robím na kurte správne veci a hrám svoju hru, patrím medzi najlepšie na svete," povedala slovenská tenisová jednotka.

Najväčší úspech
Dosiahla tak najlepšie umiestnenie pre náš ženský tenis na grandslamovom turnaji. Žiadna slovenská tenistka sa nedostala tak ďaleko ako ona. Tento životný úspech ju vynesie na ôsme miesto vo svetovom rebríčku. Doteraz bola najvyššie piata. "Možno mi chýbalo aj trochu šťastia. V tomto momente som veľmi sklamaná, ale s pribúdajúcimi dňami sa budem dívať na tento turnaj inak a prevažovať budú pozitívne myšlienky," doplnila Hantuchová. Rodáčka z Popradu tak zarobila v Austrálii sedem miliónov slovenských korún. "Je to výborný výsledok. Je však veľká škoda, že nepostúpila do finále. Keďže hrala výborne a bola veľmi blízko k víťazstvu, ten úspech mohol byť ešte oveľa väčší," tvrdí pre HN generálny sekretár slovenského tenisového zväzu Igor Moška. Hantuchová sa na niektorom z grandslamových turnajov doteraz dostala najďalej do štvrťfinále trikrát. Inak má na svojom konte tri víťazstvá z turnajov WTA. Dokonca už získala aj všetky štyri grandslamové tituly v zmiešanej štvorhre.

Blízko k finále
Samotný zápas trval vyše dvoch hodín. Hantuchová vstúpila do svojho životného zápasu koncentrovane. Vyhrala až osem gemov za sebou. Viedla 6:0 a 2:0. Finále bolo na dosah. "Prvý set mi vyšiel výborne, takticky som zvládla do bodky všetko, čo som si naplánovala," hodnotí Hantuchová. Prvý set vyhrala za necelú polhodinu. Nič nesvedčilo o tom, že by sa Srbka mohla vrátiť do hry. Ale stalo sa. Ivanovičová našla istotu a sériou troch víťazných gemov otočila skóre v druhom sete. Hantuchová dokázala ešte raz odpovedať, potom však Ivanovičová ďalšími tromi hrami za sebou vyhrala set. "Potom sa niečo stalo. Keby som vedela, čo to bolo, ihneď by som to zmenila. Dúfam, že v budúcnosti budem mať ešte možnosť dostať sa na grandslamovom podujatí až do jeho záverečnej fázy. Chce to nepoľaviť v príprave, stále pracovať na sebe," zhodnotila slovenská tenistka.
V rozhodujúcom sete viedla Hantuchová 3:2 a bola blízko k získaniu súperkinho podania. Tá sa však nezlomila. Naopak. Hantuchová školáckou chybou stratila svoj ďalší servis. V tom momente viedla Srbka 5:4 a podávala na víťazstvo. To si bez problémov udržala a po minuloročnom Roland Garros si tak Srbka zahrá opäť grandslamové finále. "Snažila som sa seba samu presvedčiť, že takúto úroveň sa jej nepodarí udržať až do konca. Vedela som, že moja šanca príde, a to mi aj po úvode, ktorý bol pre mňa veľkým sklamaním, pomáhalo," povedala Ivanovičová.

Prehru neuniesla
Napätý súboj však Slovenka psychicky nezvládla. Sťažovala sa na zvukové prejavy svojej súperky. "Prekvapili ma zvukové prejavy pri jej returnoch. Podľa mňa išlo o neférové vyrušovanie. Pri našich predchádzajúcich stretnutiach to nerobila. Nebolo to príliš pekné," tvrdí Hantuchová. Ivanovičová jej však oponuje.
"V predchádzajúcich zápasoch moja obuv vydávala rovnaké zvuky. Vyplýva to z tunajšieho povrchu dvorcov. Keď sa započúvate pri zápasoch mužov, myslím si, že zistíte to isté. Len som sa snažila udržať moje nohy v pohybe a vôbec som nevnímala, aké zvuky to spôsobuje. Naozaj to nebolo úmyselné," reaguje Srbka. Výsledok bol však taký, že obe hráčky si po zápase takmer ani nepodali ruky. "Išlo len o to, že takúto prehru ťažko akceptovať. Nebolo v tom nič proti Ane. Iba som chcela byť čo najrýchlejšie preč," vysvetlila Hantuchová.


Hantuchová na Australian Open
1. kolo
Daniela Hantuchová - Vania Kingová (USA) 6:3, 7:5
2. kolo
Daniela Hantuchová - Alizé Cornetová (Fra.) 6:2, 7:5
3. kolo
Daniela Hantuchová - Virginia Ruano Pascualová (Špa.) 6:2, 6:3
Osemfinále
Daniela Hantuchová - Maria Kirilenková (27/Rus.) 1:6, 6:4, 6:4
Štvrťfinále
Daniela Hantuchová - Agnieszka Radwanská (29/Poľ.) 6:2, 6:2
Semifinále
Daniela Hantuchová - Anna Ivanovičová (4/Srb.) 6:0, 3:6, 4:6

01 - Modified: 2003-07-04 15:08:01 - Feat.: 0 - Title: Japonsko presadzuje stavbu vlastného ropovodu 02 - Modified: 2003-07-04 15:09:39 - Feat.: 0 - Title: Miernym favoritom kanadský Vancouver 03 - Modified: 2003-07-04 15:43:03 - Feat.: 0 - Title: Zabalené služby
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 20:47