StoryEditor

Ivanko pre HN: Naučil som sa vyrábať víťazov (video)

06.07.2011, 00:00
Rozhovor. Kondičný tréner wimbledonskej víťazky Petry Kvitovej Jozef Ivanko pre HN:

Za vyše dva roky spravil z českej tenistky Petry Kvitovej víťazku na slávnom grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Slovenský kondičný tréner Jozef Ivanko tvrdí, že mohol viesť aj svetovú jednotku Caroline Wozniacku.

 

Za pár dní ste sa z úzadia dostali až medzi špičku kondičných trénerov. Čo pre vás znamená wimbledonský triumf vašej zverenkyne Petry Kvitovej?
Som prekvapený z toho, aký bol doma o mňa záujem, keď pôsobím už dlho v zahraničí. Ale zase nejakým spôsobom to nevnímam, že by to bol veľký boom. Robil som si iba svoju prácu a som rád, že sa to podarilo. Ani si ešte poriadne neuvedomujem, čo som dosiahol.

Spomínate, že ste si iba robili svoju prácu. Čo to predstavuje, byť koučom vychádzajúcej tenisovej hviezdy?
S Petrou spolupracujeme už dva a pol roka. Keď som k nej prišiel, bolo treba zmeniť jej pohybové a stravovacie návyky, začali sme od základov, lebo bola zanedbávaná. Bolo treba začať čo najskôr a prinieslo to svoje ovocie. Nie hneď, ale postupom času.

Ako ste sa vlastne dostali ku Kvitovej?
Cez jej tenisového trénera Davida Kotyzu. Najprv som veľa cestoval s tenistami po turnajoch, potom som však chcel mať pokojnejší život, tak som pracoval s mládežou v Prostějove. O tri mesiace nato ma oslovila Kvitová s trénerom a dali mu ponuku. Dlhšie som premýšľal, či to mám vôbec zobrať, pretože som vedel, čo to predstavuje, ale napokon som sa rozhodol správne.

Koľko hodín denne trávite spoločne?
Závisí to od toho, čo Petra potrebuje a v akom období sa nachádza. Ale je to tak päť hodín denne.

Čakali ste, že dokážete Kvitovú dostať až na vrchol?
Je to ťažké povedať na začiatku, keď s niekým začínate pracovať. Ten vrchol vyhrať grandslam alebo patriť do svetovej desiatky je len pre vyvolených. Petra mala v sebe niečo, čo ostatným chýbalo. Mala veľkú chuť sa presadiť a niečo dokázať. Mala však aj veľa nedostatkov, ktoré som musel odstrániť. Mám už skúsenosti a naučil som sa, čo potrebujete nato, aby ste mohli byť úspešní. V každom človeku treba hľadať osobnosť a fyzické možnosti. Musíte vedieť, pokiaľ to pôjde. My sme to vedeli a chceli sme dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Teraz môžeme povedať, že sa nám to podarilo.

Kedy ste si povedali, že môže vyhrať grandslamový turnaj?
Začal som to spolu s Kotyzom tušiť začiatkom tohto roka, keď Petra naozaj začala hrať výborný tenis a fyzicky bola na tom veľmi dobre.

Môžete ju doviesť až na post svetovej jednotky?
Potenciál na to určite má, ale na to, aby bola svetová jednotka, musí udržať formu počas celého roka. Musí jej vydržať zdravie a musí byť fyzicky odolná. Je možné, že to raz príde. Či to však bude teraz alebo budúci rok, ťažko povedať.

Museli ste ju presviedčať, že to, čo pre ňu robíte, je správne?
Hneď na začiatku sme si dali jasné pravidlá, ktoré budú fungovať. Vysvetlili sme si, čo všetko budeme chcieť, povedali sme si veci okolo tréningu, aby to malo efekt. Plne mi dôveruje a presvedčila sa, že aj keď to nebolo príjemné, tá cesta bola správna. Bol som zvyknutý trénovať mužov, a preto som jej dával mužské dávky tréningu. Žiadne úľavy odo mňa nemala, lebo som vedel, aký je v nej potenciál.

Ste Slovák, ale vediete českú tenistku. Prečo ste nepomáhali našim tenistom?
Jednoduchá odpoveď. Žiadnu ponuku zo Slovenska som nedostal. Mal som už veľa ponúk, ale z domu nie.

Koho ste napríklad mohli trénovať?
Napríklad aj súčasnú svetovú jednotku Carolinu Wozniacku. Vtedy bola pätnásta na svete, dlho som to zvažoval. Už sme boli v podstate dohodnutí, len sa doťahovali detaily zmluvy. Ale vtom prišla tá ponuka z Prostějova, tak som ju prijal a odišiel do Česka. Tam mi dali trojročnú zmluvu a ja som cítil istotu a možnosť dlhoročnej práce.

Tenisový tréner Marián Vajda sa preslávil pri Novakovi Djokovičovi, môže aj kondičný tréner ako vy byť uznávaný vo svete?
Ľudia v zahraničí ma poznajú, začínal som v Austrálii, potom som trénoval aj v Amerike. Čiže v cudzine som dosť známy, zahraniční tréneri ma vnímajú intenzívnejšie ako tí slovenskí. Na Slovensku sa v tenise nepohybujem, ale napríklad trénujem rýchlostného kanoistu a medailistu zo šampionátov Marián Ostrčila, čiže nie som úplne mimo domova.

Ak by teraz prišla ponuka zo Slovenského tenisového zväzu, prijali by ste ju?
Priznám sa, že za posledných pár dní prišlo veľa ponúk a neviem, na akú úroveň by som postavil tú zo Slovenska. Teraz som spokojný a s Kvitovou mám dohodu do konca tohto roka, takže čo bude ďalej, teraz neriešim.

Musíte byť aj psychológ?
Samozrejme, v tíme pracujeme trochu aj ako psychológovia. Treba ju držať pri zemi, ale ona nie je z tých, ktorí by lietali v oblakoch. Už dlhšie dosahuje dobré výsledky. Ona vníma, že je na zemi. Len čo by sa začala meniť, sme tam na to, aby sa rýchlo vrátila na zem.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 13:23