StoryEditor

Veľký triumf USA riadil Šťastný

17.05.2013, 00:00
Američania prvýkrát v histórii MS zdolali Rusko. Syn našej legendy prispel k výhre 8:3 štyrmi bodmi.

Americkí hokejisti vybojovali na svetovom šampionáte historický triumf, ktorý riadil muž so slovenskou krvou Paul Šťastný. Syn slovenskej legendy Petra Šťastného sa totiž na deklasovaní Ruska 8:3 vo štvrťfinále podieľal dvoma gólmi a rovnakým počtom prihrávok. Vysoký triumf USA je výnimočný v tom, že je vôbec prvým na majstrovstvách sveta. Mužstvo okolo Šťastného tak prerušilo sériu 28 prehratých duelov za sebou a poslalo tak hviezdny tím okolo Iľju Kovaľčuka a Alexandra Ovečkina s hanbou domov. „Pavol hral výborne, ukázal pohyblivosť, prácu s hokejkou, rýchle ruky a perfektný prehľad v hre,“ povedal HN strýko kapitána amerického tímu Vladimír Šťastný.

Rodený šampión
Paul Šťastný sa vďaka štyrom bodom vyšvihol na prvé miesto v produktivite, kde je po boku ruského kapitána Iľju Kovaľčuka. Obaja zaznamenali v ôsmich dueloch šampionátu trinásť bodov. „On už aj v minulosti bez problémov zvládal svoju pozíciu lídra tímu. Ale teraz mu vychádza turnaj excelentne, je to rodený šampión a dobre zvolený kapitán mužstva,“ uviedol Vladimír Šťastný. Ten pozorne sledoval včerajšie štvrťfinále a bol prekvapený nečakane vysokým triumfom amerického tímu. Rusi napriek príchodu Alexandra Ovečkina či špičkovým útočníkom Kovaľčukovi či Radulovovi absolútne zlyhali. „Táto nečakane vysoká prehra ide jednoznačne na konto oboch ruských brankárov. Ani Iľja Bryzgalov a potom ani Semjon Varlamov svoje mužstvo vôbec nepodržali,“ konštatuje Šťastný, ktorý bol asistentom trénera Jána Filca pri titule majstrov sveta v Göteborgu, aj pri zisku strieborných medailí v roku 2000 v ruskom Petrohrade. Najstarší zo slávneho kvarteta súrodencov nevyzdvihol iba veľký výkon svojho synovca, úspech Američanov pripisoval celému kolektívu. „Nie je to len o Paľovi, v zostave je množstvo šikovných chlapcov hrajúcich moderný hokej. Sú pohybliví, dobre sa pohybujú v priestore a niekedy je nemožné ich ubrániť,“ hovorí.

Reprezentoval aj Slovensko
Málokto možno vie, že súčasný kapitán výberu USA a líder bodovania tohtoročného šampionátu v minulosti reprezentoval aj Slovensko. Bolo to v prípravnom kempe reprezentácie do 17 rokov v roku 2001 a o rok neskôr na Svetovom pohári osemnásťročných. „V slovenskom tíme som sa cítil skvele a rád na to spomínam,“ skonštatoval v minulosti Paul Šťastný. Ten chcel reprezentovať Slovensko aj v seniorskej kategórii, no znemožnili mu to prísne pravidlá Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Podľa nich musel odohrať minimálne dve sezóny v ligovej súťaži krajiny, ktorú chce reprezentovať. „Nepodarilo sa to vybaviť so zdôvodnením toho pravidla IIHF. Len čo nastúpil za USA prvýkrát na svetovom šampionáte, šanca, že by hral niekedy za Slovensko na tomto turnaji, definitívne padla,“ uviedol Vladimír Štastný. Paul hral na majstrovstvách sveta v tíme USA prvýkrát už pred siedmimi rokmi. Tohtoročný šampionát je už jeho tretím v doterajšej kariére. Paul Šťastný a jeho spoluhráči sa včerajším postupom do semifinále turnaja priblížili k zisku cenného kovu. Tím USA získal poslednú medailu ešte pred deviatimi rokmi, bronz na šampionáte v Česku. No a na titul majstrov sveta čakajú už dlhých osem desaťročí.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:41