StoryEditor

Slovenský tenista o falšovaní zápasov: Je to reálne

18.01.2016, 23:00

Šestnásť hráčov zo svetovej špičky malo byť v poslednom desaťročí zapletených do ovplyvňovania výsledkov tenisových zápasov. Stávkarský škandál vypukol presne v prvý deň úvodného grandslamového turnaja roka Australian Open. 

Podľa informácií BBC a mediálnej spoločnosti Buzzfeed má dokonca osem podozrivých tenistov v súčasnosti štartovať na kurtoch v Melbourne. „Takéto veci sa môžu diať. V minulosti za to aj potrestali niekoľko talianskych hráčov,“ povedal pre HN bývalý daviscupový reprezentant Michal Mertiňák. 

On sám dostal v roku 2008 dištanc na dva týždne a pokutu 3-tisíc dolárov za to, že na internete stavil tri eurá na tenisové súboje. „Nikdy som netipoval na svoje zápasy. Bolo to len na zabíjanie času, nešlo o žiadne veľké sumy. No bolo nepríjemné, ako sa to rozmazávalo,“ hovorí pre HN špecialista na štvorhru.

Djokovičovi núkali 200-tisíc

Vedenie Asociácie profesionálnych tenistov, ako aj zástupcovia protikorupčnej Jednotky pre tenisovú integritu všetky podozrenia odmietli. „Je to kriminálny čin. Keď sa pozrieme na turnajové odmeny a marketingové príjmy top hráčov, nikomu svojprávnemu nemôže ani napadnúť zobrať peniaze za ovplyvnenie zápasu,“ tvrdí pre HN popredný český tenisový manažér Karel Tejkal. Konkrétne mená šestnástich tenistov, z ktorých ôsmi majú údajne štartovať aj na prebiehajúcom Australian Open, BBC a mediálna spoločnosť Buzzfeed zatiaľ nezverejnili. Správa uzrela svetlo sveta presne v čase, keď sa v Melbourne rozbehli zápasy úvodného kola prvého grandslamového turnaja roka. A na tlačových konferenciách boli hráči konfrontovaní s nepríjemnými otázkami o možnom ovplyvňovaní zápasov v tenise. Svetová jednotka Novak Djokovič prvýkrát priznal, že v roku 2007 mu za prehru na turnaji v Petrohrade núkali 200-tisíc dolárov. „Neoslovili priamo mňa, ale táto možnosť sa ku mne dostala cez ľudí, ktorí boli v tom čase súčasťou môjho tímu. Samozrejme, že sme to okamžite odmietli,“ skonštatoval po víťazstve v 1. kole Australian Open Djokovič. Ďalší oslovení tenisti ako Serena Williamsová, Marin Čilič a Kei Nišikori uviedli, že sa s takýmito ponukami v kariére nikdy nestretli.

Zlá správa pre Australian Open

Podľa Tejkala nemusí byť načasovanie takejto informácie náhodné a najviac škodí práve prestížnemu podujatiu Australian Open. „Je to zlá správe pre tento turnaj. V čase, keď sponzori chcú vidieť svoje logo v pozitívnom svetle, je videné v tom negatívnom, keďže väčšina otázok včera mierila práve na tie podozrenia,“ hovorí manažér českej tenistky Petry Kvitovej. Tvrdí, že takéto informácie treba v prvom rade vnímať ako špekulácie a poukazuje aj na vlaňajšie správy z atletiky. Tie hovorili o tom, že takmer polovica európskych atlétov je zapojená do dopingu. „No a nakoniec to bolo len o funkcionároch a športovcoch z Ruska,“ dodal Tejkal. 

Známe stávkarské škandály v tenise

2007

Ruský tenista Nikolaj Davydenko sa dostal do podozrenia po tom, čo vzdal zápas 3. kola na jednom z turnajov, pričom bol obhajcom titulu. Na súpera bol vyšší kurz. Po podrobnom vyšetrovaní ATP zbavila Davydenka všetkých obvinení.

2008

Pre stávkarskú aféru bol udelený deväťmesačný dištanc Talianovi Alessiovi di Maurovi. Krátko po ňom boli potrestaní aj dvaja jeho krajania Potito Starace a Daniele Bracciali. Nešlo však o podozrivé stávky na ich vlastné tenisové zápasy.

2011

Doživotný zákaz činnosti bol udelený Rakúšanovi Danielovi Köllererovi, ktorý tipoval na svoje vlastné stretnutia v období od októbra 2009 do júla 2010. K očisteniu mena mu nepomohlo ani odvolanie sa na športový arbitrážny súd.

2014

Škandál s tipovaním neobišiel ani rozhodcu. Doživotný zákaz dostal 29-ročný Francúz Morgan Lamri, ktorý rozhodoval zväčša turnaje nižšej kategórie. Antikorupčný program porušil v rokoch 2012 a 2013, keď sa snažil ovplyvňovať zápasy.

01 - Modified: 2008-01-10 22:39:44 - Feat.: 0 - Title: Krajina milionárov
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 07:32