StoryEditor

Americký búrlivák zabával Bratislavu v drese Trenčína. Potom ušiel

16.10.2014, 00:17
Autor:
tasr, luctasr, luc

"V Bratislave som vždy veľmi rád," už tradične zopakoval český tenista Ivan Lendl počas svojej návštevy u nás. Po utorňajšej tlačovke a včerajšej poobedňajšej akcii s deťmi, kde rozdával úsmevy, na zápas so svojím najväčším rivalom, Američanom Johnom McEnroeom, nastúpil s vážnou a sústredenou tvárou.

Divákov čakal dobrý tenis a po hodine a trištvrte aj odpoveď na otázku kto z tohto súboja vyjde ako víťaz.  Súboj velikánov svetového tenisu v rámci 7. ročníka exhibície Tennis Classic v bratislavskom Národnom tenisovom centre sa skončil víťazstvom McEnroea. Lendla zdolal po setoch 7:6 (4), 4:6 v tzv. supertajbrejku 10:5.

Zápas legiend v obrazoch:



Snímky: TASR/M. Baumann


McEnroe sa však ukázal aj ako kontroverzný tenista. Po skončení štvorhry malo nastať slávnostné ukončenie. Ostatní členovia štvorhry na kurte zostali, ale McEnroe sa zachoval svojsky. Len zamával ľuďom a ušiel z kurtu. Už potom nereagoval ani na výzvy moderátora.

 

Exhibícia na vážny spôsob

 

Súperi nastúpili za búrlivého aplauzu vypredaného NTC krátko pred pol 7 večer a aj keď išlo o exhibíciu, na kurte si nič nedarovali. McEnroe v sebe nezaprel búrliváka a raketu prvýkrát hodil už v úvodnom geme, keď nesúhlasil s verdiktom empajrového rozhodcu. Američan sa ťažšie rozbiehal a tak spočiatku dominoval Lendl, ktorý sa ujal vedenia v prvom sete 3:0. McEnroe však pri svojom ďalšom podaní uhral čistú hru a vzápätí zlomil Lendlov servis aj s prispením "prasiatka".

Ďalší gem zakončil esom a bolo 3:3. Svoj následný aut komentoval pikantnými anglickými nadávkami. K svojmu povestnému prechodu na sieť a víťaznému voleju sa dostal až v ôsmej hre a diváci ho odmenili veľkým potleskom. Že vie hrať na sieti potom dokázal aj Lendl, po deviatom geme sa ujal vedenia 5:4 a na druhej strane kurtu opäť letela raketa. Prvý set dospel až do tajbrejku, ktorý nakoniec vyhral McEnroe 7:4.

Aj na začiatku druhého dejstva dominoval Lendl, ktorý sa prezentoval niekoľkými výbornými údermi od základnej čiary a viedol už 4:1. McEnroe mu však nič nedaroval, postupne prebral iniciatívu a upravil na 3:4 a po ďalšej čistej hre na 4:5. Lendl si však už druhý set nenechal vziať a dotiahol ho do víťazného konca 6:4. O víťazovi súboja dvoch bývalých svetových jednotiek tak rozhodol až supertajbrejk. V ňom sa nakoniec tešil John McEnroe 10:5.



Diváci v NTC-čku videli zaujímavý zápas, no trochu chýbali šoumenské kúsky aktérov. Sem-tam medzi sebou prehodili pár slov, ale keďže ešte nemali nasadené mikrofóny, ich pokusy o vtipnú konverzáciu počuli len v prých radoch. McEnroe sa tiež občas hádal s rozhodcom a často si pýtal jastrabie oko, pričom uspel iba raz, ale fanúšikovia sa nedočkali jeho povestného lámania rakety. 

"John hráva viac ako je, takže väčšinou aj vyhráva. Ale dnes nešlo o to, kto zvíťazí, ale aby bol dobrý tenis. Bolo to dosť vyrovnané. Mal som problémy s rozhodovaním sa, aké údery a kam hrať, pretože som nehral žiadny zápas od mája," povedal Lendl.

Po tom, čo sa ako tréner venoval britskému tenistovi Andymu Murraymu, má teraz opäť čas viac hrávať, či už tenis alebo golf. To, bol tiež dôvod prečo sa nedohodol na ďalšej trénerskej spolupráci s českým tenistom Tomášom Berdychom.



McEnroe týmto triumfom zmiernil negatívnu bilanciu so svojím súperom z čias aktívnej kariéry (15:21). "Veľmi sa teším z víťazstva. Ivan hral výborne, ale v tajbrejku môže vyhrať ktokoľvek. Bolo tu super obecenstvo. Ďakujem všetkým, že ste prišli," povedal McEnroe tesne po dvojhre. "V Bratislave som ako doma, vždy sa mi tu páčilo. John výborne servoval, ťažko sa to čítalo. Verím, že divákom sa tenis páčil," povedal Lendl.

Dražba

Ako prestávka medzi jednotlivými zápasmi vždy slúži dražba s predmetmi zúčastnených tenistov. Tentokrát si fanúšikovia mohli kúpiť špeciálnu raketu Ivana Lendla z limitovanej edícia, raketu Mansoura Bahramiho a k tomu dva VIP na Turnaj majstrov do Londýna (vydražené za 3300 eur)  a podpísanú raketu Johna McEonroea, raketu Petra McNamaru spolu s vstupom na ženský turnaj do Ríma s vstupom do lóže Dominiky Cibulkovej (vydražené za 3500 eur).

Na otázku, či Lendl k draženým veciam pridá napríklad svoje tenisky, povedal, že najprv v nich musí odohrať exhibíciu v Taliasńsku, ale potom ich dražiteľovi pošle. Posledné draženie však urýchľoval samotný McEnroe, ktorý vtipne zahlásil, že už by aj išiel hrať, keďže ich už v piatok čaká spomínaný zápas v Taliansku.



Štvorhra s hokejistami

Po dražbe prišiel na rad záverečný mix, v ktorom nastúpili Lendl s Iráncom Mansourom Bahramim a k McEnroeovi sa zase pridal Peter McNamara z Austrálie. Publikum bavil najmä známy tenisový "komik" Bahrami, ktorý hneď po prvej pokazenej loptičke napodobnil McEnroea a "šmaril" raketu o zem. Vďaka mikrofónom, ktoré mali všetci hráči, si diváci vypočuli aj množstvo vtipných komentárov. Bahrami pri každej loptičke hlásil, že ju má on a keď predsa len po nejakej nešiel, jeho partner ani nestihol zareagovať, za čo ho Iránec odmenil prísnym pohľadom. McEnroe zase predviedol sériu úderov pomedzi nohy. Lendl s McEnroeom si potom začali "pinkať", na čo reagovali ich partneri odchodom z kurtu.

Štvorhra však pokračovala, keď na ich miesta naskočili dvaja hokejoví majstri sveta Róbert Petrovický a Richard Lintner. Obaja v dresoch Dukly Trenčín, avšak s menami legendárnych tenistov, ktoré potom odovzdali tenisovým legendám. Lintner priznal, že akciu s dresmi mali vopred naplánovanú.

„To, že John McEnroe odohral tri gemy v drese Dukly Trenčín, je fantázia, to sa nedá zaplatiť. Na začiatku som mal trému, ale po prvých dvoch dotykoch s loptičkou som sa uvoľnil a už som iba sledoval fantastickú Robovu šou. Ako malý chlapec som mal nad posteľou plagát Ivana Lendla. John McEnroe je legenda a sme v podstate kolegovia, keďže momentálne pracuje ako tenisový komentátor.

To s dresmi sme mali pripravené a som rád, že sme im ich mohli takto odovzdať," uviedol. Petrovický sa predviedol niekoľkými dobrými údermi. „Prvý úder, keď mi zatočil servis, som nejako pri tele vybral. Nečakal som, že sa loptička tak odrazí, na takom povrchu som ešte nehral. Ale potom to zo mňa spadlo a vyšlo mi to. Bolo to dobré. Je to zážitok na celý život. Ako deti sme ich viedli v televízii a na kurtoch, boli to naše vzory. McEnroe nás očaril gestami a hrou, Lendljeho urputnosťou, bojovnosťou a profesionalitou," povedal Petrovický.

Jeho hru pochválil aj Lendl: "Vedel som, že vie hrať. Keď bol v Hartforde, tak tam často hrával tenis s Robertom Kronom. Bohužiaľ, nikdy som nemal šancu si s nimi zahrať. Ale vedel som, že im to ide celkom dobre, takže ma to dnes neprekvapilo."



Bahrami s vtipmi pokračoval. Napríklad poriadne vysmial McEnroea za nepodarený volej do siete, ten mu to vrátil keď napodobňoval jeho pohyby ako nevládneho starčeka. Užil si aj hlavný rozhodca, Bahrami ho najprv skoro zhodil zo stoličky a vzápätí ho trafil loptičkou. Za stavu 5:5 sa štvorica dohodla na tajbrejku, ktorý nakoniec vyhrali McEnroe s McNamarom 7:5. "Veľmi som si to užil. Prvýkrát som hral štvorhru s Johnom. Diváci boli fantastickí, ďakujem vám. Keď milujete tenis, zostanete mladý, takže to ešte asi pár rokov potiahneme," povedal McNamara. "Bola to veľká zábava, verím, že si to užili aj diváci. Slovensko je skvelá krajina, som rád, že som sa sem vrátil," pridal sa Bahrami. "Som tu tuším už štvrtýkrát, prvýkrát som tu bol už pred nejakými 20 rokmi. Veľmi sa mi tu páči a som rád, že som tu mohol hrať s takýmito veľkými šampiónmi. Bola to skvelá atmosféra," dodal Bahrami.

Aj keď organizátori rátali asi s 2,5 hodinovým programom, ľudia sa bavili takmer štyri hodiny.

Minulý rok sa v Bratislave predstavila štvorica Daniela Hantuchová, Martina Hingis aj Francúzi Jo-Wilfried Tsonga a Gael Monfils. Rok predtým Slovákov zabával Novak Djokovič.

01 - Modified: 2006-11-21 07:10:00 - Feat.: 0 - Title: ECB: Inflácia stále ohrozuje ekonomiku eurozóny
01 - Modified: 2014-10-15 21:28:21 - Feat.: - Title: Jeden lámal rakety, druhého volali Hrozný. Teraz sa rivali pobijú na Slovensku 02 - Modified: 2013-10-31 08:38:47 - Feat.: - Title: Ja o úspechu kázať môžem, odkazuje Lendl 03 - Modified: 2013-10-31 08:25:18 - Feat.: - Title: Vystačím si aj sám, odkazuje Lendl 04 - Modified: 2013-10-18 15:02:05 - Feat.: - Title: Lendl: "Na turnajoch sa nikdy neusmejem, ani ako tréner Murrayho" 05 - Modified: 2013-10-09 10:02:27 - Feat.: - Title: Chcete stretnúť marketingového guru Apple? Povedzte si cenu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 05:11