StoryEditor

Jeden lámal rakety, druhého volali Hrozný. Teraz sa rivali pobijú na Slovensku

14.10.2014, 19:21
Autor:
tasr, luctasr, luc
Na siedmom ročníku exhibície Tennis Classic si zahrá český tenista Ivan "Hrozný" Lendl roky žijúci v USA a Američan John "Búrlivák" McEnroe.

Hrali spolu 36 vzájomným profesionálnych zápasov, z čoho každý bol istým spôsobom výnimočný. Na prelome 70. a 80. rokov patrili medzi najväčších rivalov na tenisových kurtov a len jeden grandslam sa im podarilo zdolať obom. Český legendárny tenista Ivan "Hrozný" Lendl roky žijúci v USA a Američan John "Búrlivák" McEnroe. Patria do tenisovej histórie a teraz sa po prvýkrát spolu predstavia v Bratislave. Ich spoločný exhibičný zápas sa odohrá už zajtra počas siedmeho ročníka tenisovej exhibície Tennis Classic. Zahrajú stretnutie na dva víťazné sety. "Zajtra to bude o zábave, ale určite chceme obaja dokázať, že stále vieme hrať dobre a chceme, aby sa to všetkým páčilo," vysvetľoval dnes pred novinármi Lendl.

Lendl a McEnroe v Bratislave:

 

McEnroe je známy vďaka svojej agresívnej hre a povestným volejom, ale aj pre svoju výbušnú povahu, časté hádky s rozhodcami, hádzanie rakiet o zem a veľkú rivalitu práve so svojím najbližším súperom. Údajne o ňom raz povedal, že je najslabšia svetová jednotka, v utorok však tieto slová vyvrátil: "To určite nevyšlo z mojich úst. Nie vždy je pravda všetko to, čo odznie v médiách. Pre mňa je to jeden z najlepších hráčov, proti akým som hral. Vídali sme sa často, mali sme k sebe rešpekt a vzájomnými zápasmi sme sa obaja zlepšovali. Teraz je náš vzťah určite lepší a veľakrát sa zasmejeme na tom, čo sme spolu prežili." Známy búrlivák sa počas aktívnej kariéry preslávil aj lámaním rakiet. "Odvtedy sa veľa zmenilo. Vtedy som dostával pokuty, keď som lámal rakety, teraz ich dostávam, keď ich nelámem," povedal so smiechom. Stredajší súboj si chce užiť, no zároveň aj upraviť vzájomnú bilanciu vo svoj prospech. "Ani jeden z nás sem neprišiel prehrať, obaja tu chceme zvíťaziť. Dúfam, že vyhrá ten správny, čiže ja," dodal legendárny Američan.

Počas hráčskej kariéry boli obaja veľkí rivali. Lendl je víťazom ôsmich grandslamových turnajov. Prvým hráčom svetového rebríčka sa stal 28. februára 1983, ale neskôr ho vystriedal Jimmy Connors a potom McEnroe. Definitívne získal nadvládu nad mužským svetovým tenisom po víťazstve nad McEnroeom vo finále US Open v septembri 1985. Dva razy zvíťazil na Australian Open, po tri víťazstvá dosiahol na Roland Garros a US Open. Jeho americký súper vyhral o jeden grandslamový turnaj menej, štyrikrát US Open, trikrát Wimbledon.

Spolu odohrali 36 vzájomných duelov, pričom viac sa darilo Lendlovi, ktorý sa tešil z víťazstva 21-krát. "Náš vzťah by som necharakterizoval ako nepriateľstvo. Myslím si, že obaja sme sa snažili hrať čo najlepšie a vyhrávať čo najviac. Ja teda určite. Staral som o to, aby som sa zlepšil, nie o to, čo na to hovorili McEnroe. Bol to nebezpečný a fantastický tenista. Teraz máme oveľa lepší vzťah, ako keď sme hrali naplno. Spolu chodíme aj na turnaje veteránov. Ale na pivo dnes nepôjdeme, pretože ja pivo nepijem," povedal Lendl.


Snímky: TASR/ P. Neubauer


Slávne stretnutia legendárnych tenistov:








Veľká šou a dražba

Aj keď pôjde hlavne o šou a zábavu obaja aktéri sľúbili, že divákom v Národnom tenisovom centre (NTC) ukážu všetky svoje hráčske schopnosti a chcú sa pobiť o víťazstvo. Súboj odštartuje o šistej hodine večer. Program stredajšej šou potom ponúkne aj štvorhru, v ktorej sa k českému rodákovi pridá Iránec Mansour Bahrami a k americkému velikánovi zase Peter McNamara z Austrálie. "Som rád, že budem hrať proti McEnroeovi aj keď spolu hrávame často. Ešte viac, že to bude tu v Bratislave, pretože som tu hral už veľakrát a vždy sa mi tu páčilo," povedal Lendl.

Exhibícia je už niekoľko dní vypredaná. Hlavné lákadlá dražby sú dva balíčky. V prvom sa nachádzajú rakety Lendla a Bahramiho plus dve VIP vstupenky na záverečný Turnaj majstrov v Londýne. V druhom pracovné náčinie McEnroea a McNamaru a k tomu pobyt pre dve osoby v Ríme s VIP vstupenkou na ženský turnaj, ktorý venovala slovenská tenisová jednotka Dominika Cibulková. Peniaze z dražby poputujú na nadáciu Stars for Stars, ktorá podporuje mladé športové talenty.

Minulý rok sa v Bratislave predstavila štvorica Daniela Hantuchová, Martina Hingis aj Francúzi Jo-Wilfried Tsonga a Gael Monfils. Rok predtým Slovákov zabával Novak Djokovič.

01 - Modified: 2006-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hospodárska spolupráca
01 - Modified: 2014-10-17 12:40:10 - Feat.: - Title: Americký búrlivák zabával Bratislavu v drese Trenčína. Potom ušiel 02 - Modified: 2013-10-31 08:38:47 - Feat.: - Title: Ja o úspechu kázať môžem, odkazuje Lendl 03 - Modified: 2013-10-31 08:25:18 - Feat.: - Title: Vystačím si aj sám, odkazuje Lendl 04 - Modified: 2013-10-18 15:02:05 - Feat.: - Title: Lendl: "Na turnajoch sa nikdy neusmejem, ani ako tréner Murrayho" 05 - Modified: 2013-10-09 10:02:27 - Feat.: - Title: Chcete stretnúť marketingového guru Apple? Povedzte si cenu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 02:57