Veronika Zuzulová v paralelnom slalome. Snímka: TASR/AP
StoryEditor

Obe Slovenky vypadli vo štvrťfinále, nádej na malý glóbus sa stráca

23.02.2016, 18:29
Autor:
TASRTASR
Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová postúpili v utorok večer cez švajčiarske súperky do štvrťfinále paralelného slalomu Svetového pohára v Štokholme, ale táto fáza bola ich konečnou.

Keďže vedúca slalomárka sezóny, domáca Švédka Frida Hansdotterová sa kvalifikovala do semifinále, v boji o sezónny malý glóbus za disciplínu získala na obe špičkové slovenské lyžiarky ešte väčší náskok. O necelé dva týždne môže v Jasnej titul definitívne potvrdiť.     

Petra Vlhová si v 1. kole bez akýchkoľvek problémov poradila so Švajčiarkou Michelle Gisinovou a Veronika Velez-Zuzulovú rutinovane odrazila nečakane kvalitný atak Lary Gutovej.

Prvé jazdy boli v ženskej kategórii pozoruhodné v tom, že v prvej sedmičke duelov zvíťazili lepšie nasadené lyžiarky, medzi nimi i Vlhová, všetky najvyšším možným rozdielom. Polsekundová strata automaticky naskočila i tým, ktoré zaostali viac, alebo dokonca vypadli.

Až na záver našla Velez-Zuzulová silnú súperku v Gutovej, ktorá si postrážila nepriaznivejšiu líniu skoku na modrej dráhe a ako jediná zaostala nepatrne (0,17 s).

V druhej jazde si Zuzulová všetko postrážila, podobne ako všetky favoritky pred ňou a do štvrťfinále postúpila s náskokom 32 stotín. Medzi mužmi sa v 1. kole zrodilo veľké prekvapenie, keď slalomársky suverén, Nór Henrik Kristoffersen bol v oboch jazdách pomalší ako jeho krajan Kjetil Jansrud.

Štvrťfinále však Slovenkám nevyšlo, Vlhová už v 1. kole stratila na Švajčiarku Wendy Holdenerovú 12 stotín a v druhej ju stíhala márne. Zuzulovej nevyšla ani jedna jazda proti Švédke Marii Pietilä-Holmnerovej a ani raz nedošla korektne do cieľa. 

Preteky v redukovanom štartovom poli sa rátali do slalomového hodnotenia sezóny, ale okrem dvanástiek renkingovo najlepších vyznávačiek a vyznávačov hustých bránok pozvali aj štvorice najlepších v priebežnom poradí celého seriálu.

Medzi mužmi sú síce na čele práve top-slalomári, ale medzi ženami bolo "povinnosťou" štartovať u "kĺzavých" expertiek. Medzi Američankou Lindsey Vonnovou a Švajčiarkou Larou Gutovou prebieha dramatický súboj o veľký glóbus, každý bod je dobrý a v Štokholme sa udeľovalo po 15 bodov aj pre tie, ktoré vypadli v 1. kole. To bol napokon aj prípad dvoch elitných zjazdárskych univerzálok.

01 - Modified: 2024-01-20 17:23:24 - Feat.: - Title: V Jasnej sa zranil aj Adam Žampa. Možno mi to ukončí sezónu, vraví 02 - Modified: 2024-01-20 15:14:00 - Feat.: - Title: Petra Vlhová si poškodila väzy v kolene, sezóna sa pre ňu skončila. Pri páde si silno udrela aj hlavu a rameno 03 - Modified: 2024-01-20 10:30:08 - Feat.: - Title: Vlhová nedokončila prvé kolo obrovského slalomu v Jasnej, odviezli ju vrtuľníkom. Trať je tažká, hodnotí Žampa 04 - Modified: 2024-01-07 13:05:46 - Feat.: - Title: Petra Vlhová ovládla slalom v Slovinsku a dotiahla sa na Mikaelu Shiffrinovú 05 - Modified: 2024-01-07 10:07:52 - Feat.: - Title: Vlhová vedie po prvom kole slalomu v Kranjskej Gore, Shiffrinová vypadla
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 15:58