Peter Sagan
StoryEditor

„Večne druhý“ Sagan musí vyhrávať, inak príde o balík peňazí

20.03.2016, 23:00

Osemnásťkrát skončil cyklistický majster sveta Peter Sagan vlani na druhom mieste. V tomto roku sa na chrbát víťazov pozeral už v štyroch prípadoch. A na víťazstvo čaká aj po víkendových slávnych pretekoch Miláno – San Remo (skončil na 12. mieste).

Podľa cyklistického portálu velonews musí Sagan začať čo najskôr vyhrávať, lebo sa už nedočká lukratívneho príjmu na úrovni štyroch miliónov eur ročne, aký má v tíme ruského milionára Olega Tiňkova. Ako je známe, Tiňkov v tomto roku s podporou cyklistiky takmer s istotou končí a podľa velonews existuje len päť stajní, ktoré dokážu Slováka zaplatiť. Sú to BMC, Sky, Trek, Astana a Etixx-QuickStep.

Práve v poslednom menovanom tíme je jedným zo sponzorov aj náš podnikateľ Ján Miškovský. „Je len pár najbohatších tímov, čo dokážu Sagana zaplatiť. Etixx s ním rokoval už v lete minulého roka,“ povedal pre HN Miškovský.

Počítajú sa len víťazstvá
Existuje ešte možnosť, že si Sagan súčasný ročný zárobok udrží bez ohľadu na to, aké výsledky v tejto sezóne dosiahne. A to, keď cyklistický Team Tinkoff nájde sponzora, ktorý preberie všetky záväzky odchádzajúceho ruského majiteľa. „Táto možnosť je málo pravdepodobná. Skôr zostanú cyklisti – okrem Sagana sú tam aj ďalší traja Slováci – bez zmluvy a budú si hľadať nové tímy,“ hovorí Miškovský.

Podľa neho patrí Saganov kontrakt medzi jeden z najlukratívnejších v súčasnom cyklistickom pelotóne. Nedokázal odhadnúť, či bude plat Slováka hodný štyroch miliónov eur aj po prebiehajúcej sezóne. „Viete, v cyklistike sa počítajú iba víťazstvá. Druhé miesta nie sú zaujímavé. A tá koncovka Petrovi v poslednom období nejde,“ hovorí majiteľ spoločností janom a GreenWay, cez ktoré sponzoruje profesionálny tím Etixx-Quick Step.

Na druhej strane šéf nášho cyklistického zväzu tvrdí, že Saganovi zvyšujú hodnotu nielen samotné výsledky na cestách, ale aj mediálna propagácia. „Podľa svetového rebríčka bol síce až dvanástym cyklistom sveta, ale pri pohľade na to, koľkokrát bol na obrazovke, koľko mu najmä na Tour de France priestoru venovali médiá a ako bol viditeľný, v tom bol jednotkou,“ konštatuje Peter Privara.

Podľa jeho slov náš cyklista najviac dopláca na skutočnosť, že stratégia Team Tinkoff bola od začiatku stavaná pre Alberta Contadora a jeho umiestnenia v celkovom poradí najslávnejších cyklistických pretekov, ako je Tour de France. „Tiňkov síce kúpil Sagana ako špičkového cyklistu pre jednodňové klasiky, ale neinvestoval do jeho podpory na týchto podujatiach,“ tvrdí.

Smiešna odmena za 12. miesto
Na sobotňajšej prvej veľkej klasike roka Miláno – San Remo prišiel Sagan o lepšie umiestnenie pre pád jedného zo súperov. Kvôli nemu Slovák pol kilometra pred cieľom výrazne spomalil a vo finiši už nemal nárok súperiť o pódiové umiestnenie. „Miláno – San Remo je nevypočítateľné, a preto považujem za zbytočné hovoriť o svojich cieľoch dva-tri dni pred pretekmi.

Išiel som naplno, spravil som maximum, ako aj celý náš tím, no nevyšlo to,“ povedal Sagan pre oficiálnu stránku Team Tinkoff. A akú odmenu si náš majster sveta za vyše sedem hodín strávených na bicykli slávnej klasiky odniesol? Smiešnych 500 eur. „V cyklistike je inak nastavené odmeňovanie športovcov ako povedzme v tenise. Cyklista potrebuje dobré výsledky nie kvôli tej prémii, ale aby si mohol pred sezónou vyrokovať lepší ročný plat od svojho tímu,“ vysvetľuje Ján Miškovský.

Nečakaný víťaz Miláno – San Remo, Francúz Arnaud Demare, si vybojoval odmenu 20-tisíc eur. Na porovnanie, táto suma je nižšia, ako dostane tenista za vypadnutie v 1. kole ktoréhokoľvek zo štyroch grandslamových turnajov v roku.


Top výsledky Sagana v tomto roku
Tirreno – Adriatico
víťaz bodovacej súťaže
2. miesto v celkovom hodnotení
dvakrát 2. miesto v etapách
Tour de San Luis
2. miesto v druhej etape a dve štvrté miesta
Omloop Het Nieuwsblad
2. miesto na jednodňovej klasike v Belgicku

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:49