StoryEditor

Ak nebudeme pripravení, naložia nám, vyhlásil Kozák pred zápasom s Nemcami

27.05.2016, 11:42
Autor:
TASRTASR

V atraktívnom zápase s úradujúcim svetovým šampiónom Nemeckom (nedeľa 29. mája v Augsburgu) zvolí tréner futbalistov Slovenska Ján Kozák zrejme "silnejšiu" zostavu ako v piatkovom súboji s Gruzíncami. Hoci to kormidelník debutanta na letnom EURO vo Francúzsku doslovne nešpecifikoval, naznačil, že výsledok súboja s favoritom celých ME je dôležitý.

Už v piatok mali Slováci na programe v rakúskom Welse úvodný zápas v prípravnom bloku pred ME proti Gruzíncom. Tomuto stretnutiu dával špeciálny náboj fakt, že bývalú republiku ZSSR vedie tréner Vladimír Weiss starší. Ten Slovákov doviedol do osemfinále MS 2010 v JAR, teraz bude čeliť aj synovi Vladimírovi Weissovi mladšiemu.

Ponuka, ktorá sa neodmieta

Duel s Nemeckom v pôvodných plánoch Slovákov v príprave nefiguroval. "Bola to však ponuka aká sa neodmieta," už viackrát uviedol Kozák, ktorý krátko pred dvojzápasom potvrdil, že obe zostavy by mali dostať dlhší časový priestor. Spolu s realizačným tímom by tak mal dostať objektívnejší obraz o výkonnosti hráčov.

"Dnes je každý medzištátny zápas ťažký. Samozrejme Nemci sú majstri sveta. Je to mužstvo, ktoré, ak tam neprídete pripravení, vám naložia. Taliani tam naposledy dostali štvorku. V každom zápase ide aj o výsledok. Podľa toho sa potom hodnotia hráči aj my. Od hráčov musím žiadať stopercentný prístup," povedal 62-ročný kouč Slovenska.

Podľa jeho slov sa síce na sústredení v rakúskom Windischgarstene tímu nevyhli problémy (Stoch, Duda), ale hráči rástli každou absolvovanou tréningovou jednotkou.

"Hráči sa každým tréningom dostávajú do iného, lepšieho stavu. To je normálne. Vyvrcholením bude až šampionát. Ako sme sa tu pripravili, či sme využili ten čas prípravy v peknom prostredí dobre, ukáže až samotný šampionát," dodal Kozák.

Výber štvornásobných majstrov sveta a trojnásobných majstrov Európy netreba špeciálne predstavovať. O pozícii favorita niet pochýb. V novodobej histórii vzájomných zápasov sa doteraz uskutočnili 4 zápasy, v troch z nich zvíťazili Nemci, v jednom prípade, pod vedením trénera Dušana Galisa, vyhrali na Tehelnom poli Slováci 2:0.

„Neviem, s kým budem môcť rátať v nedeľu"

Nemci sa na Slovensko naladili tréningovým duelom proti reprezentantom do 20 rokov. Na kempe v Ascone s nimi odohrali štyri štvrtiny po dvadsať minút a nad mladíkmi zvíťazili 7:0. Dvakrát sa presadil Karim Bellarabi, ďalšie góly pridali Mario Götze, Mario Gomez, Leroy Sané, André Schürrle a Julian Draxler.

Na tréningové stretnutie nemali prístup diváci ani novinári. O zostave proti SR nemá jasno ani tréner "Nationalelf": "Neviem, s kým budem môcť rátať v nedeľu," citovala 56-ročného kouča agentúra DPA.

Stopercentne fit nie sú kapitán Bastian Schweinsteiger ani stopér Mats Hummels. Toni Kroos v sobotu za Real Madrid odohrá finále Ligy majstrov. Zverenci trénera Joachima Löwa absolvujú pred odchodom na EURO 2016 do Francúzska po zápase so SR aj generálku s Maďarskom (4. júna v Gelsenkirchene).

Löw oznámi konečnú 23-člennú nomináciu po zápase so SR, rovnako ako tréner Ján Kozák.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:39