PolíciaReuters
StoryEditor

Američania varujú pred futbalovým šampionátom: V Európe hrozia teroristické útoky

31.05.2016, 19:10
Autor:
ČTKČTKjkkjkk

Americké ministerstvo zahraničia varuje pred hrozbou teroristického útoku počas európskeho šampionátu vo futbale vo Francúzsku.

Podľa úradu môžu útočníci zacieliť aj na turistické letoviská, reštaurácie, obchodné centrá aj dopravné prostriedky po celej Európe.

Veľké množstvo turistov, ktorí počas letných mesiacov navštívia Európu, bude predstavovať veľké terče pre teroristov plánujúcich útoky na verejné miesta, najmä pri príležitosti veľkých akcií," upozornilo ministerstvo.

Americká diplomacia osobitne varovala pred možným útokom na európsky futbalový šampionát, ktorý bude v júni a júli hostiť Francúzsko.

Štadióny, fanúšikovské zóny a priestory s prenosom zápasov futbalového turnaja vo Francúzsku a po celej Európe sú možným terčom teroristov, rovnako ako aj iné veľké európske športové podniky a verejné zhromaždenia," uviedlo ministerstvo.

Washington tiež upozorňuje na možnosť veľkého sústredenia ľudí na Svetovom dni katolíckej mládeže, ktorý je plánovaný na koniec júla v poľskom Krakove.

Zúčastniť sa ho má až 2,5 milióna osôb. Američania sú varovaní, že poľská infraštruktúra môže byť v tomto období preťažená a bezpečnostné opatrenia môžu byť rozsiahlejšie.

Občania USA by mali byť ostražití vo verejných dopravných prostriedkoch, mali by sa vyhnúť preľudneným miestam, riadiť sa príkazmi miestnych úradov, sledovať správy médií a udržiavať trvalý kontakt s rodinou.

"Európske úrady sa ďalej snažia zabezpečiť verejnú bezpečnosť a zmariť sprisahanie teroristov. Úzko spolupracujeme s našimi spojencami a budeme s našimi európskymi partnermi ďalej zdieľať informácie, ktoré pomôžu zisťovať teroristické hrozby a čeliť im," hovorí sa v americkom vyhlásení.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 09:38