Oleg TiňkovTASR/AP
StoryEditor

Saganov šéf Tiňkov dal jasný odkaz: Určite sa vrátim. A vyhrám Tour de France

24.07.2016, 00:00
Ruský miliardár Oleg Tiňkov prezradil pre české médiá svoje plány do budúcnosti. A ostro kritizoval šéfov cyklistiky.

Hovorí dôrazne, hlasno, často gestikuluje. Oleg Tiňkov je na Tour neprehliadnuteľný a neprepočuteľný. Či už práve so synom Pašom šliape na bicykli, alebo kritizuje zákulisie cyklistiky, či vychvaľuje vlastné firmy.

Až sa chce povedať, že charizmatický 48-ročný Rus Tiňkov a jeho hlášky budú v pelotóne chýbať.

A tá chvíľa sa rýchlo blíži. Syn sibírskeho baníka vyštudoval Kalifornskú univerzitu v Berkeley, zbohatol na reťazci ruských pivovarov a reštaurácií, neskôr túto svoju firmu predal za 167 miliónov eur belgickému koncernu InBev.

  

Stal sa potom priekopníkom internetového bankovníctva v Rusku a dnes je jeho Tinkoff Bank najväčšou kreditnej bankou na ruskom trhu. Cyklistickú stajňu Saxo-Tinkoff, kde bol spolumajiteľom, v roku 2013 úplne prevzal za šesť miliónov eur a pokúsil sa z nej stvoriť supertím.

Lenže teraz ho rozpúšťa. V rozhovore, ktorý poskytol pre MF DNES a denník Sport, hovorí: "Musím preč."

Ako si teda užívate vašu možno poslednú Tour v úlohe majiteľa tímu?
Žiadne možno, to je moja posledná Tour. Užívam si ju. Vyhrali sme toho tu veľa, máme dva dresy, sme prvý tím podľa prize money a ja tu každý deň jazdím na bicykli, aj keď som si pred Tour zranil záčlenkovú kostičku. Moje deti za mnou prišli, tak si posledný týždeň vychutnávame.

V priebehu Tour ste tvrdili: Ak tu Peter Sagan vyhrá tri etapy, budem s tímom pokračovať. A on tie tri etapy vyhral.
To bol len vtip. Sagan už podpísal s nemeckým tímom Bora, za oveľa viac peňazí, než mu platím ja. Niektorí ma napadajú, že som hnal ceny vysoko, ale ja Petrovi platím 4,5 milióna eur a on teraz podpísal za šesť miliónov. Ale - ja sa určite vrátim. To je pre vás exkluzívna informácia.

Kedy to bude?
Za dva, tri štyri roky.

Prečo radšej rovno nezostanete?
Nechcem, teraz potrebujem relaxovať. Posledné štyri roky som kvôli Tour nemal júl, chcem aj nejaký rodinný čas, odpočívať, vypadnúť z cyklistiky. Ale stále je dôvod vrátiť sa.

Aký?
Pretože chcem vyhrať Tour.

Peter Sagan naznačil, že váš tím by mohol pokračovať ďalej pod názvom La Datcha.
V budúcnosti to La Datcha tím naozaj môže byť, pretože pre propagáciu svojej banky Tinkoff už som urobil dosť, tá už nepotrebuje ďalšiu reklamu v Európe. Pre moje luxusné rezorty La Datcha v Courchevele aj inde je naopak reklama dôležitá. Možno ten tím tak nazvem, ale ako som povedal, nebude to hneď. Cyklistika sa najskôr musí úplne zmeniť, potrebuje iný finančný model.

Takže aj spoločnosť ASO, organizujúca Tour a cyklistická únia UCI sa musí zmeniť?
Všetko sa musí zmeniť! Môj názor je, že počas dvoch rokov sa UCI ocitne mimo hry a ASO bude všetko kontrolovať. A akonáhle to začne kontrolovať, vytvorí ligu a nastane čas cyklistického kapitalizmu. Potom budem mať záujem vrátiť sa okamžite.


Myslíte na cyklistickú obdobu futbalovej Ligy majstrov?
Áno, alebo napríklad na NBA a každú inú profesionálnu americkú ligu.

Súčasnú cyklistiku ničí, že sa veľké peniaze rozdeľujú len medzi malú skupinu ľudí. Neustále ste kritizovali, že stajne nemajú žiadne príjmy z televíznych práv.
Všetko, čo sa deje teraz, je zle. Musí sa vytvoriť liga a všetko preorganizovať. Potom sa začneme baviť o televíznych právach a malo by sa prejsť na pay-per-view. Vy ste Európania žijúci stále v socializme, ste ho plní. Bohužiaľ. Ľudia sa pozerajú na cyklistiku v televízii zadarmo, ale ja verím tomu, že by za ňu mali platiť ako platia napríklad za hokej. Neviem, ako to je v Československu, platíte za hokej?

Za prenosy z NHL áno.
O. K., tak prečo neplatíte za Tour? To je predsa stupídne. Preto Jaromír Jágr zarába tony peňazí a Roman Kreuziger len malý zlomok toho. Pritom on je najlepšie platený z českých jazdcov. Model sa musí zmeniť. Peniaze musia ísť do tímov.

Do akej stajne od vás teraz Roman Kreuziger odíde?
Neviem. Nemyslím si, že už podpísal zmluvu.

Aká úloha by mu sedela?
Ťažko povedať. My sme sa ho snažili posunúť do úlohy lídra, ale je krehký psychicky, keď je na ňom tlak. Mohol by ísť do Sky, kde by bol v podpornej zostave za dobré peniaze, alebo do BMC. Potrebuje tím, kde dostane aj šancu ísť občas na seba. Ako u nás, vyhral so mnou Amstel aj nejaké etapy, uspel v klasikách. Ale čo sa týka celkovej klasifikácie ... no však ešte uvidíme na tejto Tour. Verím, že môže ešte skočiť dopredu. Verím mu možno viac než on sám sebe.

Pozorujete, že čím je starší, tým sa s tlakom vyrovnáva lepšie?
Nie je rozhodne starý, je v najlepšom veku. Dva tri roky môže ísť ešte hore. V Paríži si môžeme povedať viac. Ide aj o dobrý budúci kontrakt, takže teraz uvidíme, kto je naozaj Roman. Môže vyhrať etapu, môže si veľmi polepšiť, môže sa naopak zlomiť - a potom líder v budúcnosti nebude. On nie je Contador, ale tu na neho ostatní pracujú. Je čas, aby sa predviedol. (K rozhovoru došlo pred poslednými alpskými etapami - pozn. red.)

Počas jeho kauzy s biologickým pasom ste stáli pevne za ním. Bolo pre vás dôležité, že spor s UCI vyhral?
Samozrejme. Snažili sme sa mu pomôcť, pretože sme vedeli, že je nevinný. Ale tento systém UCI a biologických pasov je nezmyselný, čo je ďalší dôvod, prečo by mala UCI zmiznúť z cyklistiky. Oni robia zmätok. Aj ja som bol obeťou. Roman nepretekal, čo bolo zle pre tím i pre sponzorov, ale ja mu napriek tomu musel stále platiť peniaze. A pre neho to bolo tiež zlé obdobie, keď mohol len trénovať. Ale podporovali sme ho a bojovali s ním.

Aký vzťah ste si vytvorili?
Veľmi dobrý. Mne sa s Romanom vážne dobre hovorí, pretože on je Čechoslovák, ja som Rus. Vychádzam skvele aj s Poliakmi. Stále verím, že aj keď politici sa nás snažia rozdeliť, my sme Slovania. Máme podobný jazyk. Keď Roman hovorí s dcérou, ja im rozumiem. My východní ľudia máme podobnú mentalitu. Bol mi vždy bližší ako Taliani. Tam je iný jazyk, iné nastavenie. Navyše Rusi často jazdia do Prahy, aj ja som tam bol mnohokrát. Viete, že moja dcéra Daša sa v Prahe v roku 1993 narodila? V pôrodnici v Podolí pri Vltave.

Vari ste žili v Prahe?
Len dva mesiace. Moje najobľúbenejšie pivo je Pilsner Urquell, to si vždy dám, Roman mi ho musí voziť. A v pivovarskom biznise sa vyznám, veď som svoj Tinkoff Beer predal za naozaj veľké peniaze belgickému koncernu, jednému z najväčších na svete. Môžem povedať, že české pivo je absolútne najlepšie.

Na Tour jazdíte denne pred pelotónom na bicykli na trati. Koľko kilometrov tu denne zvládate?
Niekedy aj sto. Normálne šliapem tak tri hodiny, 70 kilometrov. Mali sme aj závod VIP, ktorý organizovalo ASO po trati etapy v Jure. Išli sme tri zo šiestich kopcov, 90 kilometrov s 2 600 nastúpanými metrami. Ale odpadol som trochu skoro. Grand Colombier je na mojich 88 kilo váhy príliš strmý.

Aký bol za tie roky váš najlepší cyklistický zážitok?
Ten ešte len príde.     ">Až raz vyhrám s mojím tímom Tour.

Už ste ovládli Giro a Vuelta.
Dvakrát. Chcel som pridať aj Tour, ale nepodarilo sa. Ovšem špeciálnym zážitkom bolo, keď Peter Sagan tento rok vyhral klasiku Okolo Flámska. Pretože Flámsko sú moje najobľúbenejšie preteky, rovnako ako je plzeň moje najobľúbenejšie pivo.

Budete v októbri smutný?
Prečo smutný? Som šťastný.

Vaša stajňa prestane existovať.
Áno, to budú zmiešané pocity. Včera z Talianska prišiel môj priateľ Marcello, architekt rezortov La Datcha, a hovorí mi: Páni, asi ti bude cyklistika chýbať, čo? Jazdci sedeli v autobuse, zapadalo slnko, popíjali sme s ľuďmi z tímu plzeňské ... a on sa ma pýta, ako mi bude chýbať táto atmosféra! Hovorím mu: Nerob mi to ešte ťažšie. Bude mi to chýbať, jasné, určite! Ale to je život. Tak to je. Takéto má byť podnikanie.

01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:49