Peter SaganReuters
StoryEditor

Sagan v Riu pre nás nie je konkurenciou. Ak skončí do desiateho miesta, bude to malý zázrak

26.07.2016, 00:00
To, že Peter Sagan na olympiáde nebude jazdiť vo svojej disciplíne, je nepochopiteľné.

Viktor Zapletal, tréner olympijského víťaza v horskej cyklistike Jaroslava Kulhavého pre HN:

Je v silách Petra Sagana preorientovať sa z cestnej na horskú cyklistiku tak, aby bol na olympiáde do desiateho miesta?
Teoreticky áno. No na najlepších špecialistov v cross country by potreboval dlhší čas na prípravu. Tá trať je veľmi obtiažna. Niekde som čítal, že Sagan nepôjde cestné preteky v Riu, pretože profil trate je pre neho príliš ťažký. Mám pocit, že sa nevyjadril dobre. Ten závod v horskej cyklistike je omnoho náročnejší, ako cestný.

Tvrdil, že olympijská trať v Rio de Janeiro je pre cestných cyklistov príliš kopcovitá.
Ale veď on je schopný držať krok s najlepšími aj v kopcoch a on to veľmi dobre vie. Najmä, keď ide o jednodňový pretek. Na Tour sme videli, že je dobrý v stúpaniach, aj v zjazdoch. Pre mňa je nepochopiteľné, že neprijal túto cestnú výzvu.

Považujete vôbec Sagana na olympiáde za konkurenciu v boji o niektorú z medailí?
To teda nie. Peter má nespochybniteľnú výkonnosť. Ale naozaj by som jeho umiestnenie na úrovni najlepšej desiatky prirovnal k malému športovému zázraku.

Prečo sa teda podľa vás rozhodol ísť do pretekov, v ktorých nemá z posledných ôsmich rokov žiadne skúsenosti?
Neviem. Minimálne to však bude zaujímavosť pre športový svet, keď sa majster sveta rozhodne ísť cross-country. Už viackrát sme videli pokusy najmä cyklokrosárov, ktorí sa snažili presadiť na horských bicykloch. A nikomu sa to nepodarilo. Ten šport sa výrazne zmenil od čias, kedy sa mu venoval Sagan naplno.

No predsa len medzi 50 štartujúcimi v horskej cyklistike má asi šancu na lepšie umiestnenie, ako medzi 150 súpermi na ceste.
Je pravda, že konkurencia tu bude počtom súťažiacich menšia. No ak by som patril medzi Saganových poradcov, respektíve ľudí zo slovenskej cyklistiky, skôr by som zobral istotu cestného preteku. Tam by mal šancu na lepšie umiestnenie, ako pri tom exhibičnom vystúpení v cross-country. No je to môj subjektívny názor.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:22