Julia StepanovováReuters
StoryEditor

Pomohla odhaliť doping Rusov, teraz sa bojí o život: Ak sa nám niečo stane, nebude to nehoda

16.08.2016, 07:27
Autor:
TASRTASR
Keďže už dlhšie nechcela byť ruská bežkyňa Julia Stepanovová súčasťou rozsiahleho dopingového programu v krajine, rozhodla sa svetu povedať pravdu.

Pomohla odhaliť ruský dopingový škandál, teraz sa pre obavy o život spoločne s manželom skrýva v USA. Ruská bežkyňa Julia Stepanovová tvrdí, že ak sa jej v budúcnosti niečo stane, nebude to náhoda.

Keďže už dlhšie nechcela byť súčasťou rozsiahleho dopingového programu v krajine, rozhodla sa svetu povedať pravdu.

"Ak sa nám niečo stane, nebude to nehoda"

Zlom v Stepanovovej nastal po tom, ako ju v reprezentačnom tíme ruských atlétov odsunuli na vedľajšiu koľaj. S manželom, ktorý v minulosti pracoval pre Ruskú antidopingovú agentúru, tak poskytli Svetovej antidopingovej agentúre (WADA) podrobnosti o programe.

Z bezpečnostných dôvodov sa následne presťahovali do USA, no ani na utajenom mieste severoamerického kontinentu sa necítia byť v bezpečí. 

Ich obavy podčiarkli najmä správy o tom, že hackeri sa dostali do Stepanovovej zložky v systéme WADA. V nej sa okrem informácií o dopingových prehreškoch nachádzajú aj kontaktné údaje na bežkyňu vrátane adresy a telefónneho čísla.

"Ak sa nám niečo stane, mali by ste vedieť, že to nebude nehoda. Urobíme všetko preto, aby sme zostali v bezpečí, a presne to je odpoveď na to, prečo sme sa presťahovali. No ak sa nám skutočne budú snažiť ublížiť, nie je vylúčené, že budú úspešní," uviedla Stepanovová podľa agentúry AP prostredníctvom videohovoru. 

"Som rada, že nie som v Riu"

Po nezávislom vyšetrovaní sa WADA aj Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) uzniesli na tom, že ruská bežkyňa by sa mohla predstaviť na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Stopku jej však vystavil Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý poukázal na jej úlohu v spomínanom dopingovom programe.

Vzhľadom na negatívne udalosti, ktoré sprevádzajú hry v Riu, je Stepanovová napokon rada, že sa na nich nezúčastnila. "Keď počúvam všetky tie novinky o tom, čo sa tam deje, som rada, že tam nie som. Ak by mi chcel niekto ublížiť, v Riu by to mal výrazne uľahčené. Takže, dobré pre mňa," dodala Stepanovová.

Napriek všetkému neplánuje ukončiť aktívnu kariéru. S tréningom teda bude pokračovať v dúfaní, že si v zime zasúťaží počas halovej sezóny.

01 - Modified: 2023-05-18 08:10:51 - Feat.: - Title: Doping, podvádzanie, zastrašovanie 02 - Modified: 2023-04-14 10:54:07 - Feat.: - Title: Pozor na nekontrolovateľné užívanie liekov 03 - Modified: 2023-03-20 09:31:35 - Feat.: - Title: Niektorí športovci urobia pre úspech čokoľvek 04 - Modified: 2022-08-01 11:07:02 - Feat.: - Title: Náš tenista mal pozitívny nález, je dočasne suspendovaný. Odmieta úmyselný doping 05 - Modified: 2022-02-18 16:10:31 - Feat.: - Title: Drsný pád talentu storočia. Ako trénerka nemala s Valijevovou zľutovanie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 08:33