usa kanada hokejReuters
StoryEditor

Tím Európy je definitívne v semifinále, Kanada poslala domov Čechov aj USA

21.09.2016, 07:40
Autor:
TASRTASR
Kanadskí hokejisti bodovali naplno aj vo svojom druhom zápase v A-skupine Svetového pohára, keď v noci na stredu vyhrali v zámorskom derby nad USA 4:2.

Spolu s Tímom Európa si tak ešte pred záverečným vzájomným skupinovým duelom (vo štvrtok o 2.00 SELČ) zabezpečili miestenku v semifinále. Američania prekvapujúco ukončia svoju púť už v skupine, rovnako už nemôžu postúpiť ani Česi, v ich vzájomnom stretnutí (v piatok o 2.00) tak zabojujú už iba o tretie miesto.

Kanaďania hnaní domácim publikom v torontskom Air Canada Centre prevýšili Američanov vo všetkých dôležitých herných činnostiach, boli dôraznejší v osobných súbojoch i predbránkových priestoroch a efektívnejší v koncovke. Základ triumfu položili v prvej tretine, v ktorej dokázali v priebehu 14 sekúnd otočiť skóre z 0:1 na 2:1 a ďalší zásah pridal v 13. minúte Matt Duchene. Dvojgólového strelca vyhlásili za prvú hviezdu zápasu, druhou bol obranca Drew Doughty a treťou ďalší hráč víťazného tímu John Tavares.

A-skupina:

USA - Kanada 2:4 (1:3, 0:1, 1:0)

Góly: 5. McDonagh (Stepan, Kane), 58. Oshie (van Riemsdyk, Pavelski) - 6. Duchene (Vlasic, Thornton), 7. Perry (Couture, Toews), 13. Duchene (Burns), 29. Bergeron (Tavares, Pietrangelo). Strely na bránku: 36:34. Rozhodcovia: McCauley, Furlatt - Heyer, Cormier, vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 19.106 divákov.

USA: Quick - Carlson, McDonagh, Niskanen, Suter, Byfuglien, E. Johnson - Oshie, Pavelski, van Riemsdyk - Kane, Stepan, Abdelkader - Wheeler, Kesler, Parise - Palmieri, Backes, Pacioretty

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Perry, Toews, Couture - Duchene, O'Reilly, Thornton

Američania vstúpili do zápasu aktívne a už v 5. minúte otvorili skóre zásluhou obrancu McDonagha, ktorý zblízka dorazil do siete puk po strele Stepana. Odpoveď Kanady nenechala na seba dlho čakať. V 6. min. sa Vlasicova delovka od modrej odrazila od zadného mantinelu späť pred bránku a pohotový Duchene doklepol puk do odkrytej siete. Už o 14 sekúnd domáci vyhrávali, Toews vybojoval puk pri striedačke, Couture ho nahodil pred bránku, kde sa presadil dôrazný Perry, gól ešte musel odobriť videorozhodca. Na Quicka sa začali valiť kanadské útoky, v 10. min. si iba s námahou poradil s pokusom Marchanda. O tri minúty neskôr už do tretice kapituloval, vybojovaný puk pri mantineli Burns šikovne prestrčil na Duchena, ktorý si v nájazde vychutnal amerického brankára - 1:3. Hráči v bielych dresoch definitívne prevzali slovo a ich rival nevedel reagovať na súperove smrtiace výpady.

V druhej časti sa Američania pokúšali dostať späť do hry, narážali však na dobre sformovanú kanadskú obranu. Price pôsobil v bránke sebaisto a keď bolo treba, pomohli mu zadáci, ako to ukázal v 26. min. Weber, ktorý sa obetavo vrhol do strely E. Johnsona. V 29. min. domáci poistili svoje vedenie, keď sa po sóle Tavaresa presadil Bergeron aj s prispením korčule McDonagha. Aj v tomto prípade odsúhlasil gól videorozhodca. Kanaďania mohli zvýšiť náskok v presilovke pri vylúčení E. Johnsona, Quick však dokázal ich jedovaté strely pochytať.

Domáci nedovolili v treťom dejstve už žiadnu drámu. Naopak, vysokým forčekingom oberali súpera o drahocenné puky a ďalej zamestnávali Quicka. Američanov pribrdzilo vylúčenie Paciorettyho, v následnej presilovke mohol zvýšiť náskok Getzlaf, ktorý z dorážky trafil žŕdku. Na druhej strane po prihrávke Kanea rozozvučal brvno Stepan strelou z ľavého kruhu na buly. V rýchlom slede opečiatkovali žŕdky aj Byfuglien a Pacioretty, Price mal v týchto chvíľach aj kus šťastia. Američania ho dokázali prekonať až dve a pol minúty pred koncom, keď van Riemsdykovu strelu ešte kanadský brankár zastavil, ale v neprehľadnej situácii Oshie usmernil puk do medzierky pri žŕdke. V samom závere to skúsili USA v šestici bez Quicka, Babcockovi zverenci si však už víťazstvo odkontrolovali.

Tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 2 2 0 0 0 10:2 4 *

2. Európa 2 1 1 0 0 6:2 4 *

------------------------------------------------

3. Česko 2 0 0 1 1 2:9 1

4. USA 2 0 0 0 2 2:7 0

*-istý postup do semifinále

ms

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:57