Reuters
StoryEditor

Sekera: Taký tím už nebude, musíme z toho vytrieskať čo najviac

26.09.2016, 14:19
Patrí medzi šesticu Slovákov, ktorí sú súčasťou unikátneho hokejového "projektu" s názvom Tím Európy.

A Andrej Sekera po nedeľňajšom postupe do finále Svetového pohára tuší, že toto mužstvo bude mať obmedzenú životnosť. "V minulosti nič také nebolo a myslím, že ani v budúcnosti nič také nebude. Takže sa snažíme z tej prítomnosti vyťažiť čo najviac," hovorí 30-ročný bek.

Čo stojí za najväčším prekvapením na Svetovom pohári?
Vynikajúci tímový výkon. Mám z toho veľmi príjemný pocit. Nikto nám nedával šancu a zrazu sme vo finále. Tak snáď nás teraz vo svete budú brať vážnejšie. Je pred nami ešte jeden súper a to ten najsilnejší. Poraziť ho hneď dvakrát (finále sa hrá na dva víťazné zápasy) nebude ľahké, ale skúsime Kanade znepríjemniť cestu za víťazstvom.

Poraziť súčasnú Kanadu, ktorá pripomína basketbalový tím snov, nie je to tak trochu mission impossible?
Ak budeme mať šťastie a budeme hrať tak, ako máme, môžeme poraziť každého. Ale Kanada je posledné roky inde. Tu v Toronte sú kvalitné mančafty, aj tak Kanada jasne ukazuje, že je silnejšia než všetci ostatní. Je to hokejová veľmoc, má štyri päťky, z ktorých každá dokáže dať gól. Dokáže brániť, má vynikajúceho brankára, hrajú vynikajúcim systémom. Takže áno, poraziť ich bude veľmi ťažké, ale nič nie je nemožné (impossible). Keď budeme hrať dobre, budeme mať deň a šťastie, je to otvorené.

Tréner Ralph Krueger povedal: Toto je tím bez minulosti, nemá ani žiadnu budúcnosť. Má proste len prítomnosť.
Skvelá a pravdivá myšlienka. V minulosti nič také nebolo a myslím, že ani v budúcnosti nič také nebude. A my sa snažíme z tej prítomnosti vyťažiť čo najviac.

Máte ohlasy zo Slovenska, či rastie popularita vášho tímu?
Tento hokej sledujú. Samozrejme väčšia popularita by bola, keby išlo o národné mužstvo, ale určite nám držia palce. Každým zápasom, ktorý sme vyhrali, nám začalo fandiť viac a viac ľudí. A to nielen na Slovensku.

Vráťme sa k zápasu so Švédskom. Aký bol z vášho pohľadu?
Celé mužstvo hralo skvele. Od brankára, cez obrancu až po útočníkov. Horšie sme sa rozbiehali, ale po prvej tretine sme už hrali svoju hru. Aj keď sme strácali, tak sme stále vedeli, že to môžeme dať. A aj keď sme prišli o vedenie, tak sme do poslednej sekundy verili, že vyhráme.

Čo sa podarilo. Čo ste si vlastne hovorili pred predĺžením?
Že hráme ďalej rovnako ako doteraz. A že si to užijeme, pretože nevieme, či toto mužstvo bude ešte niekedy pokope. A že musíme bojovať jeden za druhého a vytrieskať z toho maximum. Je to rovnaký recept, ktorý platí aj pre finále.

Ako veľmi dôležitý je pre váš tím kouč Krueger?
Je to skvelý kouč, dobrý motivátor a výborný rečník. On je ten dôvod, prečo hráme tak, ako hráme. Pod ním sme sa postupne zlepšovali a ukázali, že dokážeme poraziť každého. Navyše sa vieme postupne učiť z predchádzajúcich chýb, čo je dôležité.

Čo hovoria ďalší Slováci

Brankár Jaroslav Halák: "Dostali sme sa do finále, kde je ešte ťažší súper než Švédsko. Dnes si to musíme užiť, ale zajtra už ideme späť na ľad pracovať. Keď sme dali v predĺžení gól a Švédi sa šli pozrieť na video, každý bol zaskočený. Ale odviedli sme dobrú prácu, pretože v predĺžení je to mnohokrát o jednej strele. A našťastie pre nás to bola tá naša. "

Obranca Zdeno Chára: "Sme radi, že môžeme ako Slováci prispieť. Sme tím a každý pomáha z nejakej časti. Keď ale vidíte, že sa darí slovenským menám, tak to môže len pomôcť slovenskému hokeju. Teraz nás čaká Kanada, čo bude obrovská motivácia. Každý je poraziteľný. Každý má svoje silné stránky, každý má aj slabiny. A keď my budeme hrať podľa tých našich silných stránok, tak ... "

Útočník Marián Hossa: "Mnoho ľudí nám neverilo a nakoniec sa objavíme vo finále proti najlepšiemu tímu sveta. Je to obrovský úspech a urobíme maximum, aby sme vyhrali. Snažíme sa reprezentovať naše malé Slovensko a ľudí už nám fandia viac. Ďakujeme za podporu. "

01 - Modified: 2016-09-18 19:30:59 - Feat.: 0 - Title: Prekvapenie na Svetovom pohári. "Slovenský" tím vyškolil Američanov. Česi dostali veľkú nakladačku 02 - Modified: 2016-09-26 06:06:15 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy zahraničných médií: Zlepenec nechcených je vo finále. Výhru režírovala slovenská partia 03 - Modified: 2016-09-26 05:52:33 - Feat.: 0 - Title: Slováci poslali Európu do finále. Tatar nás potiahol za víťazstvom, vyhlásil tréner
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:41