Dominika CibulkováTASR
StoryEditor

Cibulková začala prehrou. Za stotisíc

24.10.2016, 00:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Slovenka nestačila v úvode Turnaja majsteriek na svetovú jednotku Angelique Kerberovú. Aj tak získala lukratívnu odmenu.

Najlepšej slovenskej tenistke Dominike Cibulkovej nevyšiel prvý zápas na prestížnom Turnaji majsteriek – WTA Finals v Singapure. V úvodnom súboji červenej skupiny včera prehrala s nemeckou svetovou jednotkou Angelique Kerberovou 1:2 na sety. To, že koncoročné podujatie elitnej osmičky tenistiek patrí k najlukratívnejším v tomto športe, potvrdzuje fakt, že napriek prehre zarobila Cibulková už za štart v prvom zápase slušné peniaze – konkrétne 110-tisíc dolárov. Na porovnanie, za nedávny triumf na turnaji v Linzi získala „len“ 43-tisíc. Spomínané „štartovné“ je dokonca Cibulkovej šiestou najvyššou výhrou v tomto kalendárnom roku. „Z pohľadu samotných hráčok však nie sú tieto lukratívne peniaze na prvom mieste. V prvom rade ide o obrovskú prestíž,“ povedal pre HN tenisový manažér Karel Tejkal.

V hre je sedem miliónov
Podľa manažéra majú Cibulková a ďalších sedem hráčok na WTA Finals za sebou takú úspešnú sezónu, že už majú zarobené. A má pravdu. Aj posledná z osmičky v rebríčku najvyšších zárobkov tohto roku, Ruska Svetlana Kuznecovová, získala na turnajoch 1,76 milióna dolárov. „Nastúpiť na koncoročnom Turnaji majsteriek má nadväznosť na sponzorov. Keď sa rokuje o budúcich marketingových zmluvách, tak štart na WTA Finals má vždy svoju váhu,“ vysvetľuje Tejkal. Ten zastupoval aj bývalú svetovú jednotku a víťazku Turnaja majsteriek z roku 2011 v Istanbule, Češku Petru Kvitovú. Ale vráťme sa do Singapuru. Asociácia ženského tenisu rozdelí hráčkam na turnaji vo dvojhre aj vo štvorhre celkovo sedem miliónov dolárov. Cibulková a spol. dostanú okrem spomínaného štartovného aj prémiu 153-tisíc dolárov za každé víťazstvo v skupinovej fáze. Najväčší balík si, pochopiteľne, odnesie víťazka – jej prémia v závislosti od výsledkov v skupine môže presiahnuť aj dva milióny dolárov. Ak by sa tento úspech podaril vybojovať našej Cibulkovej, odniesla by si približne rovnakú sumu, ako počas všetkých 22 turnajov, na ktorých v tomto roku štartovala. Okrem Kerberovej čakajú Slovenku v Singapure tento týždeň zápasy proti Rumunke Simone Halepovej a Američanke Madison Keysovej.

Slovenka môže prekvapiť
Prehra s Kerberovou zatiaľ zásadne neohrozila Cibulkovej ambície na postup do semifinále WTA Finals. Už pred začiatkom podujatia bookmakeri podľa vypísaných kurzov odhadovali, že jasnou favoritkou červenej skupiny je Kerberová pred Halepovou. O tretie, čiže nepostupové miesto, si to mali rozdať práve Cibulková proti Keysovej. Ako Slovenka priznala, na ostro sledovanom turnaji nechce byť len do počtu. No prípadný postup do semifinále by bol veľkým prekvapením. „Celú sezónu mala nastavenú tak, že v nej bol aj priestor na oddych. Je v stave, že dokáže hrať na slušnej úrovni,“ povedal pre HN jej kondičný tréner Jozef Ivanko. To, že je Cibulková v závere sezóny dokonale pripravená, potvrdili jej októbrové štarty na turnajoch v čínskom Wu-chane (účasť vo finále) a víťazstvo na podujatí v neďalekom Linzi. „Čoho je schopná, predviedla práve vo Wu-chane, keď v jeden deň vyradila dve špičkové hráčky. Ak bude fungovať hlava, tak jej telo určite záťaž vydrží,“ hovorí Ivanko, ktorý už na Turnaji majstrov sprevádzal v minulosti špecialistu na štvorhru Leandera Pasea aj Češku Kvitovú.

Držiteľka ceny za comeback roka

Ešte pred samotným včerajším štartom turnaja WTA Finals sa dostalo Dominike Cibulkovej pocty od tenisovej asociácie. Stala sa suverénnou držiteľkou ocenenia Návrat roka 2016, keď o štrnásť hlasov predstihla druhú v poradí Anastasiju Sevastovovú. Cibulková predviedla v tomto roku úctyhodný comeback, keď jej na konci januára patrilo až 66. miesto vo svetovom rebríčku a v súčasnosti je už na ôsmom mieste. Okrem toho vyhrala tri turnajové tituly v Katoviciach, Eastbourne a Linzi, pridala ďalšie tri finálové účasti. Nakoniec sa prvýkrát v kariére predstavuje aj na záverečnom Turnaji majsteriek v Singapure.

Kariérne zárobky hráčok na WTA Finals (v miliónoch USD)

1. Agnieszka Radwaňská 25,04
2. Svetlana Kuznecovová 21,22
3. Angelique Kerberová 17,85
4. Simona Halepová 14,46
5. Gabne Muguruzová 9,18
6. Dominika Cibulková 8,82
7. Karolína Plíšková 6,36
8. Madison Keysová 4,93
wtatennis.com

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:48