StoryEditor

Cibulková je medzi absolútnou elitou, dosiahla jeden zo životných úspechov

27.10.2016, 12:00
Autor:
TASRTASRpebpeb
Slovenská tenistka Dominika Cibulková zdolala na MS WTA Tour v Singapure Rumunku Simonu Halepovú 2:0 na sety.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do semifinále MS WTA Tour v Singapure, v ktorom v sobotu nastúpi proti Ruske Svetlane Kuznecovovej.

Nemka Angelique Kerberová totiž zvíťazila v záverečnom stretnutí červenej skupiny nad Američankou Madison Keysovou 6:3, 6:2. Cibulková po triumfe 6:3, 7:6 (5) nad Rumunkou Simonou Halepovou potrebovala, aby Keysová neuhrala proti svetovej jednotke ani set a to sa stalo skutočnosťou.

Prekonala najlepšie Slovenky

​V tabuľke červenej skupiny obsadila druhé miesto za stopercentnou Kerberovou a v sobotu ju čaká Kuznecovová, ktorá v predstihu vyhrala bielu skupinu. Cibulková postúpila medzi elitné singlové kvarteto na šampionáte WTA hneď pri svojej premiére na prestížnom podujatí ako vôbec prvá Slovenka v histórii.

Karina Habšudová vypadla v roku 1996 v New Yorku v 1. kole. Rovnako pochodila v roku 2002 v Los Angeles aj Daniela Hantuchová. Bývalá svetová päťka neuspela ani v roku 2007 v Madride, kde nepostúpila zo základnej skupiny.

Skvelé predstavenie

Cibulková mala proti Halepovej raketový nástup a v úvodných troch gemoch dovolila uhrať súperke iba jediný fiftín. Slovenka hrala rýchlo a agresívne, nerobila žiadne chyby. Vďaka nátlakovému celodvorcovému tenisu si dokázala vypracovať dobré pozície na zakončenie výmeny a na jej konto pribúdal jeden víťazný forhend za druhým. Halepová sa v prvom sete nevedela chytiť na returne a nedostala sa ani k jedinému brejkbalu.

Hneď na začiatku druhého dejstva Cibulková prelomila Halepovej podanie. Rumunka, ktorá nastúpila so zatejpovaným ľavým kolenom, však bleskovo kontrovala rebrejkom. Finalistka šampionátu WTA z roku 2014 na rozdiel od začiatku zápasu držala so Slovenkou krok v zazantných dlhých výmenách od základnej čiary a diváci sledovali skvelé predstavenie.

Cibulková bola naďalej aktívnejšou hráčkou a v piatom i siedmom geme Halepovú opäť brejkla. Rumunka však vždy oplatila rovnakou mincou a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom mala navrch Cibulková. Za stavu 6:5 premenila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Halepovou na 4:2. Na harde vyhrala všetky tri zápasy.

Splnený sen

Cibulková mala z premiérového víťazstva na prestížnom turnaji veľkú radosť. "Veľmi som chcela pri mojom debute na MS WTA Tour vyhrať aspoň jeden zápas. Hovorí sa o mne, že som bojovníčka a dnes som to na kurte potvrdila. Bojovala som o každý fiftín. Aj keď mi niečo nevyšlo, rýchlo som to hodila za hlavu a sústredila sa na ďalšiu výmenu. Vedela som, že Simona bude klásť veľmi tuhý odpor, veď musela získať aspoň set, aby si udržala šancu na semifinále. Na harde sa mi hrá proti nej naozaj dobre. Vyhovuje mi, že loptičky majú na singapurskom povrchu nižší odskok," povedala slovenská jednotka v prvom interview priamo na kurte.

V konferenčnom hovore so slovenskými médiami označila Cibulková zápas s Halepovou za jeden z najlepších v tomto roku. "Išla som do neho s jasným cieľom vyhrať v dvoch setoch a urobíla som pre to všetko. Hrala som výborne, nátlakovo. Halepová v druhom sete zvýšila level a mala neuveriteľnú obranu. Paradoxne mi dnes pomohlo to, že som mala v hlave, že potrebujem vyhrať 2:0. Nastúpiť proti Halepovej po dvoch prehratých zápasoch nie je jednoduché, no mentálne som to zvládla výborne a proti jednej z najlepších defenzívnych hráčok sveta som dosiahla nádherné víťazstvo. Uvidíme, či bude stačiť na postup do semifinále. Ak tam mám byť, tak tam budem. Teraz mám takú energiu, že by som išla hrať ešte jeden turnaj."

Cibulkovej sen sa splnil, v sobotu si zahrá proti Kuznecovovej o postup do finále. Rusku v októbri po trojsetovej bitke zdolala v semifinále turnaja v čínskom Wu-chane. "Sveta tu v Singapure všetkých prekvapila. To, čo dokázala, je neuveriteľné. Iba v nedeľu priletela deň po triumfe na Kremeľskom pohári v Moskve a odohrala tu dva skvelé trojsetové zápasy. Naplno zúročila svoje skúsenosti, klobúk dolu pred jej výkonmi."

červená skupina:
Dominika CIBULKOVÁ (7-SR) - Simona Halepová (Rum.) 6:3, 7:6 (5)
Angelique Kerberová (1-Nem.) - Madison Keysová (6-USA) 6:3, 6:3

tabuľka:
1. Kerberová 3 3 0 6:1
2. CIBULKOVÁ 3 1 2 3:4

3. Halepová 3 1 2 2:4
4. Keysová 3 1 2 2:4

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-28 12:38:16 - Feat.: - Title: Dominika Cibulková má jasno, koho chce za prezidenta. Otvorene vyjadrila svoj názor 04 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 05 - Modified: 2024-02-09 14:34:15 - Feat.: - Title: Dominika Cibulková:,,Verejný prísľub je moja motivácia aj bič!"
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 15:52