Reuters
StoryEditor

Cibulková last minute. Zahrá si o titul

28.10.2016, 00:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Slovenka si na Turnaji majsteriek zahrá v semifinále. Už teraz zarobila na lukratívnom podujatí 344-tisíc dolárov.

Elitná slovenská tenistka Dominika Cibulková dosiahla na prestížnom Turnaji majsteriek v Singapure jeden z najvýraznejších úspechov svojej kariéry. Vďaka včerajšiemu víťazstvu nad Simonou Halepovou 2:0 na sety postúpila na poslednú chvíľu medzi kvarteto najlepších tenistiek sveta. K nemu jej dopomohla aj aktuálna jednotka rebríčka Angelique Kerberová, ktorá v druhom súboji nedala šancu Američanke Madison Keysovej. Cibulkovej tak stačil jediný triumf na postup z červenej skupiny neoficiálnych majstrovstiev sveta. V sobotňajšom semifinále WTA Finals sa 27-ročná Slovenka stretne s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou. Za účasť, výsledky a postup má Cibulková istotu prémie 344-tisíc dolárov pred zdanením. „Teraz mám takú energiu, že by som išla hrať ešte jeden turnaj,“ povedala Cibulková.

Historický úspech
Cibulková je po Karin Habšudovej a Daniele Hantuchovej len treťou Slovenskou, ktorá sa predstavila na koncoročnom podujatí najlepších tenistiek sveta. No ako prvej sa jej podarilo postúpiť do bojov o majstrovský titul. Výnimočný tenisový rok, v ktorom sa dostala na najvyššiu pozíciu vo svetovom rebríčku (8. miesto), tak prifarbila ďalším historickým úspechom. Navyše, proti Kuznecovovej má reálnu šancu na postup do nedeľného finále šampionátu. Vo vzájomných dueloch totiž nad 31-ročnou Ruskou vyhráva 5:3 na zápasy. Navyše, Slovenka triumfovala v posledných piatich stretnutiach. Naposledy ju zdolala pred pár týždňami v semifinále turnaja v čínskom Wu-chane 2:1 na sety. „Sveťa tu v Singapure všetkých prekvapila. To, čo dokázala, je neuveriteľné,“ pochválila Cibulková súperku v konferenčnom hovore so slovenskými médiami. Kuznecovová sa totiž na Turnaj majsteriek prebojovala ako posledná v poradí vďaka nedeľnému triumfu na podujatí v Moskve.

Prvá s dvoma miliónmi
Vďaka úspechu na Turnaji majsteriek sa Cibulková stala vôbec prvou tenistkou zo Slovenska, ktorá v ročných zárobkoch prekonala hranicu dvoch miliónov dolárov. Zlepšila tak svoj doterajší rekordný príjem z roku 2014, keď si najmä vďaka účasti vo finále grandslamového turnaja Australian Open prilepšila o 1,98 milióna. A koľko vlastne Cibulkovej účinkovanie v červenej skupine Turnaja majsteriek vynieslo? Od organizátora podujatia, čiže ženskej tenisovej asociácie, získala za štart vo všetkých troch dueloch odmenu 151-tisíc dolárov, ďalších 153-tisíc si pripísala za triumf nad Halepovou a 40-tisíc za postup do semifinále WTA Finals. V najúspešnejšom roku svojej vyše desaťročie trvajúcej profesionálnej kariéry tak dohromady zarobila 2,39 milióna dolárov pred zdanením. V rebríčku tenistiek s najvyšším príjmom v roku 2016 sa tak z doterajšieho dvanásteho miesta posunula do najlepšej desiatky, na 10. miesto. Včerajším víťazstvom tak preskočila Španielku Carlu Suarez Navarrovú a Britku Johannu Kontaovú.


Titul Dominiky by nebol zázrak
Karel Tejkal, marketingový expert a tenisový manažér, pre HN:

Čo znamená pre Dominiku Cibulkovú postup do semifinále Turnaja majsteriek?
V prvom rade, je to príležitosť ísť ešte ďalej. Úspech je dostať sa už na samotné podujatie. Keď sa dostala do Singapuru, sú len dve cesty k úspechu – postup zo skupiny a potom víťazstvo na turnaji. Zažil som toto podujatie s Petrou Kvitovou, keď ho vyhrala.

A o čo teda hrá, okrem samotných lukratívnych odmien?
Nepoznám detaily jej sponzorských a marketingových kontraktov. Ale účasť a konečný výsledok na tomto koncoročnom podujatí je zohľadnený v číslach. To však teraz hráčku nezaujíma, možno až na konci roka. Teraz myslí iba na úspech.

Cibulková postúpila na poslednú chvíľu podobne ako Radwanská vlani. Môže vyhrať celý turnaj?
Tohtoročný turnaj je špeciálny v tom, že ho môže vyhrať ktokoľvek. Všetko je možné a môže ho pokojne Cibulková aj vyhrať. A nebudem to považovať za zázrak.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 03 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 04 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:07