Z rastu príjmov vyťažila aj najväčšia hviezda NBA LeBron James. V tejto sezóne zarobí 31 miliónov dolárov, čo je o osem viac ako v ročníku 2015/2016.Reuters
StoryEditor

Chcete zarábať? Dajte sa na basketbal

17.11.2016, 23:00
Najvyššie platy vo svete majú hráči Clevelandu v NBA. Ich ročný príjem je priemerne 8,65 milióna dolárov.

V minulosti patrila pozícia najlepšie zarábajúcich športovcov sveta hráčom amerického futbalu. Vlani už rebríčku Global Sports Salaries Survey, zostavenému na základe priemerného ročného platu, suverénne kraľovali futbalové kluby – v top 10 ich bolo až osem. V tejto sezóne však prišlo k radikálnym zmenám. Vďaka najlukratívnejšiemu kontraktu na predaj televíznych práv a tiež pádu libry voči doláru majú najvyššie výplaty v športe basketbalisti zámorskej NBA. Pozoruhodné pritom je, že vlani sa v elitnej desiatke neumiestnil žiaden tím z NBA. Teraz ich je šesť vrátane jeho lídra Cleveland Cavaliers. Jeho basketbalisti si v ročníku 2016/17 zarobia za rok v priemere 8,65 milióna dolárov. „Príjmy klubov vzrástli približne o tretinu, a to sa premietlo aj do hráčskych platov,“ povedal pre HN expert na NBA Petr Janouch, bývalý československý basketbalista.

Televízne práva a brexit
Z rekordného rastu súťaže vyťažila aj najväčšia hviezda NBA, LeBron James. Stal sa najlepšie plateným basketbalistom ligy a jeho ročný príjem v Clevelande vzrástol z 23 miliónov na takmer 31 miliónov dolárov. Exkluzívnymi vlastníkmi vysielacích práv na NBA sú spoločnosť ESPN a mediálny gigant Turner Broadcasting System. Pred dvoma rokmi zaplatili za nový deväťročný kontrakt spolu 24 miliárd dolárov. Ale jeho prvý efekt sa dostavil práve až v tejto sezóne. Na spresnenie, príjmy NBA z televíznych práv boli počas minulého ročníka 930 miliónov, v tomto „vystrelili“ na 2,6 miliardy. „Vďaka tomu sa významne zdvihol aj platový strop pre jednotlivé tímy zámorskej basketbalovej súťaže. Jeho dosahy môžeme naplno vidieť v spomínanom rebríčku Global Sports Salaries Survey,“ konštatuje Janouch. Dominanciu NBA potvrdzuje aj skutočnosť, že spomedzi tridsiatky klubov s najvyšším ročným príjmom jeho hráčov je až dvadsať spod zámorských vysokých košov. Autor rebríčka Nick Harris uvádza ešte jeden zaujímavý dôvod, prečo vo výške platov prevalcovali basketbalisti futbalistov. „Okrem TV príjmov ovplyvnil rebríček aj brexit a pád libry voči doláru,“ konštatuje Harris. A na ten doplácajú futbalové tímy z najbohatšej súťaže sveta, anglickej Premier League. Ak napríklad Manchester United vypláca hráčom ročne 100 miliónov libier, tak v prepočte na americkú menu to vlani bolo 153 miliónov a dnes o 28 miliónov menej.

Futbal na druhej koľaji
Keď sa pozrieme na výsledky minuloročného rebríčka, je jasné, že futbal výrazne schudobnel. Pred rokom dávali vo svetovom športe najvyššie výplaty futbalistom v Paris St. Germain, Real Madrid, Manchester City a Barcelone. Až piatym bol prvý mimo-futbalový tím – bejzbalisti Los Angeles Dodgers. „Bol tam evidentný vplyv investícií zo strany arabských majiteľov najmä v Paríži a Manchestri,“ uvádza Harris. Spomínaný Paris St. Germain sa z prvého miesta prepadol v rebríčku až na 35. pozíciu. Kým vlani si jeden jeho hráč ročne zarobil vyše deväť miliónov dolárov, v tejto sezóne je to „iba“ necelých šesť. Medzi futbalovými veľkoklubmi s najvyššími platmi by ste po odchode Martina Škrtela z FC Liverpool dnes hľadali Slováka márne. Preto spomedzi našich športovcov sú dnes podľa výsledkov rebríčka na najlukratívnejšej adrese hokejisti Marián Gáborík a Peter Budaj z Los Angeles Kings. Kalifornský tím z NHL je na 67. mieste, keď ročne svojim hráčom vypláca v priemere 3,42 milióna dolárov.

Slovan by bol v tretej stovke
Do rebríčka zahrnuli jeho zostavovatelia sedem športov v sedemnástich najpopulárnejších ligových súťažiach. Z hokeja má svoje zastúpenie iba zámorská NHL. Ako by v ňom obstál klub, ktorý by mal v rámci Slovenska podľa uzatvorených zmlúv vyplácať svojich hráčov najštedrejšie? Ročné výdavky hokejového Slovana Bratislava na mzdy predstavujú približne šesť miliónov dolárov, čo pri 25-člennom kádri robí 240-tisíc dolárov na hráča. V rebríčku Global Sports Salaries Survey by to stačilo na 270. miesto. Jediný slovenský účastník KHL, ktorý má momentálne problémy s vyplácaním záväzkov voči hráčom, je tak v súvislosti s mzdovými nákladmi na úrovni futbalových klubov z americkej Major League Soccer či japonskej J-league.

Najvyššie ročné platy v kluboch (v mil. USD)
(v priemere na hráča v sezóne 2016/17)
1. Cleveland Cavaliers NBA – basketbal 8,65
2. New York Yankees MLB – bejzbal 7,69
3. Los Angeles Clippers NBA – basketbal 7,65
4. Manchester United Premier League – futbal 7,61
5. FC Barcelona La Liga – futbal 7,46
6. Portland Trail Blazers NBA – basketbal 7,39
7. Memphis Grizzlies NBA – basketbal 7,29
8. Dallas Mavericks NBA – basketbal 7,27
9. Manchester City Premier League – futbal 7,16
10. Orlando Magic NBA – basketbal 7,12
sportingintelligence.com

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 04:34