Nico Rosberg (na snímke s manželkou Vivian Siboldovou) sa stal po Schumacherovi a Vettelovi tretím majstrom sveta vo formule 1 z Nemecka.TASR
StoryEditor

Titul F1 prinesie Rosbergovi milióny

28.11.2016, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Nemecký šampión mal jediného sponzora. „Príjmy z marketingu mu zásadne porastú,“ tvrdí manažér Antonín Charouz.

V tíme Mercedes AMG Petronas bol posledné tri roky, vrátane tejto sezóny, pretekárskou dvojkou za Lewisom Hamiltonom – trojnásobným šampiónom formuly 1. Za najväčšou hviezdou zaostával Nico Rosberg tak vo výsledkoch, ako aj v marketingovom biznise. 31-ročný Nemec mal jedinú sponzorskú zmluvu. Podľa magazínu Forbes mu podpora klenotníckej značky Thomas Sabo vyniesla „len“ milión dolárov. No víkendový zisk titulu majstra sveta prinesie Rosbergovi niekoľko nových sponzorov. Pre HN to potvrdil automobilový manažér, ktorý do F1 doviedol dosiaľ jediného Čecha Tomáša Engeho. „Zisk titulu zásadne ovplyvní rast marketingových príjmov Nica Rosberga. Šampión je atraktívnejší tak pre partnerov Mercedesov, ako aj pre nové firmy,“ povedal Antonín Charouz.

Byť Nemcom je výhodou
Spolu s pretekárskym platom zarobil Rosberg v tomto roku 21 miliónov dolárov, čo mu v rebríčku najlepšie zarábajúcich športovcov stačilo až na 98. miesto. Spomedzi pretekárov F1 bol štvrtý za tímovým kolegom Hamiltonom, Sebastianom Vettelom a Fernandom Alonsom. Je takmer isté, že v roku 2017 sa v tomto hodnotení posunie vyššie. „Dôležitá je aj skutočnosť, že je Nemec. V krajine, ktorá je automobilovou veľmocou, je to pre pilota formuly 1 bonus navyše,“ konštatuje Charouz. Rosberg sa narodil v Nemecku a má nemecké občianstvo, do narodil sa fínskemu otcovi a majstrovi sveta z roku 1982 Kekemu Rosbergovi. A odmalička vyrastal a trvalý pobyt má v Monaku. „Pre fanúšikov je nový šampión taký nemastný-neslaný. Jeho triumf nemá u priaznivcov takú odozvu, ako tomu bývalo v prípade Michaela Schumachera či Sebastiana Vettela,“ tvrdí expert na F1 a automobilový pretekár Štefan Rosina mladší. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa zisk titulu presne premietne do čísel jeho príjmov. Zaujímavosťou je, že tím Mercedes AMG Petronas preteká na nemeckú licenciu, ale sídlo má v meste Brackley vo Veľkej Británii. A duo ich elitných pilotov, čiže Rosberg a Hamilton, sú práve z týchto dvoch krajín.

Nastal čas exkluzivity
U väčšiny pretekárov formuly 1 platí, že súčasťou ich zmluvy v jednotlivých tímoch je aj propagácia reklamných partnerov stajne. „Majú v zmluvách napísané podmienky, ktoré musia splniť. Ale ako nový majster sveta môže teraz Rosberg dostať exkluzívne kontrakty nad rámec tých pôvodných,“ hovorí Charouz. Britská BBC s odvolaním sa na manažérov nemeckého pilota uviedla, že spomínané exkluzívne zmluvy možno očakávať najmä od niektorej z 23 firiem podporujúcich stajňu Mercedes AMG Petronas. Sú medzi nimi značky ako Puma, Hugo Boss, Tata Communications, Pirelli, Epson či UBS. „Získať titul majstra sveta je z pohľadu marketingu kľúčová vec pre pilota formuly 1. Je to niečo podobné, ako pre tenistu triumfovať na niektorom z grandslamových turnajov či pre golfistu vyhrať podujatie kategórie Major,“ vysvetľuje odborník na športový sponzoring Nigel Currie. Napriek tomu, že doteraz sa Rosberg nemohol pýšiť titulom majstra sveta, mal jeden z najvyšších platov spomedzi pilotov v F1. Ešte v lete predĺžil spoluprácu s Mercedesom o ďalšie dve sezóny do konca roku 2018. Každý rok si vďaka nej prilepší o 22 miliónov dolárov.

Najlepšie platení piloti F1 (v miliónoch USD)
(podľa ročných zmlúv vo svojich tímoch)
1. Lewis Hamilton 42,0
2. Sebastian Vettel 40,0
3. Fernando Alonso 35,0
4. Nico Rosberg 20,0
5. Kimi Räikkönen 12,5
6. Jenson Button 11,6
7. Daniel Ricciardo 6,5
8. Felipe Massa 4,5
9. Romain Grosjean 4,5
10. Nico Hulkenberg 4,0
Forbes, totalsportek

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:10