Sebastian Coe (na snímke), prezident IAAF vie, že sériu podvodov zakrývali najvyššie funkcionárske špičky v čele s vtedajším šéfom atletiky Lamine Diackom. Výsledkom je aj zrušenie zmluvy s Adidasom.Reuters
StoryEditor

Atletika príde o milióny. Značka Adidas s ňou končí

05.12.2016, 23:00
Nemecká firma zrušila podporu Medzinárodnej atletickej federácie. Môžu za to aféry.

Na najväčší dopingový a korupčný škandál v histórii atletiky zareagoval top sponzor kráľovnej športu. Sériu podvodov pritom zakrývali najvyššie funkcionárske špičky v čele s vtedajším šéfom atletiky Lamine Diackom. Nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Adidas preto predčasne ukončil spoluprácu s Medzinárodnou atletickou federáciou – IAAF. V roku 2009, keď bola práve Diackom uzatvorená zmluva na jedenásť rokov, sa pritom hovorilo o najlukratívnejšom sponzorskom kontrakte v histórii na 33 miliónov dolárov. Pre najbližšie tri roky tak IAAF prišla o takmer desať miliónov. K ukončeniu spojenia atletiky s Adidasom došlo po niekoľkých desaťročiach vzájomnej spolupráce. „Veľké množstvo sumy, o ktorej sa hovorí, však netvorili peniaze, ale tovarové plnenie. Navyše, federácia dokázala rýchlo zareagovať,“ povedal pre HN popredný svetový atletický manažér Alfons Juck.

Nemcov striedajú Japonci
Škandál nevídaných rozmerov spustila takto pred rokom 350-stranová správa Svetovej antidopingovej agentúry. Spomínaný je podozrivý z prijatia úplatku minimálne vo výške milión eur za zakrývanie systematického dopingu najmä ruských športovcov. Aj kvôli tomu nemohli štartovať na letnej olympiáde v Riu de Janeiro. „Mám detailné informácie od IAAF a svetová atletika nebude mať kvôli odchodu Adidasu nejaké existenčné finančné problémy,“ konštatuje Juck. Ten sa v piatok v Monaku zúčastnil na odovzdávaní ocenení pre najlepších atlétov sveta – medzi mužmi triumfoval Usain Bolt, medzi ženami zvíťazila etiópska vytrvalkyňa Almaz Ayanaová. Iba deň po oznámení odchodu top sponzora informovala IAAF o získaní náhrady. Pozíciu Adidasu prevezme od budúceho roka japonský výrobca Asics. Podmienky kontraktu s novým sponzorom neboli zverejnené. „Je dobrou správou pre atletiku, že mal niekto záujem spojiť svoju značku s atletikou a dokazuje to, že tento šport sa vydal na správnu cestu,“ tvrdí slovenský manažér. Podľa neho nie je spojenie s Japonskom náhodné. Marketingovým partnerom IAAF je totiž až do roku 2029 japonská firma Dentsu. Tá je zároveň aj súčasťou organizačného výboru letných olympijských hier v Tokiu 2020. „Má to svoju logiku. Navyše Asics zlepšuje svoje postavenie okrem Ázie aj na európskych trhoch,“ konštatuje Alfons Juck. Viac ako odchod Adidasu by škrt cez atletický finančný rozpočet mohli urobiť peniaze za televízne práva a z Medzinárodného olympijského výboru. Už v roku 2017 skončí zmluva s Európskou vysielacou úniou – držiteľom práv na najatraktívnejších televíznych trhoch. A bude tiež známe rozdelenie finančného koláča za sledovanosť súťaží na olympiáde v Riu de Janeiro. „Tam je dôležité, aby si atletika udržala pozíciu lídra športu,“ dodal Juck.

Slovákov sa odchod nedotkne
Okrem Medzinárodnej atletickej federácie je nemecký Adidas tiež jedným zo sponzorov Slovenského atletického zväzu. Ohrozí teda jeho odchod od IAAF aj našu atletiku? „Nezasiahne nás to vôbec. Koniec sa týka priamo problémov v IAAF, v podpore národných federácií, či jednotlivých športovcov mienia podporovať,“ uviedol pre HN šéf slovenskej atletiky Peter Korčok. Atletický zväz nezískava od regionálnej pobočky priamo peňažné plnenie, ale rôzne zľavy a zvýhodnené podmienky na nákup športového oblečenia a bežeckej obuvi. „Vlani v Pekingu sme sa počas majstrovstiev sveta pokúšali o užšiu spoluprácu s centrálou Adidasu. No bolo nám povedané, že nemajú ambície koordinovať takýto biznis na centrálnej úrovni,“ vysvetľuje Korčok. Napriek tomu aj vďaka stretnutiu sa podarilo atletickému zväzu zlepšiť podmienky spolupráce na regionálnej úrovni. „A v budúcom roku bude možno jedným z partnerov majstrovstiev Európy v krose,“ dodal Korčok. Tie sa uskutočnia začiatkom decembra v areáli športového centra x-bionic sphere v Čilistove pri Šamoríne.

Katar si mal kúpiť šampionát

Aj keď sa svetová atletika snaží očistiť svoje meno, škandály s ňou spojené neutíchajú. S najnovším prišiel francúzsky denník Le Monde. Tvrdí, že funkcionár IAAF mal dostať pred hlasovaním o voľbe dejiska majstrovstiev sveta 2017 sumu 3,5 milióna dolárov od spoločnosti z Kataru. Príjemcom mal byť vtedajší marketingový poradca IAAF Papa Massata Diack, syn šéfa atletickej federácie. Katar v spomínaných voľbách prehral s Londýnom, ale získal organizáciu MS na rok 2019.

01 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 02 - Modified: 2024-04-15 06:18:13 - Feat.: - Title: Pokoril takmer 38-ročné maximum. Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom 03 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 04 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 05 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. apríl 2024 01:21