Reuters
StoryEditor

Doping v Rusku postráži Isinbajevová

08.12.2016, 23:00
Autor:
lidovky.czlidovky.cz
Medzinárodný olympijského výboru predĺžil opatrenia voči krajine na neurčito.

Do čela dozornej rady Ruskej antidopingovej agentúry bola vymenovaná dvojnásobná olympijská víťazka v skoku o tyči Jelena Insinbajevová. Antidopingová agentúra Rusada sa v posledných mesiacoch snaží napraviť reputáciu ruského športu. Svetová rekordmanka a trojnásobná majsterka sveta Isinbajevová bude na čele desaťčlenného panelu, ktorý by mal dohliadať na fungovanie boja proti dopingu.

Očakáva sa napätie
Isinbajevová bola jednou z atlétok, ktoré nikdy nemali problém s podvádzaním. Napriek tomu však doplatili na plošný zákaz pre ruských športovcov a nemohli štartovať na posledných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro. Podľa odborníkov môže vymenovanie Isinbajevovej opäť vyvolať napätie medzi ruskou a svetovou antidopingovou agentúrou WADA. Práve WADA hviezdna žrdkárka nedávno intenzívne kritizovala.

Prvým dôležitým krokom tridsaťštyriročnej Isinbajevovej bude vedenie WADA presvedčiť, že ruská agentúra je opäť pripravená bojovať proti užívaniu zakázaných látok a môže znovu začať testovať svojich športovcov. „Chcem vrátiť našej agentúre kredit a zefektívniť boj proti dopingu, to sú moje ciele. Budem sa maximálne snažiť,“ sľúbila Isinbajevová.

Rusada prišla o akreditáciu ešte v novembri 2015 po tom, čo vyšlo najavo, že kryla štátom riadený a kontrolovaný doping. Isinbajevová tak prišla o možnosť vrátiť sa na súťaže po materskej pauze. Krátko po skončení olympijských hier v Riu preto ukončila kariéru. Teraz sa očakáva, že by mohla zasadnúť aj na stoličku šéfky Ruskej atletickej federácie.

Sankcie MOV aj naďalej
Medzinárodný olympijský výbor predĺžil v stredu predbežné opatrenia voči Rusku, ktoré zaviedol tento rok v júli. MOV o tom rozhodol dva dni predtým, ako má antidopingová agentúra WADA zverejniť druhú časť správy svojej nezávislej vyšetrovacej komisie o dopingových praktikách v ruskom športe.
Balíček sankcií mal pritom platiť len do konca tohto roka. Výkonný výbor ho MOV ho však teraz predĺžil na neurčito. V lete sa väčšina opatrení týkala olympijských hier v Riu de Janeiro, kam nemohli predstavitelia ruského ministerstva športu spoločne s niektorými ďalšími osobami, ktorých mená sa objavili vo vyšetrovacom spise komisie.

MOV taktiež ešte v lete nariadil preskúmať vzorky všetkých ruských športovcov zo zimnej olympiády v Soči 2014. Rusku bolo zakázané prideľovanie usporiadateľských športových akcií. O konkrétnych sankciách voči športovcom nakoniec rozhodovali samotné federácie jednotlivých športov, k plošnému zákazu účasti všetkých ruských olympionikov v Riu nedošlo.

Vedenie MOV v stredu zopakovalo, že nebude organizovať a nedá ani požehnanie žiadnej športovej akcii či konferencii, ktorý by sa v Rusku konala. Medzinárodný olympijský výbor taktiež upozornil jednotlivé federácie, aby pozastavili prípravy vrcholných podujatí na ruskom území a hľadali nových organizátorov.

Na dopingovom škandále Ruska momentálne pracujú v MOV dve komisie. Jedna vyšetruje obvinenie z organizovaného dopingu na zimných olympijských hrách v Soči a druhá sa snaží zistiť, či a akým spôsobom sa so vzorkami ruských športovcov na týchto hrách manipulovalo.

V Rusku aj nový zákon proti dopingu

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal ešte koncom novembra zákon o dopingu. Trénerom, lekárom alebo funkcionárom, ktorí podporia športovcov v užití dopingu, bude hroziť väzenie. Obvinení budú čeliť trestu odňatia slobody až do výšky jedného roka. V prípade, že doping spôsobí športovcovi vážne zdravotné problémy, alebo dokonca smrť, môžu ísť páchatelia za mreže maximálne na tri roky. Okrem toho zaplatia obvinení funkcionári pokutu 300 000 rubľov (4 414 eur), trénerom a lekárom bude hroziť pokuta až do milióna rubľov (147 145 eur).

Progres Ruska v súvislosti s implementáciou reforiem v boji proti dopingu následne ocenila Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF). Strešný orgán svetovej atletiky však zdôraznil, že krajina musí pokračovať v nastolenom trende a v zmenách nepoľaviť.

Šéf špeciálnej komisie Rune Andersen informoval, že antidopingoví špecialisti navštívia Rusko opäť v januári. O tom, či IAAF opäť obnoví Ruskej atletickej federácii (ARAF) členstvo v organizácii, by sa mohlo rozhodnúť na februárovom kongrese. „Potrebujeme záruky, že dopingové testy budú v budúcnosti nezávislé a autonómne,“ vyhlásil Andersen.

01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 08:25