Zranený, bez peňazí aj víťazstiev. Okrem finančných problémov zrážajú hokejistov Slovana aj zdravotné problémy – naposledy utrpel zranenie kolena kapitán Andrej Meszároš (v strede), ktorý si už do konca sezóny nezahrá.TASR/M. BAUMANN
StoryEditor

Ulica Slovanu nehrozí. Žije na splátky

11.12.2016, 23:00
Okrem hráčov dlhuje klub aj za prenájom štadióna. „Záväzky uhradíme cez splátkový kalendár,“ odkázalo HN vedenie.

Na jediného slovenského účastníka v Kontinentálnej hokejovej lige, HC Slovan Bratislava, sa valí jedna pohroma za druhou. Po športovej stránke v tejto sezóne za špičkou výrazne zaostáva a od prvého duelu ho trápia zranenia opôr tímu. Po ekonomickej je to podobná katastrofa ako na ľade – k nevyplateným mzdám hráčov pribudol ešte aj dlh za prenájom Zimného štadióna Ondreja Nepelu, ktorého vlastníkom je mesto Bratislava. Podľa informácií denníka SME sa záväzky za prenájom vyšplhali na vyše 388-tisíc eur. Na magistráte hlavného mesta sme zisťovali, či hrozí klubu, čiže A-mužstvu a jeho mládežníckym výberom, vyhadzov z priestorov zimného štadióna a tréningových plôch pre neplatenie nájomného. „Odpovede vám pošlú kolegovia z našej mestskej organizácie STaRZ,“ uviedla pre HN hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

„Belasí“ dlh splácajú
STaRZ je skratka pre Správu telovýchovných a rekreačných zariadení a okrem zimného štadióna v Bratislave spravuje aj plavárne či kúpaliská. Do rovnakej situácie sa voči tejto organizácii dostal Slovan aj v máji 2015, keď na nájomnom dlhoval viac než 400-tisíc eur. „Slovan doteraz vždy uhradil svoje záväzky aj vďaka ústretovosti mesta v podobe splátkového kalendára. Rovnako to bude aj v tejto sezóne,“ odkázalo HN v stanovisku vedenie bratislavského tímu. A ako potvrdila správa STaRZ, Slovan svoje splátky za prenájom uhrádza, keďže na účet mestskej organizácie prišlo od klubu 43-tisíc eur. Pre zaujímavosť, výška tejto sumy sa rovná takmer presne desatine dlžnej sumy pred úhradou tejto splátky. Aj samotný riaditeľ STaRZ-u Peter Vojtko potvrdil, že vysťahovanie klubu z priestorov v súčasnosti nehrozí, keďže situáciu podobne ako v minulosti riešia dohodami o uznaní dlhu a jeho splácaní. „Trúfame si povedať, že Slovan a KHL sú pre prevádzku zimného štadióna životne dôležití. Bez pravidelného príjmu od klubu by správu arény muselo výraznejšie dotovať mesto,“ píše vedenie bratislavského Slovana. Upozorňuje na skutočnosť, že klub doteraz nikdy od samosprávy nežiadal úľavy, odpustenia či dotácie na svoju činnosť. A tou nie je len pôsobenie A-mužstva v prestížnej KHL, ale aj príprava stoviek nádejných hokejistov v družstvách všetkých vekových kategórií.

Aréna za milión eur
Vedenie Slovana v súvislosti s omnoho vyššími dlhmi voči hráčom deklarovalo, že záväzky uhradí do konca tohto roka. Podľa našich informácií je na spadnutie dohoda s nemenovaným partnerom klubu, ktorý mal pôvodne prísť už v auguste. Práve to malo spôsobiť narastajúce pohľadávky tak voči hokejistom, ako aj na prenájme za zimný štadión. „Výdavky Slovana na pôsobenie na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu pozostávajúce z komerčného nájmu a služieb spojených s užívaním arény – najmä platenie energií – dosahujú viac ako milión eur s DPH,“ konštatuje vedenie klubu. Poukazuje pritom na skutočnosť, že Slovan je na území Slovenska, ale aj Česka jediným hokejovým tímom, ktorý využíva mestský štadión, no samotné mesto na jeho chod neprispieva ani eurom. „Spolufinancovanie z verejných prostriedkov sa pri takýchto štadiónoch pohybuje od 146-tisíc až po 750-tisíc eur ročne. A to formou kompletného krytia nákladov na prevádzku alebo priamou dotáciou na činnosť mládežníckych tímov,“ uvádza sa v stanovisku klubu. Napríklad v Nitre podporilo svoj klub za minulý rok sumou 360-tisíc eur, Duklu Trenčín dokonca sumou viac ako 700-tisíc eur. A podobnej podpory sa dostáva aj mužstvám z českej hokejovej extraligy, ako sú HC Vítkovice Steel či Hradec Králové. „Suma, ktorú HC Slovan platí ročne mestu, dosahuje výšku celoročného rozpočtu priemerného slovenského extraligového klubu,“ dodalo vedenie Slovana.

Slovan stráca na play-off 14 bodov
Hokejistom Slovana sa po záverečnom výjazde na klziská súperov v tomto roku nepodarilo priblížiť k miestam zaručujúcim postup do play-off KHL. Po víťazstve nad Jokeritom Helsinki (3:1) a prehrách s Dinamom Minsk (1:4) a Dinamom Riga (2:3) už stráca na play-off 14 bodov. Najbližšie sa kvôli reprezentačnej prestávke predstaví v zápase KHL až 20. decembra, keď na domácom štadióne privíta Salavat Julajev Ufa. Zaujímavosťou je, že týmto duelom odštartuje nevídanú, až 10-zápasovú sériu zápasov na vlastnom klzisku. O mesiac tak bude jasnejšie, či bude mať Slovan ešte šancu zvrátiť túto nevydarenú sezónu.

Hospodárske výsledky HC Slovan
2009 362 265
2010 -108 142
2011 -1 066 283
2012 2 668 575
2013 180 034
2014 -1 429 228
2015 -1 885 503
Zdroj: Bisnode

01 - Modified: 2024-04-19 05:43:13 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 14:14