TASR/AP
StoryEditor

Tiger sa vracia. Na greeny aj v biznise

19.12.2016, 23:00
Američan Tiger Woods získal lukratívny kontrakt s výrobcom golfových loptičiek. V roku 2017 chystá veľký súťažný comeback.

Športový svet mu ležal pri nohách. Americký golfista Tiger Woods vyhrával jeden turnaj za druhým, vyše trinásť rokov bol svetovou jednotkou. A ako prvému športovcovi histórie sa mu za jeden rok podarilo zarobiť vyše sto miliónov dolárov.

No od roku 2010, čiže po prevalení sexuálneho škandálu a rozvode a neskôr aj kvôli zdravotným problémom, jeho marketingové príjmy výrazne padli. V roku 2016 sa Woods pre poranenie chrbtice úplne vytratil z golfových greenov a v rebríčku sa prepadol na 652. miesto. No na budúci rok chystá 41-ročná legenda veľký návrat. Jeho predzvesťou môže byť aj nový niekoľkoročný sponzorský kontrakt s výrobcom golfových potrieb Bridgestone Golf. Po niekoľkých rokoch sa tak našla firma, ktorá svoju značku spojila s Woodsom.

„Tiger je synonymom golfu a akákoľvek investícia do jeho mena nemôže byť zlá. Či ide o loptičky alebo čokoľvek iné,“ povedal pre HN expert na športový marketing Karel Tejkal.

Chce sa šplhať v rebríčku
Zaujímavosťou je, že Tiger Woods v tomto roku prvýkrát vypadol z desiatky najlepšie zarábajúcich športovcov podľa magazínu Forbes. Momentálne mu patrí 12. miesto s príjmom 45,3 milióna dolárov. Taký „nízky“ ho mal naposledy ešte koncom minulého tisícročia. „Na druhej strane, aj keď už niekoľko rokov nefiguruje v špičke, stále je jeho meno magnetom a dokáže na seba sústrediť pozornosť,“ konštatuje Tejkal.

Tak to bolo aj začiatkom decembra, keď sa postavil prvýkrát po 15 mesiacoch na odpalisko v profesionálnom golfovom turnaji. Prvý a posledný štart v roku 2016 absolvoval na podujatí Hero World Challenge v USA: „Pozerala som dve kolá tohto turnaja a Woodsom som bola príjemne prekvapená. Najmä jeho švihom, ktorý trošku upravil, a dĺžkou úderov, ktoré predvádzal,“ uviedla niekdajšia slovenská golfová jednotka a dnes trénerka Zuzana Kamasová.

Woods na turnaji obsadil síce až 15. miesto, no pre svet golfu boli dôležité dve veci: že sa ukázal v slušnej forme a jeho vyjadrenie po tejto akcii. „Bol som preč už príliš dlho. Rád by som v budúcom roku absolvoval plný turnajový program a postupne sa zlepšoval vo svetovom rebríčku,“ uviedol pre zámorské médiá Woods.

Loptičky za milióny
Nová zmluva Woodsa so značkou Bridgestone Golf sa zrodila kvôli tomu, že jeho dovtedajší dlhoročný partner Nike sa rozhodol zastaviť výrobu golfového vybavenia. Loptičky od jednotlivých výrobcov testoval štyri mesiace. „Tiger urobil rozsiahle testovanie, bol veľmi starostlivý a na konci cítil, že Bridgestone B330-S sú pre neho najlepšou voľbou,“ vyhlásil pre stanicu CNBC jeho dlhoročný manažér Mark Steinberg.

Oficiálne podmienky zmluvy obe strany nezverejnili, no podľa zámorských médií prinesie bývalej golfovej jednotke partnerstvo s výrobcom loptičiek dva milióny dolárov ročne. Ako sám priznal, vďaka nim dnes odpaľuje loptičky tak ďaleko ako nikdy v doterajšej kariére. „Asi o takmer šesť metrov ďalej,“ spresnil vo svojom stanovisku Woods. Bez ohľadu na to, či sa Woodsovi ďalší z comebackov v budúcom roku vydarí, zostane golfovým fenoménom. „Pre tento šport urobil veľa – vďaka nemu ľudia pochopili, že golf môže hrať každý, a nie je len zábavou pre bohatých.

A tiež kládol dôraz na lepšiu kondičnú a mentálnu prípravu,“ hovorí Kamasová. O Woodsovi sa dlhé roky hovorilo ako o jedinom hráčovi, ktorý dokáže prekonať rekord v počte získaných titulov najvyššej kategórie Majors. Na krajana Jacka Nicklausa stráca momentálne štyri triumfy. No naposledy vyhral Tiger Woods turnaj Major ešte v roku 2008, keď triumfoval na US Open.

01 - Modified: 2023-11-30 15:03:40 - Feat.: - Title: Ikonický Woods je späť: Tiger je žijúca legenda a absolútny fenomén. Pre golf je to sviatok, teší experta 02 - Modified: 2023-11-13 10:58:47 - Feat.: - Title: Toto je jeden z najnebezpečnejších športov na svete. Hráči pri ňom bez chráničov chytajú puk letiaci až 300 kilometrovou rýchlosťou 03 - Modified: 2023-09-07 22:09:06 - Feat.: - Title: Keď k nám zavíta CR7. Miliardár, hrajúca legenda i tvár globálneho športového priemyslu. Aj to je Ronaldo 04 - Modified: 2023-04-11 06:40:00 - Feat.: - Title: Golf v Spojených štátoch stráca na obľube, zatvárajú sa stovky ihrísk 05 - Modified: 2023-02-10 20:24:28 - Feat.: - Title: Tiger Woods oznámil návrat na golfové trávniky. Po siedmich mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 22:21